Dragă omule,

Astăzi vreau să vorbesc cu tine, omul care ești, nu omul care a făcut x sau y activitate sau care are x sau y experiențe în portofoliu, prieteni, telefoane sau vize pe buletin. Pentru că “a face” și “a avea” vine după A FI. 

Ceea ce se întâmplă în viața ta este un efect al tuturor convingerilor pe care le-ai adunat până acum în subconștientul tău. De la părinți, de la bunici, profesori, prieteni, din inconștientul colectiv (Ai auzit că doar pe noi, românii, ne trage curentul, da? În altă țară nu i se întâmplă nimănui asta, oare de ce?!). 

Până pe la 13 ani ai cam absorbit, fără filtre, toate părerile despre lume, moarte, succes, bani, relații, carieră, sexualitate, percepție de sine și alte subiecte, pe care le aveau cei cu care petreceai cel mai mult timp și pe care îi creditai. Așa că multe dintre credințele pe care le ai și despre care spui că sunt ale tale, sunt adevărurile altora, pe care tu le-ai acceptat ca fiind adevărate și pentru tine.

Multe dintre convingerile pe care le-ai preluat te-au ajutat să cunoști mulțumirea de sine, să obții succes în diferite contexte, să te bucuri de prietenii frumoase, să obții rezultatele pe care le-ai vrut la școală, având încredere în tine și în capacitățile tale.

Altele poate că te-au făcut să înveți că este rușinos să fii mândru de rezultatele tale sau că este rușinos să îți iubești corpul. Sau poate că ai învățat că cine plânge este un om slab sau că pentru a obține performanță este nevoie să îți sacrifici viața personală. Sau că este normal să accepți ca alții să se comporte urât cu tine atunci când greșești. Și asta vine și cu vice-versa, în general – că este normal ca tu să-i pedepsești pe ceilalți atunci când greșesc. Sau că nu ești prea deștept, cât să obții un anumit lucru – ți s-a spus des în copilărie că ești prost, că nu te duce capul, că nu știi tu, că ești prea mic?

Partea bună este că aceste convingeri negative au avut rolul lor bine conturat în viața ta: ți-au creat contextul ca tu să înveți niște lecții profunde. Te regăsești? Ca să-ți dai seama, uită-te la viața ta în mod obiectiv și gândește-te cum ți-ai descrie tu fiecare arie din viață. Sau povestește-i unui prieten, ca exercițiu. Ascultă-te ce spui. Ascultă fiecare cuvânt cu mare atenție.

Ceea ce spui este ceea ce gândești, iar ceea ce gândești îți creează realitatea.

Dacă crezi că poți face un lucru, îl faci. Dacă crezi cu adevărat că nu ești capabil să faci un lucru, ori nu îl vei face ori îl vei face cu mare greutate. Dacă îți este frică de eșec, viața îți va da ocazia să-ți vindeci frica asta și îți va aduce mai multe episoade în care vei experimenta eșecul. Poate că vei evita să îți asumi riscuri sau poate că vei amâna constant să lucrezi la niște proiecte pe care le consideri dificile. Dacă crezi despre tine că nu ai putere, vei fi într-o continuă apărare în relația cu cei din jur –  vei căuta justificări pentru tot ce consideri tu sau alții că faci greșit, îi vei îndreptăți pe ceilalți pentru că se comportă într-un fel cu tine și le vei ceda puterea ta personală… și vei tot crea contexte în care să se întâmple asta și să-ți demonstrezi că nu ai putere. Convingerile au și ele nevoie de hrană 🙂

Ok, să zicem că ai detectat o parte dintre convingerile pe care le ai. Ce faci acum?

Lucrul cu convingerile este o chestiune pe cât de importantă, pe atât de complexă. Poți să le schimbi direct, prin diverse metode de terapie ori schimbându-ți comportamentele care le întrețin. Adică, data viitoare când faci o promisiune cuiva sau ție însuți, ține-te de cuvânt! Dacă va fi încă un episod în care nu-ți respecți angajamentul, nu te mira că stima de sine va scădea sau că vei ajunge să îți spui din nou că nu ești un om de cuvânt (atenție, convingere la bord!) sau că ceilalți nu pot avea încredere în tine (convingere 2). Și se transformă într-o profeție autoîndeplinită.

Realitatea este proiecția minții tale subconștiente. Poți lucra cu mintea, deci poți să-ți schimbi realitatea așa cum dorești. E o falsitate absolută să spui că n-ai avut de ales. În fiecare moment ai de ales. Acesta este un adevăr susținut de știință. Ai auzit de puterea extraordinară a gândului, nu? Ne mințim, însă, uneori, atunci când nu vedem că dorințele noastre nu se pupă deloc cu temerile noastre – așa suntem, orbi, atunci când nu ne cunoaștem prea bine.

Cum arată viața ta în cele mai mari visuri ale tale?

Permite-ți ca măcar o dată să crezi în potențialul tău și în capacitatea ta de a ajunge acolo, în intuiția ta, în faptul că cei din jur te sprijină să faci asta! Nu are importanță ce ai fost, ce ai făcut sau ce ai avut până acum, au fost doar oglindiri a ceea ce mintea ta a ales să creeze până acum. Dar acum poți alege să trăiești altfel decât toți cei cu care te-ai înconjurat. Alege să ai încredere și aruncă-te în oportunitățile care vin către tine! Alege contextele care te cresc, oamenii care te inspiră, activitățile care îți plac, visurile la care ți-a fost frică până acum să te uiți!

Viața este un proces continuu de învățare și creștere, în care doar accesarea și acceptarea adevărului tău unic îți va aduce adevărata bucurie. Un adevăr pe care îl poți descoperi individual, în proiecte de dezvoltare personală, în procese de mentorat, coaching, consiliere terapeutică sau citind, vorbind cu oamenii care te inspiră. Oricum, vreau să știi că, indiferent de cine îți este alături pe drum, creșterea ta este responsabilitatea ta. Ceilalți doar îți aduc oportunitățile, tu ești cel care zice da sau nu la ce vine spre el și tot tu ești cel care integrează lecțiile și alege ce vrea mai departe pentru el.

Ești cum ești astăzi pentru că tu ai ales să devii astfel. Cine vei fi mâine va fi tot alegerea ta. Și ce bine că este așa!

Dacă crezi că ai în lista de Facebook măcar 1 om care are nevoie să audă că își poate construi viața așa cum își dorește, dă share mesajului meu. Să ne transformăm într-o lume de adulți care își asumă conștient responsabilitatea vieții lor!

Semnat,

Un om la fel de puternic și fain ca și tine

Ioana