Între anii 1921-1933, conform statisticilor vremii, 43,1% din studenţii României Mari erau înscrişi la Facultatea de Drept. Astfel, cam jumătate dintre tinerii instruiți ai vremii ar fi putut să îți aducă argumente despre dreptul civil, penal sau comercial, să pună sub semnul întrebării modificări legislative sau să propună legi fiscale avangardiste.

Pentru instruirea unui număr aşa de mare de studenţi, capacitatea facultăţii de Drept din anii 1900 era clar depăşită şi era nevoie de investiţii la nivel de infrastructură. Prin urmare, a apărut un proiect arhitectonic realizat de arhitectul Petre Antonescu, ce va deveni ulterior sediul actual – Palatul Facultăţii de Drept. 

Deşi cu toţii cunoaștem faimoasa campanie “Dați 1 leu pentru Ateneu“, mai puţin ştim despre campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Palatului de la Facultatea de Drept. Decanul Nicolae Basilescu a început o campanie de strângere de fonduri, iar în 1934 au demarat lucrările la Palatul Facultăţii de Drept.

Construcţia este apreciată pentru stilul art-deco, fiind unul dintre cele mai reuşite imobile din capitală. Pe lângă subvenţiile venite din partea regelui Carol al II-lea şi a ministerului de resort, cei mai semnificativi contribuabili la construcţia Palatului au fost studenţii facultăţii, construcţia fiind finalizata în doar 2 ani de la data începerii acesteia.

Drept mulţumire pentru implicarea lor, pe frontispiciul Aulei clădirii se regăseşte mesajul: “Acest lucru nu ar fi fost posibil fără strădania profesorilor, a absolvenţilor şi a studenţilor acestei facultăţi“.

Dacă te întrebi câţi tineri mai studiază la Palat – peste 95.000. Facultatea de Drept rămâne una dintre cele mai populare facultăţi, reunind şi după 100 de ani 23,5% din totalul studenţilor din România (specializare afaceri, administrație și drept), urmată cu 22% – specializări Inginerie, prelucrare și construcții și 15,6% – în domeniul Sănătate și asistență socială. Poate singura diferenţă fiind aceea că la Palat (în Universităţile de Stat din toată ţara) învaţă 2/3 dintre studenţi, iar în cadrul universităţilor private, o pondere de peste 30% dintre aceştia.


#100 ani de educație
Prin campania #100 ani de educație scoatem la lumină fapte mai puțin cunoscute despre cum s-a schimbat educația din 1918 și până în zilele noastre. Împreună inovăm pentru educația viitorului!