Ultima perioadă ne-a învățat încă o dată că vremurile pe care le trăim sunt în continuă schimbare, iar singura noastră șansă pentru a ne continua bunul mers al vieții este adaptabilitatea. În vreme ce mersul la școală poate fi un pericol, educația la distanță nu poate fi exclusă.

Într-o formă cu totul reinventată, educația la distanță poate prezenta atât avantaje, cât și dezavantaje, însă nu acesta este subiectul pe care îl vom aborda, întrucât nu putem contura o viziune de ansamblu corectă atât timp cât acest lucru nu a fost materializat încă. 

Totuși, în scenariul mult vehiculat, acela al mutării cursurilor în online în viitor, fie el apropiat sau îndepărtat, unde putem desfășura cursurile, folosindu-ne de resursele de care dispunem în prezent?

Noi vă prezentăm succint 10 platforme de acest fel, din care puteți alege varianta cea mai potrivită.

  1. Google Hangouts Meet

Google Meet este o variantă simplă și rapidă pentru conferințe online, prin care orice utilizator ce deține o adresă de e-mail Google poate crea o întâlnire online. În varianta sa gratuită, Google Meet oferă posibilitatea unui număr de 100 de participanți de a se conecta de pe telefon sau desktop și de a face screen sharing. Cu toate acestea, noi recomandăm ca pentru întâlniri cu mai mult de 30 de participanți să utilizați o platformă mai avansată, deoarece este posibil să întâmpinați dificultăți tehnice la un număr prea mare de participanți.

  1. Microsoft Teams

Microsoft Teams este unul din instrumentele puse la dispoziție prin pachetul Microsoft 365 A1. În cadrul aplicației, utilizatorii pot crea o echipă (spre exemplu, o clasă de elevi) cu care să lucreze și să organizeze întâlniri online. Platforma propune multiple funcționalități și beneficii pentru cei care lucrează în mod consecvent cu aceleași ”echipe” de participanți.

Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, Școala de Valori împreună cu Eduapps oferă gratuit tuturor instituțiilor educaționale pachetul de licențe Clasa viitorului care include Google Suite for Education și Microsoft Office 365 A1. Tot ce trebuie să faceți, este să completați acest formular și în cel mai scurt timp posibil, veți fi contactat de o echipă tehnică pentru a găsi soluția optimă pentru nevoile dumneavoastră.

  1. Zoom

Zoom, în varianta sa gratuită, pune la dispoziție utilizatorilor posibilitatea de a crea întâlniri cu un grup de până la 100 de participanți, pe o perioadă limitată de 40 de minute. Însă, pentru un preț relativ accesibil, utilizatorii pot alege un alt pachet care oferă mult mai multe beneficii. În complexitatea sa, Zoom propune o multitudine de funcționalități ce pot spori interactivitatea în cadrul unui curs online: partajarea ecranului, adnotări, butoane prin care puteți interacționa cu audiența, împărțirea în camere (așa-zisele breakout rooms) a participanților, înregistrarea audio/video-conferințelor și multe altele.

Aplicația Zoom este una dintre cele mai utilizate, dar poate și controversate platforme pentru întâlniri în mediul online. Dacă aveți dubii privind securitatea Zoom, vă invităm să citiți acest articol care adresează mai multe întrebări și curiozități pe această temă, redactat de colegul nostru Mircea Gagniuc, specialist în Protecția Datelor și Siguranța Cibernetică în Școala de Valori.

Pentru suport în utilizarea aplicației Zoom și a tuturor funcționalităților acesteia, vă sugerăm să aruncați o privire peste acest Tutorial Zoom complet, realizat de Dragoș Apostu, care este unul dintre trainerii colaboratori ai Școlii de Valori.

  1. Skype 

Prin Skype se pot crea întâlniri audio și video cu posibilitatea de înregistrare a conversațiilor și de screen sharing. Se poate accesa și de pe telefon și se poate face cont cu numărul de telefon sau adresa de e-mail. Există și varianta de folosire în browser (Skype Web), unde pot participa până la 50 de persoane la apel și se poate genera o întâlnire prin accesarea unui link cu un număr. Există și varianta Skype in the Classroom.

  1. Discord 

Prin intermediul Discord, se pot realiza conversații audio și video pe PC, Mac sau telefon, iar contul se face cu o adresă de e-mail. Puteți face un server care poate fi acceptat pe bază de invitație și se pot crea canale separate de text pentru organizarea subiectelor (se pot încărca și documente). Se poate partaja ecranul. Se poate personaliza rolul membrilor de pe server – unii pot fi moderatori, alții doar participanți și se pot trimite mesaje simultan către mai multe grupuri. Nu există limită de participanți. Puteți face upgrade și dezvolta funcții precum integrarea în calendar modificând API-ul (application programming interface).

  1. WebEx 

Varianta gratis WebEx oferă posibilitatea de a crea conferințe video și audio de maxim 50 de minute, cu până la 100 de participanți și un număr nelimitat de conferințe. Poate fi accesat de pe telefon, PC sau laptop, se pot încărca fișiere și folosi whiteboard și screen sharing.

  1. BlueJeans 

Cea mai ieftină variantă (10 dolari pe lună/host) a platformei Blue Jeans propune: video și audio nelimitat, cu până la 50 de participanți, înregistrare întâlniri de până la 5 ore/host. Se poate folosi de pe PC/laptop, de pe telefon și browser. Puteți face breakout rooms ca și în Zoom și încărca fișiere. Are whiteboard, sistem de adnotare și share screen. Există un sistem de „highlights”, unde elevii pot marca apăsând pe un buton cele mai importante momente din curs. Cei care nu au participat la oră pot să vadă înregistrarea orei, dar nu trebuie să o vadă integral, ci se pot uita doar la highlight-urile puse de colegi. Pot exista și comentarii cu highlight ce apar atunci când cineva se uită la înregistrare și pot fi editate de către profesori sau elevi chiar și după ce s-a încheiat sesiunea. Puteți face inclusiv întâlniri 1:1 cu elevii care au nevoie de mai mult ajutor.

  1. Facebook Live și Youtube Live 

Prin intermediul acestor platforme puteți face streaming-uri live și participanții pot scrie comentarii. Țineți cont de faptul că aceste comentarii devin vizibile pentru publicul larg.

  1. Twitch 

Twitch este folosit în principal de gameri. Puteți face sesiuni live video, iar participanții pot doar să scrie comentarii. De asemenea, platforma este la îndemâna publicului larg, iar comentariile pot fi vizualizate de oricine este pe acea platformă.

  1. YouNow 

YouNow permite întâlniri video live și poate fi accesat de pe laptop/calculator și telefon. Doar o singură persoană poate folosi video, celelalte pot doar să scrie comentarii, însă toate evenimentele sunt publice și sunt salvate timp de 3 zile, apoi sunt șterse automat.

În cazul în care vom fi nevoiți să schimbăm cu totul structura în care se va desfășura școala, noi credem că având la dispoziție aceste resurse vom fi mai pregătiți să răspundem provocărilor cu brio.

După spusele lui John F. Kennedy, ”Schimbarea este legea vieții; cel care privește numai spre trecut, acela pierde cu siguranță viitorul.”