Examenul de maturitate”, cum se numea faimosul BAC în tinerețile sale, a fost organizat pentru prima dată în anul 1925 și este mână de chirurg. Doar așa se pot explica numeroasele victime ce pică sub linia lui 5 de trecere, în fiecare an. 

Ministrul Constantin Angelescu este omul care face de peste 93 de ani istorie și reușește să aducă tinerii în fiecare an cu nasul în cărți, lecturând pentru modernul examen al maturității, care după instalarea camerelor video pare să fie la fel de temut precum la începuturile sale, în vremurile lui Eliade. 

Viziunea lui Constantin Angelescu la 1900 viza „sporirea educaţiunii în şcolile de toate gradele şi de toate felurile pentru a întări pe elevi nu numai cu cunoştinţe pozitive dar şi cu proviziune de ideal, de conştiinţă a răspunderii de iniţiativă, de disciplină pentru regularitatea şi perseverenţă în muncă”.

La acea vreme, Şcoala românească era văzută ca având nevoie de trei condiţii pentru a funcționa optim: formarea unui corp educațional care să facă față nevoilor vremii, capacitatea de a forma specialiști și organizarea unor școli de învățământ profesional.

O măsură de reformare a fost și înfiinţarea unei noi modalităţi de examinare a liceenilor aflaţi în an terminal, examenul de Bacalaureat, spaima a generaţii întregi de elevi, pregătiţi să iasă de pe porţile liceului de la 1925 până la 2018.

#100 ani de educație
Prin campania #100 ani de educație scoatem la lumină fapte mai puțin cunoscute despre cum s-a schimbat educația din 1918 și până în zilele noastre. Împreună inovăm pentru educația viitorului!