În timpul celui de-al doilea Război Mondial, România a intrat în sfera de influență sovietică, iar comuniștii au preluat puterea. Întreaga societate românească a suferit transformări puternice, resimțite în special asupra educației.

Pentru comuniști, învățământul reprezenta un interes major și PCR-ul (Partidul Comunist Român) a luptat pentru “epurarea şi reeducarea” cadrelor didactice, a elevilor, dar și a studenților. Era șansa lor să își impună normele și directivele astfel controlând tinerii de la cele mai fragede vârste. La baza acestei mișcări se afla ideea de “reeducare” a poporului, adică remodelarea societății românești printr-o altfel de educație. 

Au fost interziși autori precum Lucian Blaga, Mircea Eliade, Octavian Goga. Toți elevii care învățau în școli străine din România erau obligați să se mute la școli de stat.

Vasile Luca, activist și politician comunist român, a declarat în legătură cu problema tineretului care reacționa: Dacă fac ceva, îi snopim în bătaie și își vor pierde pofta de a mai face ceva. Îi putem încadra între muncitori.”

Comuniștii au încercat să facă din elevi niște oameni supuși liniei politice, ștergând trecutul cultural și impunând o nouă fizionomie spirituală. Făcând o comparație între învățământul de acum și cel de atunci, putem observa niște schimbări majore atât în predare, în modul de învățare, cât și în comportamentul elevilor și cadrelor didactice.

Astfel, să ne bucurăm de școală sau de vacanța… care stă să vină!


#100 ani de educație
Prin campania #100 ani de educație scoatem la lumină fapte mai puțin cunoscute despre cum s-a schimbat educația din 1918 și până în zilele noastre. Împreună inovăm pentru educația viitorului!