La alergători Excepționali, voluntari pe măsură! Ana Maria Stoican a făcut parte din echipa noastră de voluntari la Transmaraton, unde i-a încurajat pe alergători alături de ceilalți colegi, iar acum ne povestește ce a însemnat pentru ea această experiență. 

De unde să încep? Se spune, de obicei… cu începutul, dar voi scrie mai întâi despre sentimentele pe care le am acum, la finalul evenimentului. Satisfacție, uimire, mulțumire, fericire, împăcare, apreciere, hotărâre și multe altele. De ce simt toate aceste lucruri? Simplu. Acum două săptămâni am prmit un telefon neașteptat de la Flori, cea care la începutul verii a văzut ceva în mine și mi-a dat șansa să dovedesc că nu s-a înșelat. Mi-a prezentat în mare ce înseamnă Transmaraton, pentru că, sinceră să fiu, nu știam. Mi-a atras atenția încă din primele secunde, când am avut parte de plăcuta întrebare “Ai vrea să ne ajuți și să faci parte din echipa noastră de voluntari?“. Nu am avut nevoie de nici măcar o secundă de gândire pentru că știam că răspunsul meu este DA.

Au urmat pregătiri intense, din partea tuturor voluntarilor, de la cadouri pentru susținătorii Exceptionaliilor, până la pancarte de încurajare și liste peste liste cu participanții.

În ziua cea mare, când m-am trezit, buimacă, nu știam cum să ajung mai repede, atât de mare era entuziasmul. Aveam așteptări, destul de mari ce-i drept, iar emoțiile deja își spuneau cuvântul.

Încă de pe drum, am avut parte de niște peisaje care îmi tăiau respirația și nu îmi doream să mai plec vreodată din acel loc. Da, a fost prima dată pentru mine pe Transfăgărășan.

Ajunsă acolo, un amalgam de chipuri noi, de toate vârstele, așteptau nerăbdătoare indicațiile și sarcinile care urmau să le fie atribuite.

Sâmbătă după-masă am avut câteva momente de respiro în care am reușit cu adevărat să admir splendoarea care mă înconjura. Am avut ocazia să mă regăsesc pe mine în acel loc, pentru că pentru mine, personal, această experiență a însemnat mult mai mult decât voi putea să exprim în cuvinte.

În ziua cursei, duminică, alarma a sunat la ora 5:30, iar eu am sărit din pat, gata să înfrunt cu bucurie o nouă zi de provocări. Cu 6 straturi de haine, mi-am luat bagajul și am plecat spre cel de-al 4-lea punct de hidratare al traseului.

Am avut plăcerea să am două ajutoare de seamă, cu care am făcut o treabă minunată: Răzvan, colegul nostru, și Dănuț, de la Pădurea Copiilor. Odată cu primele starturi, cele de Maraton și Ultramaraton, au venit și primii eroi ai acestui eveniment. Înfrigurați și deja extenuați, am reușit să le dăm o mână de ajutor, oferindu-le apă, proteine sau fructe, dar cel mai important, câte o încurajare și o vorbă bună.

Acesta a fost procesul timp de 8-9 ore, în care am învățat cât de mult poate conta pentru un om o simplă vorbă bună și un simplu zâmbet. Bunătatea cu care eram abordată m-a impresionat atât de mult nu numai pentru că venea de la cineva străin, ci mai ales pentru că o simțeam din partea unor eroi. Din partea unor oameni care au avut curajul să participe la această cursă, deloc ușoară, fiecare susținându-și cauza în care crede cel mai mult.

Mi s-a părut atât de fascinant cum și după 6-7 ore de alergare, după 50 de km, acești oameni, eroi, încă aveau puterea să îți zâmbească și să îți mulțumească.

Am învățat că lucrurile mici și, la suprafață, nesemnificative, înseamnă atât de mult pentru cineva.

Ziceam mai sus că am avut așteptări destul de mari. Sunt atât de fericită și mândră să spun că așteptările mele au fost cu mult depășite și surpinderea a fost atât de mare încât nici acum nu realizez 100% cât de minunat a fost totul.

A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viață mea și aș repetă-o cu cea mai mare plăcere oricând aș avea ocazia. Însă acești oameni, acești eroi, mi-au transmis niște sentimente atât de puternice prin ceea ce au făcut, încât mă gândesc foarte serios că la anul să mă alătur lor, să alerg cot la cot cu ei.

Mi-aș dori atât de tare să mulțumesc direct fiecărui om care a luat parte la incredibilă desfășurare a acestui eveniment, atât organizatori, voluntari, alergători, cât și susținători, dar întrucât acest lucru nu este posibil, le mulțumesc tuturor prin acest articol!