Învățăm de când ne naștem, începem întâi să avem valorile noastre, apoi înțelegem importanța dezvoltării personale, iar când avem hopuri de trecut, inteligența emoțională ne salvează, la fel de bine, educația financiară ne-ar putea duce către soluție.

Așadar avem nevoie de învățarea eficientă bazată pe încercare și eroare, o învățare continuă care să ne ducă la varianta noastră ideală. Educația centrată pe valori, educația financiară și inteligența emoțională sunt piloni care conturează succesul în viață, împlinirea și echilibrul între profesie și familie. În egală măsură au nevoie de toate acestea și copiii, dar și adulții.

Dezvoltarea centrată pe valori

Avem nevoie de propriile valori, deoarece le putem folosi pentru a lua decizii despre cum să ne trăim viața. Ba mai mult putem răspunde cu ajutorul valorilor personale la întrebări care ne macină precum:

  • Ce job ni se potrivește?
  • Trebuie să acceptăm o promovare?
  • Cât de bine este să începem o afacere?
  • Ar trebui să facem compromisuri sau să fim fermi?

Sunt doar câteva întrebări care ne pot schimba, de altfel, viața. De aceea este bine să ne facem timp pentru a înțelege ce priorități avem, așa vom ajunge să găsim direcția care ne este confortabilă și care ne face să ne atingem potențialul. Însă, trebuie să reținem că în decursul vieții și valorile se pot schimba. Mai exact, ceea ce era valabil la începutul carierei se poate schimba când apare familia sau un copil. Dacă ne revizuim valorile atunci, ne vom simți împăcați cu propriile alegeri și nu vom simți dezechilibre.

Dar pentru a ajunge să știm cum stăm la capitolul valori personale și pentru a le putea dezvolta este bine să ținem cont de câteva linii ajutătoare. Când definim valorile personale, descoperim ce este mai important pentru noi, deci ar fi bine să ne oprim și să identificăm ce ne face cu adevărat să fim bine și apoi vom face alegerile corecte. Așadar, este necesar să identificăm momentele când suntem fericiți, când suntem mândri, dar și cele în care ne simțim împliniți. Apoi, este bine să prioritizăm valorile și să ne aducem aminte de ele.

Identificarea valorilor este un proces provocator, care poate da bătăi de cap, dar este foarte important. Dacă devenim conștienți de valorile noastre, atunci le putem folosi ca un ghid pentru a alege ce este mai bine, deoarece de cele mai multe ori deciziile scot la iveală ceea ce prețuim mai mult.

Educația financiară

Într-o lume în care ajungem să cumpărăm tot mai multe online, iar produsele financiare sunt și ele tot mai diversificate, este necesar să fim educați financiar. Deoarece o planificare financiară pe termen scurt și lung ne poate rezolva problemele. Așa știm cum să ne gestionăm banii și la ce capitol al cheltuielilor ar trebui să facem ajustări. Cu siguranță alfabetizarea financiară are un impact material asupra familiilor, care încearcă să-și echilibreze bugetul, să cumpere o casă, să finanțeze educația copiilor și să-și asigure un venit suplimentar la pensie sau chiar o pensie private. Educația financiară ne-ar ține departe și de capcanele financiare. Având o planificare a bugetului și informații despre produse, putem alege mai bine o companie care să ne ghideze în economisire sau investiții.

Educația financiară este de fapt ca o bază pentru acțiuni, fie că ne referim la un copil care dorește să-și pună economiile în slujba pasiunilor, fie că vorbim de un adult care vrea să își dezvolte pasiunea într-o afacere.

Inteligentă emoțională 

Inteligența emoțională este ca un card care ne asigură accesul la succes. Mai exact, reprezintă capacitatea de a identifica și de a regla emoțiile cuiva, dar și de a înțelege emoțiile celorlalți. Un coeficient emoțional ridicat ne va ajuta să construim relații, să reducem stresul echipei, să dezamorsăm conflicte și să îmbunătățim satisfacția la locul de muncă. Și de aceea s-ar putea ca recrutorii să aleagă de cele mai multe ori un angajat cu un coeficient emoțional ridicat față unul cu un coeficient de inteligență ridicat. Pentru a construi inteligența emoțională este bine să conștientizăm emoțiile, punctele declanșatoare, motivațiile, tocmai pentru a înțelege cum afectează toate acestea gândurile și comportamentele. Așadar, dacă ne simțim stresați și enervați de rolul pe care îl avem cel mai bine ar fi să identificăm ce vă face să ne simțim așa. Deci e nevoie să etichetăm emoția și să înțelegem cauza, pentru a ajunge la rezolvare.

De altfel, un rol important îl joacă și managementul de sine, modul în care ne reglăm emoțiile. Cu toții ne confruntăm cu situații stresante, dar autogestionarea înseamnă controlul acestor emoții, decât să le lăsăm pe ele să ne controleze. E mai bine să nu reacționăm, decât atunci când avem capul limpede. Emoțiile negative îi pot afecta pe cei din jurul nostru, dar și bunăstarea.

Este importantă și motivația, pentru că în funcție de ea luăm decizii, iar când ne confruntăm cu obstacole, motivația ne inspiră să mergem mai departe. Așadar, cei cu motivație scăzută sunt mai predispuși la riscuri.

Dacă vrei să-ți ajuți copilul să construiască pe cei trei piloni: Educația centrată pe valori, Educația financiară și Inteligența emoțională te invităm la cursurile realizare de Școala de Valori și DN1 Value Center. Este prima dată când un centru comercial își dovedește multifuncționalitate și se transformă într-un loc în care clienții nu fac doar shopping, ci socializează, învață, își petrec timpul liber și se dezvoltă. Inițiativa urmărește schimbarea mentalităților și lărgirea orizonturilor, dar și înzestrarea tineriilor cu inteligența valorilor, prin toate acestea vrem să aducem schimbarea în societate. Ne dorim ca tinerii care trec pragul acestei inițiative să conștientizeze că succesul, prosperitatea și bunăstarea depind de starea comunității. Așa că hai alături de noi pentru a contribui la starea ta de bine, dar și a celor care sunt la tine în comunitate. Pentru înscrieri găsești mai multe informații aici.