Ianuarie a început pentru noi cu un sprint plin de energie pe Drum Sigur către o Meserie Adevărată. Ștafeta bunei dispoziții a fost schimbată între participanții proiectului din Brașov și Ploiești, care au învățat despre comunicare, gândire critică, valori și luarea deciziilor, alături de trainerii din echipa noastră și de profesioniștii din cadrul companiei Electrica SA. 

I-am provocat pe tineri să pună în aplicare cunoștințele dobândite și temele discutate în proiect printr-un exercițiu inedit. Împărțiți pe echipe, sub coordonarea unui “căpitan” ales din rândul lor, elevii au avut de montat un filmuleț pentru o competiție ad-hoc, numită #EnergiePentruRomania.

A fost interesant de urmărit cum s-au mobilizat, motivat și, mai ales, cum s-au regăsit adolescenții în aceste echipe. Reprezentanții Electrica au făcut departajarea filmulețelor în urma feedbackul intern primit din partea angajaților, apoi s-au desemnat câștigătorii și s-au făcut și câteva observații pe marginea modului cum tinerii au integrat noțiunile de la curs în lucrul lor (planificare, delegarea sarcinilor, leadership etc).

Pe 17 și 18 ianuarie, participanții din Brașov au tras concluziile și s-au pregătit de finiș, deoarece au avut loc ultimele ateliere de educație nonformală. Pe 19 ianuarie, tot la Brașov, sesiunile de închidere s-au bucurat de un bonus de idei și inspirație pentru carieră: specialiștii Electrica S.A. au răspuns curiozităților liceenilor, pentru ca tinerii să înțeleagă mai bine cum pot să-și creeze propriul Drum Sigur în plan profesional, prin alegerea unei meserii în domeniul energetic.

În aceeași zi, a avut loc și vizita la o Stație modernă de Transformare 110/20 kV Poiana Braşov din cadrul Grupului Electrica, unde elevii au avut ocazia să descopere cum automatizările și fluxurile schimbă modul cum se lucrează în domeniul energetic, prin prisma transformărilor impuse de noile tehnologii.

Ca de obicei, am vrut să aflăm cum s-a văzut proiectul de la ei:

Proiectul Electrica Drum Sigur mi-a lăsat o impresie mai mult decât plăcută; mi-am dezvoltat spiritul competitiv și mi-am lărgit orizonturile, am aflat o grămadă de lucruri noi, pe care le voi folosi cu siguranță în viitor. Am simțit sprijin și ajutor din partea celor care fac parte din acest proiect; au fost foarte deschiși și au avut răbdare cu noi. Recomand cu drag proiectul tuturor adolescenților! (Nicoleta, clasa a 11a, Colegiul Tehnic “Remus Răduleț” Brașov)

Am remarcat pasiunea cu care trainerii s-au implicat în proiect pentru a ne învăța și a ne îndruma. Vreau să le mulțumesc pentru sprijinul acordat, pentru răbdare și toate lucrurile învățate. Sper să mai am experiențe de genul acesta! (Claudiu, clasa a 11a, Colegiul Tehnic “Remus Răduleț” Brașov)

În ceea ce-i privește pe elevii din Ploiești, vor trece și ei prin experiența “Bibliotecii Vii” în încheierea proiectului, pe 31 ianuarie. Împreună cu colegii din clasele lor, în luna februarie, ei vor vizita o altă Stație de Transfomare din cadrul Grupului Electrica, complet automatizată, monitorizată și gestionată la distanță.

Dorința noastră a fost ca, prin acest program de educație nonformală, adolescenții să poată facă trecerea mai ușor de la rolul de elev la către o viitoare profesie în domeniul tehnic. Sperăm că le-am oferit suficientă energie și cunoștințe cât să-și ia avânt în carieră cu încredere în propriile puncte forte!