W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com style=
W3Schools.com

Viitorul joburilor si a patra revolutie industriala. Incotro se indreapta locurile de munca?

Viitorul joburilor si a patra revolutie industriala. Incotro se indreapta locurile de munca?

Posted in Cum sa... and tagged , , | Leave a Comment

Maşinile inteligente din filmele SF coboară de pe ecrane în realitate şi se angajează în companii, astfel că la serviciu s-ar putea să ai drept colegi atât oameni, cât şi roboţi. Copiii de astăzi vor avea o profesie care probabil acum nu există şi vor lucra în medii puternic informatizate. Aşa va arăta viitorul pieţei muncii, dacă e să ne luăm după previziunile realizate în contextul Forumului Economic Mondial de la Davos, din ianuarie 2016.

În raportul “Viitorul joburilor” (“Future of Jobs”), specialiştii susţin că asistăm la a patra revoluţie industrială, o schimbare esenţială la nivel economic şi social, care se va manifesta accentuat în următorii ani. Vor dispărea locuri de muncă, iar în locul lor vor apărea altele noi.

jobs-skills-and-jobs

Foto: worldbank.org

Concret, până la sfârşitul anului 2020 vor dispărea peste 7 milioane de locuri de muncă, urmând ca atribuţiile respective să fie preluate de maşini automate. Este vorba în special de posturile ce presupun munca de rutină. Mai mult, anumite produse vor fi realizate cu ajutorul imprimantelor 3D, ceea ce va permite personalizarea producţiei, indiferent că este vorba de haine, alimente sau chiar materiale de construcţii.

Totuşi, roboţii trebuie construiţi şi programaţi, iar în acest sens vor apărea circa 2,1 milioane de noi locuri de muncă în industria tehnologică, în inginerie, programare, arhitectură etc. Încă din această perioadă, în domeniul STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică) există o cerere în creştere de specialişti bine pregătiţi.

În acest context, este nevoie de flexibilitate în sistemul educaţional, iar acesta trebuie să se adapteze pentru a răspunde noilor provocări lansate de piaţa muncii.

Statele europene mizează pe îmbunătăţirea competenţelor de lucru, pentru a creşte productivitatea la locul de muncă şi pun accent pe pe trainingul vocaţional, învăţarea pe tot parcursul vieţii şi dezvoltarea abilităţilor specifice în funcţie de domeniul de activitate (hard skills). Pe lângă acestea, competenţele lingvistice şi digitale, spiritul antreprenorial, comunicarea, lucrul în echipă şi rezolvarea de probleme continuă să joace un rol important la angajare. Vezi AICI ce alte abilităţi vor fi căutate în 2020.

Surse: zf.ro, contributors.ro

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *