Elevii din clasele a X-a și a XI-a s-au înscris în proiectul Academia de Cariere Tehnice cu gândul că își vor îmbunătăți abilitățile pentru a putea să ajungă acolo unde își doresc. Proiectul organizat de Școala de Valori cu susținerea partenerului PEPCO România și-a propus și în acest an să ofere tinerilor participanți experiențe inedite de învățare, consiliere în carieră și dezvoltarea abilităților. Toate printr-o serie de activități care au fundamentat informații și i-au pus să realizeze o conexiune între abilități și oportunități. 

Participanții au trecut prin 10 ateliere: Valori Universale și personale, Abilități de prezentare, Abilități de comunicare eficientă, Eficiență personală, Inteligență emoțională, Viitorul locurilor de muncă, Luarea deciziilor, rezolvarea problemelor și alegeri personale, Testul SDS, Orientare în carieră și consiliere, Antreprenor de Viitor. Celor 10 ateliere li s-au adăugat și 2 evenimente, 2 Biblioteci Vii, vizita și practica de la PEPCO și o tabără de vară. Împreună tinerii au învățat că pot să-și dezvolte competențele prin muncă, determinare și cu ajutorul echipei. Cei mai mulți dintre participanți și-au înlocuit în cele 8 luni de proiect timiditatea și lipsa de încredere cu motivația și curajul. La final de proiect, participanții dețin tabloul complet al unui plan de dezvoltare personală și de carieră pe care își propun să îl urmeze. 

Pe Livia Vasilachi, proiectul a ajutat-o să-și dezvolte abilitatea de a vorbi în public. Acum, comunică și poate lua decizii sub presiune. Experiența ACT by PEPCO i-a adus o viziune clară despre traseul profesional: Până acum câteva luni eram sigură că știu exact unde vreau să merg la facultate, dar proiectul ACT by PEPCO m-a făcut să mă gândesc serios la asta. În tabără, am descoperit noi lucruri care îmi plac și am realizat că iubesc să ajut oamenii dar totodată vreau să fiu un lider bun.”

Comunicarea și lucrul în echipă sunt abilitățile dezvoltate în proiect de către Ana Iarina Kardoș: „Înainte să intru în acest proiect, pot spune că eram o persoană foarte timidă. Acest proiect m-a ajutat foarte mult să îmi dezvoltat această abilitate de a comunica mai mult, de a mă implica foarte mult în diferite activități. În cadrul proiectului și-a dat seama și ce facultate vrea să urmeze: „ceea ce aș vrea să fac mai departe, este să merg la Facultatea de Psihologie, unde am nevoie de acele calități, pe care sunt foarte mândră că am reușit să le dezvolt.” 

Florin Pîrvan este un alt participant care recunoaște că proiectul i-a adus mai multă încredere.„Ce aș dori și aș vrea să fac mai departe este să îmi coordonez cât mai bine timpul și să organizez cât mai multe activități.”

Proiectul ACT by PEPCO a ajutat-o pe Amalia Gherguț să își dezvolte un bagajul de cunoștințe și abilități, care i-au dat posibilitatea să se cunoască mai bine și să poată avea mai multe perspective în privința educației și a carierei. „Cele mai importante abilități pe care mi le-a adus acest proiect sunt importanța lucrului în echipă și comunicarea. Toate atelierele acestui proiect au contribuit la dezvoltarea și la orientarea mea în cariera pe care o voi urma.”

Activitățile de consiliere în carieră, precum atelierul Career Bus și evenimentul „Biblioteca Vie” au fost preferate de participanți, deoarece s-au întâlnit cu persoane cu experiență în domeniul lor de activitate, iar poveștile „cărților vii” au fost adevărate modele. De asemenea, prin intermediul atelierelor de consiliere în carieră și-au dat seama, prin joc și interacțiune, care este jobul potrivit cu abilitățile pe care le dețin. 

Proiectul ACT by PEPCO este o experiență educațională care se bazează în egală măsură pe teorie și practică, tocmai de aceea tinerii au reușit să-și însușească cunoștințe de soft skills pe care le vor aplica în viața de zi cu zi. Practica și vizita la PEPCO i-au ajutat să înțeleagă importanța profesiei și a lucrului în echipă. Raluca Popescu este Corporate Social Responsibility Specialist în cadrul PEPCO România și fost prezentă în tabăra proiectului. Acolo, și-a dat seama că „prin intermediul activităților, tinerii au înțeles care le sunt perspectivele în dezvoltarea personală și în carieră. De asemenea, atelierele, dar și celelalte activități i-au ajutat să își consolideze încrederea, să poată comunica mai bine și să înțeleagă importanța lucrului în echipă. Pentru că așa vor putea lua o decizie clară în privința următorului pas pe care îl au de făcut în educație și în carieră. Vizita și practica de la PEPCO și discuțiile cu angajații au avut ca scop cunoașterea unui mediu de lucru competitiv, unde punem accent pe dezvoltarea continuă a personalului.”

Laurenția Mariana Mereuță este managerul de proiect și a fost alături de tinerii din proiect. Le-a dat sfaturi, i-a ajutat să înțeleagă importanța orientării și consilierii în carieră și i-a motivat când atelierele și participarea era doar online. „Tinerii din proiectul ACT by PEPCO pot fi o adevărată sursă de inspirație pentru orice alt tânăr, de oriunde/din orice localitate și orice județ din țară, sunt tineri ambițioși, serioși, perseverenți, implicați și foarte motivați să își croiască un drum profesional într-un domeniu de activitate care îi definește și în care să pună pasiunea de a face ce le place. Au evoluat incredibil de frumos din momentul în care i-am cunoscut pentru prima dată și le-am dat vestea bună că au fost selectați să participe la proiect, de la primul atelier în care erau emoționați, emotivi și neîncrezători în a-și exprima părerile în fața celorlalți până la ultimul atelier din proiect în care deja cunoștințele lor erau ample, încrederea în sine la cote maxime și au dobândit o ușurință în exprimarea liberă în cadrul grupului dar și la diversele activități online din proiect. Totul a culminat cu tabăra ACT by PEPCO în care 26 de tineri din diverse localități din țară au avut șansa de a se cunoaște și direct, au lucrat pe echipe, au mers în vizite locale, au cunoscut diverși profesioniști în cadrul unei Biblioteci Vii, au îndeplinit cu abilitate, creativitate și spontaneitate sarcini individuale sau de echipă și au simțit cât de important este să ai sentimentul apartenenței la o comunitate de valori și oameni în care să poți evolua la maxim atât personal cât și profesional, care să creadă în tine și să te ajute să crești frumos, așa cum este comunitatea Școala de Valori”.

Laurența recomandă proiectul ACT by PEPCO acelor tineri care își doresc să  transforme o experiență de învățare într-un motiv pentru dezvoltarea personală: „de-a lungul căreia le vor fi alături profesioniști dedicați, pasionați de educație și de lucrul cu și pentru tineri, și care cred că viitorul e al tinerilor și că fiecare tânăr este creatorul propriului destin!”