Școala de Valori îi ajută pe tineri să-și afle menirea, să fie pregătiți pentru primul job sau prima afacere. Iar în acest demers, companiile devin parteneri de bază, deoarece cunosc realitatea de pe piața muncii, nevoile pe care trebuie să le îndeplinească angajații, astfel, pot să-i îndrume pe acești tineri către joburile care răspund cerințelor reale ale angajatorilor, dar care să se plieze și pe personalitatea, valorile și cunoștințele lor. Așa se întâmplă și în programul Academia de Cariere Tehnice unde partener este PEPCO România.

Aflat la a doua ediție, proiectul ACT by PEPCO însumează evenimente inspiraționale, ateliere, o vizită la PEPCO și chiar o tabără de vară. Toate acestea îi vor ajuta pe participanți, elevi de clasa a X-a și a XI-a din liceele tehnice, să-și exploreze potențialului, să înțeleagă cum poate arăta cariera lor și care sunt domeniile în care pot activa. 

Deja au avut loc primele două ateliere de dezvoltare personală. Iar pentru mulți dintre tineri, acestea le vor consolida încrederea, îi va ancora în realitate și vor putea să-și construiască un plan de carieră, prin pași mici, care va ține cont de educație și de nevoile angajatorilor. De asemenea, la următoarele ateliere, tinerii vor primi consiliere educațională și de carieră. 

Tinerii care au participat la atelierele „Valori universale și personale” și „Abilități de prezentare” susțin că au aceleași temeri date de noutate și dorința de a putea face alegerile corecte. Trainerii Școlii de Valori i-au ajutat să treacă peste obstacole. Așa că au învățat să fie mai atenți la valorile lor, dar și ale celor cu care vor interacționa:

Mi-au plăcut foarte mult activitățile pe care le-am făcut cu ceilalți participanți, să țin cont și de valorile celorlalți. Cel mai mult mi-a plăcut jocul cu țările, de mâine, o să fiu o persoană mai bună.”

„Cel mai mult mi-a plăcut sfatul lui Beny (n.r. trainer al Școlii de Valori)  de a-i întreba pe viitorii prieteni ce valori au, pentru a ști cum să procedăm cu acele persoane. Aș vrea să aplic de mâine.” 

Prin jocuri și discuții și-au îmbunătățit modul în care interacționează într-un grup:

„Cel mai mult mi-a plăcut cum am fost toți ascultați și cum ni s-a oferit respect din partea

colegilor, când ne spuneam opiniile și totodată mi-a plăcut cum am reușit să înțelegem și să

respectăm sarcinile date de traineri astfel încât să nu provocăm altercații. Și toate lucrurile

acestea aș vrea sa le aplic din acest moment și cu alți interlocutori pe parcursul anilor.”

Dacă pentru mulți tineri, atelierul de „Abilități de prezentare„ a debutat cu emoții, la final și-au dat seama că exersarea le va aduce succesul și vor putea să-și prezinte ideile organizat ceea ce va capta atenția celorlalți. Iată ce spune unul dintre participanți:

 „Cel mai mult mi-a plăcut că am descoperit că majoritatea avem emoții sau temeri în privința unei prezentări în fața unui public. Dar cu cât exersezi mai mult această temere dispare.”  

Proiectul Academia de Cariere Tehnice este realizat cu susținerea PEPCO România, un partener care știe că tinerii pot aduce schimbarea în societate. Dragoș Belduganu este coordonator programe sociale la Școala de Valori și crede că doar prin colaborare ONG-uri – companii, elevii din liceele tehnice au șansa să-și găsească locul în carieră.

„Prin acest parteneriat misiunea Școlii de Valori s-a suprapus cu strategia de implicare în comunitate a partenerului, astfel PEPCO are două componente importante în acest proiect, cea de implicare a angajaților pentru a le oferi tinerilor inspirație și perspective despre piața muncii și cea de sponsor prin care susține costurile de implementare ale programului inclusiv o tabără. Și în ediția din 2021, și în cea de acum, tinerii au parte de discuții deschise cu angajații PEPCO despre ce presupune o carieră și cum să se pregătească pentru piața muncii.  Anul acesta, elementul de noutate este reprezentat de vizitele în cadrul PEPCO România, prin care tinerii o să înțeleagă care este știința din spatele raftului, pentru că este o știință care este fascinantă inclusiv pentru un adult nu doar pentru un adolescent.”

Așadar tinerii, beneficiari ai proiectului din în acest an, vor participa în total la 10 ateliere de dezvoltare personală pe teme de mare interes pentru ei, printre care:  abilități de comunicare eficientă, luarea deciziilor, viitorul locurilor de muncă, orientare în carieră și consiliere și antreprenoriat.

Elevii vor fi ghidați de trainerii de la Școala de Valori și vor primi sfaturi și consiliere și de la angajații PEPCO. Iar „biblioteca vie” le va aduce oportunitatea de a fi față în față cu un specialist din domeniu, dar și o vizită la PEPCO România. La finalul de proiect, 20 dintre cei mai activi și motivați elevi vor participa la o tabără de vară organizată special pentru ei.

PEPCO a fost alături de Școala de Valori și tinerii din liceele tehnice și la prima ediție a proiectului. Atunci, 72 de liceeni au primit suport în procesul de descoperire și de valorificare a potențialului și au înțeles că de ei depind șansele la educație și în carieră.  În 2021 elevii au venit din 25 de unități de învățământ și au beneficiat de 11 ateliere, 3 biblioteci vii și o vizită virtuală la PEPCO. Toți cei 16 traineri le-au fost alături pas cu pas pentru a-i ajuta să se dezvolte personal și profesional.