I-am provocat pe bursierii stART să ne spună ce înțeleg ei prin a fi un artist complet și cum își văd viitorul în domeniul picturii, muzicii sau desenului. Sara ne-a răspuns prin rândurile de mai jos, pe care ne bucurăm să le împărtășim cu voi:

“Așa cum arta nu urmează reguli, nici artistul nu poate fi încadrat în tipare. Experiența de viață unică și contextul socio-cultural, care au influențat dezvoltarea artiștilor, de-a lungul secolelor, dictează caracterul unic al fiecăruia.

Cred că artistul complet este cel care ajunge să fie împlinit și desăvârșit în arta sa în primul rând pentru sine. Unul dintre artiștii care m-au influențat mult în ultima perioadă este Edward Hopper. El atestă: „Dacă aș putea să o spun în cuvinte, nu ar mai fi niciun motiv să pictez”. Arta este mai mult decât pigment pe pânză, compoziția spațiului sau concept – ea este un mod de viață.

Artistul complet este capabil de spontaneitate, dar este mereu constant – atunci când inspirația de moment și impulsurile efemere se consumă, continuăm totuși să creăm. Artistul este nimic fără talent, dar talentul este inutil fără muncă. Artistul găsește soluții și inovează în plan tehnic. Degas a spus că arta nu este ceea ce vedem, ci ceea ce îi facem pe alții să vadă. Un artist experimentat știe cum să se exprime vizual pe plan afectiv și să-și comunice fidel ideile și pasiunea, procesul creator.

Comparația este o tentație urașă în cazul oricărui artist, dar artistul complet se întoarce întodeauna la viziunea proprie, crează independent – “Artiștii nu ar trebui să se uite la stânga sau la dreapta. Arta ar trebui să fie puternică și nonconformistă – și cel mai important, arta trebuie să fie personală.” (Isa Genzken) . Cred că fiecare are o voce și o idee unice, dar pentru a le transpune și expune într-un plan tangibil, vizual, e nevoie de curaj. Ne vulnerabilizăm, astfel, în fața fiecărui privitor care se oprește în dreptul uneia dintre lucrările noastre. Povestea mea, o abordare unică asupra vieții, este ceea ce pot oferi în mod original și autentic față de tot ce a primit lumea până acum.

Privind la carierele artiștilor consacrați (și chiar la noi, membrii programului stART) am observat că aceștia tind să aleagă mai multe domenii de activitate artistică (literatura, cinematografia, teatrul, dansul etc.) decât să se rezume la pictură sau desen. Arta în sine înseamnă libertatea de a crea rețete proprii și de a combina aspecte diferite pe care umanitatea le pune la dispoziție.

La rândul meu, îmi doresc să activez în domeniul artei și să urmez o pregătire în cadrul unei universități. Arta mea va îmbina pasiunea pentru călătorie și interesul pentru antropologie. Dar arta are tot atâtea categorii și subcategorii ca și în cazul științei. De aceea, alegerea unei ramuri potrivite mie necesită multă documentare și experimentare.

Bursa stART a influențat modul în care îmi organizez prioritățile și îmi gestionez resursele. Cred că va contribui și în viitor la maximizarea potențialului pe care acest ultim an de liceu mi-l poate oferi. Înscrierea în programul burselor stART a însemnat încredere, deci consider că și în continuare va implica o anumită doză de vulnerabilizare și o atitudine deschisă pentru nou.”