Lectura aduce idei geniale în viața noastră, personaje mai puternice decât noi sau care își permit să fie sensibile, invenții la care tânjim sau mișcări sociale pe care doar le-am visat. 

Tinerii din proiectul „Colecția de Valori” au în comun mai multe caracteristici, sunt la liceu, citesc foarte mult și își exersează scrierea. Cu toții și-au dat seama că nu trebuie să-și ascundă pasiunea pentru lectură, ci să se mândrească cu ea, deoarece vor putea să transpună în realitate tot ceea ce citesc, vor fi deschizători de drumuri și lideri de care societatea are nevoie sau poate, chiar, vor fi scriitorul care va impresiona prin personajele sale alte generații.

Participanții sunt optimiști că puterea lecturii va fi descoperită și de alți tineri ca ei și vor să dea mai departe din ce au învățat în atelierul de digitalizare și în atelierele de lectură, dar și inspirația pe care și-au luat-o din evenimentul „Biblioteca Vie”. 

Vlad, Ștefan, Narcisa, Hristina și Denisa sunt doar o parte dintre tinerii motivați de pasiunea lor pentru lectură și scris. Vlad Ungureanu învață la Liceul Teoretic „Ion Mihalache”,  Topoloveni, din județul Argeș și a fost impresionat de poveștile „cărților vii”. El a înțeles că talentul îți asigură doar o parte din succesul literar, deoarece pentru restul este nevoie de multă muncă și determinare zi de zi. „Am înțeles că universul scrisului este fascinant și că în această lume poate intra oricine care are ceva de spus și de surprins prin scris. De asemenea, curajul este o trăsătură care domină, trebuie să nu îți fie rușine cu ceea ce gândești și trebuie să bați, fără teamă, la uși pentru a-ți împărtăși poveștile.” 

Un alt participant – Ștefan Popîrțaru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif”, din Bacău recunoaște că proiectul i-au adus schimbarea de care avea nevoie, dar și înțelegerea că este nevoie de implicare pentru reușită chiar și în domeniul cărților. „Proiectul este un mijloc prin care poți să te dezvolți foarte mult, în funcție de implicare. Felicitări celor care au reușit să investească în educația noastră, în pasiunea pentru lectură, în cărțile primite, pentru că fac o treabă bună. Astfel, se pot produce schimbări pentru fiecare participant, în modul în care gândește, citește și observă.” 

Narcisa Rotaru Hoceni învață la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși, iar proiectul i-a validat ideea că lectura aduce plus valoare vieții noastre și, de aceea, nu trebuie să treacă nicio zi fără să citim cel puțin o pagină, indiferent de stil literar, de poveste sau scriitor.  Călătoria în universul lecturii e o provocare pentru fiecare dintre noi, la orice vârstă. Dar e cu atât mai ușoară cu cât o împărtășești cu ceilalți. Așa este și în cazul proiectului „Colecția de valori” organizat de Școala de Valori. Dintr-un șoarece de bibliotecă am ajuns un coechipier în drumul literaturii. Încă sunt o mlădiță literară ce își are rădăcinile în cultură și spiritualitate, iar valorile umane sunt seva, substanța care îmi dă viață.”

Mai determinată în susținerea pasiunii ei pentru lectură este acum și Hristina Rojea, elevă la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” din Satu Mare. A venit în proiect cu mult optimism și se bucură că experiența i-a adus dezvoltare, dar și mulți prieteni. „Proiectul Colecția de Valori a ajuns să fie pentru mine unul dintre proiectele de suflet în care am participat. Am simțit că pregătirea atelierelor s-a făcut cu mare atenție și pricepere, iar organizarea „Bibliotecii Vii” a fost pentru noi esențială pentru a afla experiențele unor oameni importanți, cu un trecut plin de muncă, dar parcurs cu drag. ”

Pasiunea pentru lectură a adus-o în proiect și pe Denisa Savastin. Denisa are 17 ani și este clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Jacques M. Elias, din Sascut, județul Bacău. Atelierele i-au dat o nouă perspectivă asupra cărților, dar și a oamenilor care sunt pasionați, ca și ea, de lectură.  „Atelierele au fost un loc în care am simțit că există un spațiu sigur și deschis pentru a explora idei, pentru a împărtăși și a asculta povești din diferite perspective. Am avut privilegiul de a întâlni oameni pasionați de lectură, de a-i asculta în timp ce își împărtășeau experiențele și de a vedea cum cuvintele prind viață în discuțiile noastre aprinse.” 

Participanții din proiect au avut parte de un atelier de competențe digitale și de trei ateliere de lectură, în care au înțeles rostul cărților și puterea lor de a deschide noi orizonturi. Tinerii au beneficiat și de un eveniment de tip „Bibliotecă Vie, în care invitații, cu experiență în lumea cărților, le-au dat sfaturi tinerilor, le-au răspuns la întrebări și și-au spus poveștile. „Cărțile vii” au fost Ioana Mogosanu, director editorial Bookzone, Daniela Olaru, ilustratoare de cărți pentru copii, Neil McGregor, poet și scriitor, Ciprian Apetrei filosof, scriitor și jurnalist, și Laura Ciubotaru Director proiecte speciale Autonom.

Citește indiferent de ce spun sau cred ceilalți, pentru că tu vei pune ideile geniale în practică, în timp ce ei doar vor trăi. Dacă vrei să știi mai multe despre Colecția de Valori aici găsești pagina proiectului.  

Colecția de Valori este un proiect implementat de Școala de Valori și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.