Proiectul “Excepționalii” 2018 a reunit liceeni dornici să-și dezvolte abilitățile și punctele forte și apoi să le pună la lucru pentru proiecte cu folos în comunitățile locale. Yasmina Meiu, din Iași, este una dintre participantele care ne-a povestit despre implicarea ei în acest program și cum s-a văzut de la ea întreaga experiență.

“Din proiectul Excepționalii am învățat cum să îmi asum responsabilități, cum să îmi atribui roluri în funcție de abilitățile proprii și cum să lucrez într-o echipă ai cărei membrii fac parte din orașe din toată țara. 

M-am aventurat în acest proiect fără nicio experiență în Project Management, dar știind că voi avea colegi cu astfel de cunoștiințe din alte programe ale Școlii de Valori. Am fost intimidată de ei la început și am crezut că nu vor avea încredere în mine ca pot duce sarcinile la bun sfârșit.  Însă ei mi-au demonstrat că fac parte dintr-o comunitate de adolescenți faini, m-au ajutat să îmi găsesc rolul în echipă și mi-au oferit încrederea de care am avut nevoie pentru a-mi asuma anumite responsabilități. Echipa din care fac parte a implementat ideea de promovare a valorilor locale prin proiectul “Haide Să” în Iași, București, Suceava și Timișoara.

Am rămas impresionată de alergătorii care au participat la Transmaraton. I-am cunoscut pe acești oameni care au alergat zeci de kilometri pentru a susține educația noastră, a tinerilor din România. Personalități de vârste diferite, unite sub semnul unei simple pasiuni, au contribuit la strângerea de fonduri și au făcut posibil proiectul Excepționalii.

Cred că cel mai dificil moment din proiect a fost Closing-ul, unde am realizat că “Excepționalii” s-a terminat, că a sosit clipa în care fiecare se va întoarce în orașul său, unde își va implementa ideea de proiect, că nu ne vom mai revedea sub aceeași formulă. Ce era de făcut? Nu am păstrat legătura doar cu membrii echipei. Nu, am legat prietenii, pe unele le-am definitivat și le voi păstra în continuare mulțumită tehnologiei și proiectelor viitoare ale Școlii de Valori.

La ateliere mi-au plăcut mult sesiunile paralele, pe care ni le-am ales după propriile nevoi. Pentru mine, o persoană care se stresează foarte ușor și care lasă panica să pună stăpânire pe minte și corp, a fost folositor atelierul în care am învățat cum să reacționez la situațiile limită. Astfel, am învățat cum să lupt cu frica și să nu mă las imobilizată de stres.

La Biblioteca Vie am stat față în față cu personalități importante in domeniile în care activează și am învățat din experiențele lor de viață. Provocările primite m-au făcut să interacționez și cu speakerii care nu se încadrau inițial în aria mea de interes, dar de la care am rămas cu niște idei interesante.

Am vizitat companii ce își desfășoară activitatea în domenii diferite, de la asigurări de viață până la fabricarea cafelei și am putut observa o zi de muncă din viața unui adult. Am beneficiat astfel de sfaturi despre etapele pe care trebuie să le urmăm pentru o carieră de succes, dar și în legătură cu proiectele pe care urma să le implementăm în comunitățile de acasă. Vizitele m-au ajutat să descopăr domeniul în care îmi doresc să profesez și mi-au oferit mai mulți posibili sponsori pentru proiectul din a cărui echipă fac parte.”