A patra ediție Excepționalii a adus un ABC valoros pentru cei 57 de liceeni schimbă-lume care au luat parte la proiect. Adolescenții #DOers s-au mobilizat cu dedicare, implicându-se în program cu o energie care ne-a inspirat și ne-a dat (și mai multă) încredere în potențialul lor. (ABC)Darul nostru pentru ei a fost un mix de care suntem mândri, dar pe care ne dorim să-l îmbunătățim de la an la an: 

  • A teliere de dezvoltare în stil nonformal, cu accent pe Project Management, dar și alte abilități utile, cum ar fi comunicare, lucru în echipă, gestionarea timpului, inteligență emoțională, negociere, luarea deciziilor etc.
  • B iblioteca Vie, adică inspirație de la oameni faini care activează în domenii diferite, dar care au ceva în comun: pun pasiune în tot ceea ce fac, se implică pentru a (se) schimba în bine și nu se dau bătuți, luptând cu mult curaj pentru ceea ce și-au propus.

Un om care citeşte nu e niciodată singur. Un tânăr care citeşte poate găsi în lectură nenumărate drumuri către ceilalţi şi, cu timpul, calea către sine. M-am bucurat să joc acest rol, de carte deschisă, într-un proiect cu totul ingenios cum e Biblioteca Vie şi să fiu ‘deschisă’ de tineri excepţionali. Pentru că multe din frământările lor au fost legate de curaj, am ţinut să le las, ca un semn de carte, acest mesaj care să-i ajute să creadă în ei mai mult: Noi toţi, indiferent de vârstă, de carieră, de parcurs, avem sufleteşte aceeaşi vârstă la care am îndrăznit să visăm cel mai mult! (Liana Alexandru, speaker Excepționalii)

  • C ompanii de succes care s-au transformat în gazde primitoare pentru adolescenți și le-au oferit ocazia de a vedea cum arată un mediu de lucru profesionist.

Cu acest ABC la îndemână și întreaga experiență condensată în suflet și minte, Excepționalii s-au împărțit în echipe, iar acum lucrează la organizarea proiectelor de impact în comunitățile locale. În acest fel, ei devin la rândul lor o sursă de inspirație pentru colegii de generație și aduc un plus de valoare în societate, la nivel local, acolo unde este cea mai mare nevoie.

Până când vor avea loc proiectele îndrăznețe ale tinerilor, ne-am gândit să-ți prezentăm câteva portrete de Excepționali. Le-am dat cuvântul și i-am întrebat cum a fost experiența acestei ediții pentru ei și ce și-au luat de la acest program. Ce ne-au răspuns, vei afla dintr-o serie de articole pe care le vom posta aici, pe blog și pe Facebook, so stay tuned!