W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com style=
W3Schools.com

Madalin, bursier stART la muzica: Arta nu se face doar in institutiile de specialitate

Madalin, bursier stART la muzica: Arta nu se face doar in institutiile de specialitate

Posted in Proiecte, Testimoniale and tagged , , | Leave a Comment

Scânteia acestui articol este o replică personală într-un dialog cu Luiza, Project Manager Bursele stART.  ,,Arta nu se face doar în instituțiile de specialitate” au fost cuvintele mele, care au dat curs invitației de a scrie un articol.

Vă voi vorbi puțin despre artă în viziunea personală. 

madalin-nedelcu1

Dacă aș fi nevoit să definesc arta, nu aș putea să nu evoc trei cuvinte: limbaj, expresie, suflet. Aparent, aceste cuvinte nu par a avea legătură, însă în urma unei analize mai profunde asupra fenomenului artistic vom ajunge la același trio memorabil. Arta ca limbaj este de o importanță majoră, asigurând comunicarea între oameni și perpetuarea culturii de la o generație la alta. În ceea ce privește celelalte două cuvinte, ele pot fi îngemănate. Astfel, revin la cuvintele unui foarte bun profesor alături de care am avut onoarea să studiez: ,,Momentele improvizatorice din discursurile muzicale ale genului jazz pot fi definite cu alte cuvinte prin expresia sufletului.”

Iar eu vă spun: ,,Când e jazz, e muzică. Când e muzică, e artă. Când e artă, suntem noi!”

Pentru a ajunge la punctul central al articolului voi apela la câteva informații din domeniul învățământului. În Nomenclatorul Instituțiilor de Învățământ, Liceele de Artă, Școlile Populare de Arte și Meserii, ca și Conservatoarele de altfel, sunt încadrate la secțiunea Profil – Artistic. Acestea pun la dispoziția elevului/studentului următoarele specializări: muzică, arte plastice și decorative, artă teatrală, coregrafie, cinematografie și media. Voi aborda în continuare segmentul de învățământ preuniversitar, acesta reprezentând ținta articolului.

O deosebire între Școlile Populare de Arte și Meserii și Liceele de Artă este reprezentată de faptul că cele din urmă anexează profilul artistic (cu specializările aferente) la totalitatea materiilor de cultură generală. Așadar, la un Liceu de Artă elevii vor studia atât materii precum Limba și literatura română, Matematica, Istoria etc., cât și materii de specialitate ca Teorie muzicală, Armonie (muzică), Culoare, Modelaj (arte plastice și decorative), Arta actorului, Păpușerie (arta teatrală) etc.

O altă deosebire între aceleași instituții o reprezintă gratuitatea cursurilor la materiile de specialitate. Școlile Populare de Arte și Meserii sunt instituții culturale publice aflate în subordinea Consiliilor Județene și organizate pe finanțare proprie, ori de la bugetul local. Acest aspect presupune că elevii unei Școli Populare de Arte și Meserii vor dispune de cursuri contra-cost, conform regulamentului de funcționare al școlii respective. Întrucât Liceele de Artă activează sub patronajul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, acestea au cursuri obligatorii și gratuite începând cu clasa 0 și până la clasa a X-a. Clasele a XI-a și a XII-a fac parte din învățământul liceal secundar, prin urmare nu sunt obligatorii, însă rămân gratuite.

madalin-nedelcu-bursier-start-muzica

În continuare voi încerca să-mi detaliez replica-nucleu a articolului, replică ce (în opinia mea) necesita un minim de informații cu privire la instituțiile de specialitate din România.

Arta nu se face doar în instituțiile de specialitate?

Intenționat am schimbat propoziția enunțiativă în interogativă, pentru a înțelege mai bine despre ce vreau să vorbesc. Răspunsul este următorul: NU! Arta o poate face oricine, oriunde și oricând. Nu doar elevii din liceele de artă sau școlile populare pot cânta la un instrument. Nu doar ei pot desena, juca un rol sau dansa. Arta este în noi toți, stă în esența noastră, în ceea ce ne face să existăm. La  ,,început” nu primim vreo etichetă. Nimeni nu spune: ,,Cei născuți în zodia X nu pot fi artiști.”, ori ,,Conform legii, cei din Școlile Generale obișnuite nu pot face artă.” Pentru a da și mai multă consistență acestui paragraf, îl voi încheia cu o informație pe care și eu am aflat-o în urmă cu ceva timp. M-a uimit (într-un mod plăcut) faptul că în Școlile Populare de Arte și Meserii nu contează cine ești, câți ani ai și ce lucrezi. De la cel mai mic până la cel mai mare – profesori, directori, ingineri, contabili, electricieni și lista mai poate continua – toți vin cu dorința de a se apropia de artă.

Pe de altă parte, arta nu are un loc anume unde poate lua viață. Mulți dintre artiștii în devenire ajung în aceste instituții de specialitate și de cele mai multe ori acolo își descoperă talentul. Însă nu e singura cale. Astăzi școlile particulare de muzică se înființează la tot pasul. Cluburile de artă plastică apar unul după altul. Până și în liceele teoretice sau tehnologice apar trupe de teatru, formate din tineri îndrăzneți care vor să transmită un mesaj. Unii aleg să fie auto-didacți, alții aleg îndrumarea unui profesionist, dar orice ar fi, aleg să facă ce le place!

În concluzie, vreau să sublieniez faptul că suntem înconjurați de posibilități la tot pasul. Nu contează cine suntem și ce facem. Important este să ne dorim și să nu ne punem piedică singuri.

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *