Marile întrebări ale tinerilor în liceu rămân: ”și eu ce fac după ce termin studiile?”, ”încotro mă îndrept?”, ”ce carieră aleg?” și ”cum mă pot susține singur?”.

La aceste întrebări ne-am propus să răspundem și noi prin Academia de Cariere Tehnice, proiectul de orientare profesională prin care elevii de la licee tehnice își descoperă potențialul și fac primii pași pentru alegerea unei cariere, împreună cu trainerii de la Școala de Valori.

Academia de Cariere Tehnice(ACT by PEPCO) este unul din proiectele Școlii de Valori dedicat elevilor din liceele tehnice, dornici să-și exploreze potențialul și să-și clarifice cum ar putea arăta o carieră în domeniul tehnic sau în alte domenii conexe.

Începând cu luna februarie 2021, elevii au participat la ateliere de dezvoltare personală și au învățat despre valorile personale, organizarea eficientă a timpului, inteligența emoțională, luarea deciziilor, orientarea în carieră și viitorul locurilor de muncă. Prin intermediul atelierelor elevii și-au dezvoltat abilități de comunicare, prezentare și au învățat să lucreze în echipă.

ACT by PEPCO este un proiect de orientare în carieră și o bună oportunitate de dezvoltare personală și profesională pentru elevi, dar pentru a fi cât mai convingători împărtășim cu voi impresiile participanților.

Poveștile participanților

 ”Aș dori să împărtășesc cu voi experiența mea din proiectul ACT by PEPCO. Într-o zi am primit mesaj de la doamna director despre un proiect la care putem participa. La început nu m-am gândit că o să fie cine știe ce, eu și încă o colegă am citit prezentarea proiectului și am zis să ne înscriem, că nu avem ce să pierdem. Am completat formularul de înscriere, iar într-o zi, am fost anunțată că sunt înscrisă în acest proiect, eram foarte încântată, dar în același timp nu credeam că o să mă ajute. Pe parcurs, am participat la ateliere, am cunoscut oameni noi, oameni minunați și am făcut și ateliere din care chiar am avut ce învăța. Am cunoscut persoane diferite și am învățat din experiența acestora de viață și din greșelile lor. De cand particip în acest proiect, am devenit mai activă, mult mai comunicativă și mult mai implicată în tot ceea ce fac. Recomand acest proiect din toată inima, mai ales pentru tinerii care nu știu ce vor să facă în viitor; o să vă dați seama participând și învățând.”( Eliza-Ionela Arsenie, elevă participantă)

 După aproape un an de școală on-line am început să-mi fac griji pentru viitorul meu, simțeam că nu făceam suficient și că nu sunt eu suficient. Aveam mult timp liber, dar nu eram mulțumită deoarece mi se părea că nu fac ceva care să-mi domoleasca neliniștea. Îmi amintesc că prin iarnă am primit un mesaj de la doamna director despre înscriere în acest proiect, care părea o ocazie unică, dar eram îngrijorată deoarece nu credeam că voi fi acceptată. Am trecut de înscrieri și am participat la atelierele Școlii de Valori, care nu sunt deloc plictisitoare, și care m-au ajutat să devin mai comunicativă, să ador munca în echipă și să fiu mai entuziasmată să lucrez cu oameni noi pe care am observat că-i pot antrena într-o conversație în câteva secunde. De pe urma atelierelor am rămas cu informații care mă ajută în viața de zi cu zi, dar care mă vor ajuta și pe viitor.

 De la Bibliotecile Vii am rămas cu mai multe idei, cum ar fi:

  1. Orice șut în fund este un pas înainte.
  2. Dacă nu sunt mulțumită cu ce fac înseamnă că e timpul de o schimbare.
  3. Uneori, drumul e destul de îmbârligat, dar într-un final voi ajunge să fac ce îmi este destinat.
  4. Trebuie să fac ceva de care să fiu mândră de mine.

 Sunt sigură că acest proiect mă va ajuta în feluri pe care eu nu le cunosc în momentul de față, dar de pe acum știu că mă va ajuta în comunicarea mea cu cei de la viitorul meu loc de muncă și cu felul în care îmi voi ține discursurile. Acest proiect mi-a întărit încrederea în propria persoană, sunt mai încrezătoare în forțele mele. Acum viitorul nu mai este așa de înfricoșător, pot să mă gândesc la el ca la un joc de cărți când încep să apară îngrijorările. În cazul meu, acest proiect m-a făcut să-mi dau seama că pot și că nimic nu mă poate opri în afară de propriile bariere.”(Daria-Ioana Vătășelu, elevă participantă)

Declarațiile elevilor participanți sunt cea mai bună dovadă că prin proiecte cum este și ACT by PEPCO reușim să oferim direcții în viață pentru tineri și să îi sprijinim să își găsească drumul spre un viitor care să îi mulțumească.

Proiectul Academia de Cariere Tehnice este susținut de PEPCO România și contribuie la misiunea Școlii de Valori de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți.