Ne pregătim cu nerăbdare de a treia ediție a proiectului Excepționalii și am vrut să-i cunoaștem mai bine pe liceenii care vor schimba lumea cu puterea minții lor. Am stat de vorbă cu o parte dintre ei despre pasiuni, provocări și lecții învățate. Astăzi aflăm mai multe despre Anamaria Holotă!

Sunt Anamaria Holotă, am aproape 18 ani și momentan locuiesc în Piatra Neamț. Ar trebui să încep prin a spune care este pasiunea mea. Există o singură problemă. Nu știu nimic foarte concret despre pasiunea mea. Nu știu dacă pot găsi doar un cuvânt care să rezume ceea ce îmi place cu adevărat să fac. Îmi place mult să fac voluntariat, să îmi asum responsabilități, îmi plac dezbaterile, îmi place să vorbesc în public, îmi place să lucrez în echipă, îmi place să învăț și îmi plac oamenii.

Am descoperit voluntariatul acum patru ani, când eram preocupată de învățare formală. Anul acesta termin 4 ani de mate-info intensiv engleză și nu cred că aș fi putut face o alegere mai inspirată decât să învăț despre știință la școală și despre societate implicându-mă direct.

N-am avut de la început o direcție bine stabilită, însă de ceva timp sunt mai preocupată de tot ceea ce înseamnă domeniul tineret. Îmi place mai mult pentru că văd și simt direct care sunt problemele, găsesc ușor soluții și văd efectele chiar pe pielea mea. În plus, știu că generația mea ar putea face ca România să arate mai bine peste ceva timp. Da, România, pentru că planurile mele de viitor se desfășoară aici, în țara în care am învățat așa de multe.

În ultimii 4 ani mi-am pus limitele la încercare. Am vrut să le fac pe toate în același timp: să învăț bine, să fac voluntariat peste tot pe unde apuc, să merg la cât mai multe training-uri și să-i învăț pe cei din jurul meu ce știu. Am descoperit că mereu e loc de mai bine, s-au deschis multe uși, altele s-au închis, dar mereu am încercat să învăț tot ce se putea învăța din fiecare experiență și cred că asta e cea mai eficientă metodă de dezvoltare pentru toți oamenii, în general.

”Excepționalii” 2016 a fost experiența care mi-a arătat cel mai bine cât de departe poate merge educația non-formală. Am plecat acasă extrem de entuziasmată, cu toate lecțiile învățate, frumos împachetate și gata de livrat în comunitatea mea. Așa s-a născut și ”Do Your Thing”, proiectul meu de suflet, așa am cunoscut mulți oameni faini și am descoperit câte ceva nou despre mine. Număr zilele până la noua ediție, abia aștept să mai aflu câte ceva wow, să mai cresc puțin, să mai aflu câteva secrete despre cum pot schimba în bine lumea.

După ediția asta va urma o perioadă plină pentru mine. Simulări, învățat, BAC, toate o să mă copleșească puțin câte puțin, dar simt că asta nu mă va opri din a ajuta la implementarea unui nou proiect care sumarizează ce am învățat la Excepționalii. Cred, din potrivă, că va fi modul prin care mă voi deconecta de la rutina care va tot încerca să mă cuprindă.

După ce vor trece și aceste câteva luni tumultoase, îmi doresc să studiez Relații Economice Internaționale la ASE, pentru că în ultima perioadă am devenit interesată de economie, de politică, de schimbările din zona publică, de felul în care funcționează societatea. Așa cred că aș putea să-mi ating la maximum potențialul și să învăț ceea ce îmi place.

Îmi doresc să nu-mi pierd entuziasmul, să fiu în continuare dornică să învăț și să pot să-i învăța și pe ceilalți. Dacă stau mai bine să mă gândesc, aș putea să spun marea mea pasiune este implicarea, iar de aici se desprind toate celelalte. Indiferent de câte provocări (foarte multe probabil) mai am de înfruntat și de cât de mult mai am de muncit, marele meu vis este ca IMPLICAREA să fie pasiunea tuturor.