La școală și acasă ți se spune că trebuie să citești. TREBUIE, TREBUIE, TREBUIE. Dacă vrei să ajungi să faci ceva în viață, trebuie să citești. Și, în general, e obligatoriu să citești ce ți se dă ca temă obligatorie, ca pedeapsă ori pur și simplu, cineva ia decizii despre ce ai tu de făcut cu timpul tău. Ce oameni, nu?! 

Intenții bune au toți, doar că unii dintre ei nu știu să le îmbrace într-o formă care să ajungă la tine. Așa că, fără să-și dea seama, adulții din viața ta te-au făcut să asociezi cititul ba cu ideea de pedeapsă, ba cu o obligație, ba cu o activitate plictisitoare, pe care nu ai înțeles-o atunci, așa că acum nici nu vrei să o mai înțelegi. Acum, să nu dai vina pe ei pentru că tu nu citești, că și asta este o capcană. 

Dacă articolul acesta a ajuns la tine, cu siguranță a ajuns cu un scop. Cel puțin, să-ți arate o altă perspectivă asupra lucrurilor. Sau, dimpotrivă, să-ți reconfirme că faci bine ce faci.

Cum e treaba cu cititul atunci când o faci pentru că vrei?

1. Descoperi alte lumi, alte vremuri, alte civilizații, alte domenii decât cele cu care ești tu obișnuit(ă). Beletristică, istorie, educație, tehnologie, spiritualitate, sănătate și nutriție, economie, dezvoltare personală, artă sunt doar câteva dintre domeniile pe care le poți explora și care îți vor crea, treptat, o imagine de ansamblu despre ce a fost, ce este și ce va fi în lume. Ești la curent cu lucrurile care au condus omenirea la ce este astăzi și începi să înțelegi care sunt lucrurile care pot duce omenirea spre progres.

2. Ai întotdeauna o listă bogată de subiecte de discuție atât cu prietenii, cât și cu persoane noi. Conversațiile tale devin interesante, constructive și îți aduc noi prieteni. Pentru că interesele și pasiunile comune aduc oamenii împreună, nu?!

3. Capeți noi perspective asupra situațiilor tale de viață. Ai momente de revelații și inspirație, care îți aduc idei despre cum să abordezi situații din realitatea curentă. Poți afla perspective științifice sau te poți inspira din comportamentele personajelor tale preferate.

4. Îți antrenezi mintea, îți dezvolți creativitatea și începi, treptat, să procesezi mai repede informații și să găsești foarte rapid soluții pentru tot felul de situații.

5. Devii o persoană pe care ceilalți adoră să o aibă în preajmă, pentru că ești o sursă permanentă de informații, povești, perspective noi, soluții, idei inovative. Și pentru că, bineînțeles, devii un om conștient de sine și fericit cu propria viață.

6. Ești un om-resursă la locul de muncă, ești invitat în diverse proiecte, datorită abilităților pe care ți le-ai dezvoltat treptat. Oamenii îți recunosc contribuția și doresc să învețe alături de tine.

7. Ai mereu la îndemână un mod de a te relaxa după o zi încărcată. Cititul devine o plăcere și vei începe să-ți rezervi momente speciale în calendar pentru a citi. 

8. Înveți să te descurci în diverse situații obișnuite din viață, de la gătit, la sport, la cum să ai grijă de corpul și mintea ta, la ce înseamnă să faci performanță într-un domeniu și multe alte subiecte.

9. Ai mereu mai multe opțiuni profesionale. Pentru că ai exercițiul cititului și implicit, al învățatului, pentru că deja deții foarte multe cunoștințe, știi că indiferent de situație, găsești un job care să îți placă. Așa că te poți bucura de fiecare zi la job-ul pe care îl ai, rămânând acolo cât timp este potrivit pentru tine. Îl plus, pe măsură ce citești și îți mărești cercul de prieteni, ești la curent cu noutățile din domeniul de care ești interesat, afli în timp util ce se caută în țara ta sau la nivel internațional. Așa că ai oportunitatea să te mobilizezi rapid pentru a dobândi aptitudinile care se caută în piață.

10. Începi să simți că deții, într-adevăr, controlul asupra vieții tale. Un om care citește este un om puternic, informat, care are discernământ în deciziile pe care le ia. Deciziile lui sunt argumentate de propriile opinii, încetează a fi o frunză în vânt, care alege doar din paleta de opțiuni care i se oferă. Este el cel care propune soluții și își asumă leadership-ul, atunci simte când este nevoie. În plus, nu mai este condiționat de lucrurile pe care nu le știe, ci are la dispoziție bogăția tuturor lucrurilor pe care le cunoaște deja.

Mai sus ai 10 efecte extraordinare pe care le trăiesc mulți oameni din comunitatea Școala de Valori, pentru că aleg să investească timp în dezvoltarea lor printr-o activitate extrem de plăcută. Recunoști un om care citește de când începe să vorbească. Discuțiile cu el sunt valoroase pentru tine, este o prezență plăcută și poți observa de la lună la lună cum se transformă și cum i se transformă viața.

Un om care citește este o resursă atât pentru el, cât și pentru cei din jur.

Știi ce bine fac 30 de minute de citit zilnic dimineața, alături de cafeaua preferată ori în pauza de prânz ca desert ori seara, înainte de culcare, pe vârf de deal sau pe nisipul mării? Să nu mai zic de metrou sau tramvai, drumurile lungi devin mai plăcute și te bucuri că ai timp pentru tine.

Nu trebuie să citești. Nimic nu trebuie. Doar că avem potențialul de a ajunge oameni tare faini, care sunt fericiți și mulțumiți atât cu viața lor profesională, cât și cu viața lor profesională. Așa că, de ce să n-o facem?! Dacă îți faci griji că nu ai citit până acum și îți este teamă că “n-ai cum să recuperezi”, află că sunt mulți oameni care au început să citească serios la maturitate, iar alegerea asta a fost cea care i-a transformat în oameni de succes.

Citește și devino omul care vrei să devii, cu care să te mândrești!

Momentul prezent este cel mai bun moment să începi!