W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com style=
W3Schools.com

5 lecţii pe care mi-ar fi plăcut să le învăţ în liceu

5 lecţii pe care mi-ar fi plăcut să le învăţ în liceu

Posted in Jurnal, Motivationale and tagged

Astăzi sună din nou clopoţelul! Chiar dacă şcoala am terminat-o acum un număr de ani, agitaţia din presă şi de pe stradă mă face să-mi amintesc în fiecare toamnă de momentele din liceu. 4 ani frumoşi, finalizaţi cu un examen de bac. Apoi facultatea. Apoi ceva orbecăit pe drumurile carierei. Un mare blank. Nu cred că am fost singura un pic nehotărâtă asupra viitorului meu profesional. Mi-a plăcut să învăţ cam de toate şi mi-a fost greu să mă decid. Acum ştiu că pe lângă română, istorie sau filosofie mi-ar fi fost de folos să învăţ mai multe lecţii pentru viaţă. La unele se pare că am lipsit ori am fost neatentă. Sau poate că nu au fost predate.

Nu-ţi fie teamă să greşeşti!

jurnal de liceu

Foto: pinterest.com

În primul rând, mi-aş fi dorit să fiu încurajată să greşesc mai mult. Da, sună cam ciudat să vrei să greşeşti, când toată lumea este avidă de perfecţiune şi vânează un 10 rotund plus reuşite pe toată linia. Însă greşelile sunt calea de a evolua, de a fi mai bun, sunt inevitabile până a ajunge la performanţă. Şi nu e nimic rău în asta! Este ok să greşeşti, să pui întrebări pe care unii le consideră stupide, să dai rateuri sau să pici probe. Greşelile îţi dau posibilitatea să creşti, de asta nu ar trebui stigmatizate, ci respectate şi tratate ca o lecţie, nu un motiv de pedeapsă. Mi-aş fi dorit să nu mă tem de greşeli, ci să învăţ din ele.

Compară-te doar cu tine însuţi!

În al doilea rând, aş fi vrut să fiu mai conştientă de faptul că a mă compara cu ceilalţi este inutil. “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”, zice bine Einstein. Fiecare persoană este înzestrată cu abilităţi şi talente pe care le poate utiliza la maxim dacă este încurajată să le exerseze şi dacă i se oferă ocazia să-şi exprime potenţialul. Din păcate, multe dintre ele rămân nedescoperite sau neşlefuite tocmai din teama de a nu greşi. De fapt, singura comparaţie potrivită este cu tine însuţi: să fii mai bun decât ai fost ieri.

Învaţă să lucrezi în echipă!

Mi-ar fi plăcut să mă obişnuiesc să lucrez în echipă, să fac proiecte antrenante şi mai interactive decât referate în care fiecare are bucata lui şi-şi vede de treabă separat. Iar prin lucru în echipă mă refer la o colaborare plăcută şi eficientă, chiar dacă nu eşti prieten cu cei cu care lucrezi sau nu-i suporţi de-a dreptul. Asta presupune adaptare, înţelegere şi capacitatea de a asculta, nu doar a auzi – abilităţi folositoare la orice vârstă.

tabla liceu

Foto: psmag.com

Ieşi din zona de confort!

Ar fi fost fain să ies mai des din zona de confort, asumându-mi riscuri (bine, în afară de experimentele de la ora de chimie, când oricum eram într-un univers paralel…). Să nu mă las intimidată de etichetele “Nu poţi”, “N-ai să reuşeşti”, “Nu te pricepi la asta”, ci să testez şi să încerc mai multe opţiuni pentru a afla ce mi se potriveşte.

Fă mişcare!

O lecţie pe care am învăţat-o întâmplător acum vreo 4 ani mi-ar fi prins tare bine încă din liceu: cât mai multă mişcare! Pe atunci nu aşteptam cu nerăbdare orele de sport, deşi am avut noroc cu un prof ok care nu ne stresa prea tare, ci ne încuraja să participăm la oră chiar dacă nu aveam echipamentul la noi, repetându-ne că e important să facem mişcare. De-abia după ce am descoperit dansul şi alergatul mi-am dat seama câtă dreptate avea. M-ar fi ajutat un pic mai multă încurajare în direcţia asta.

Din fericire, niciodată nu e prea târziu să înveţi unele lecţii. Aşa că pe o parte din cele de mai sus am avut şi am ocazia să le învăţ… tot la o şcoală. O şcoală diferită, pe care mi-ar fi plăcut mult să o “frecventez” în liceu: Şcoala de Valori 🙂

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *