De la o carieră în armată până la cariera de artist este ceva distanță! Andreea, bursieră stART, și-a schimbat traiectoria profesională încă înainte de liceu și a ales să-și urmeze pasiunea pentru muzică. Află mai multe despre ea din articolul de astăzi dedicat tinerilor bursieri! 

“Mă numesc Andreea Oana Şimon și sunt elevă în clasa a 10-a, secția Muzică, la Colegiul de Arte Baia Mare. Îmi place să experimentez şi să mă implic în multe activități, sunt mereu dornică să învăț lucruri noi. În liceu, sunt vicepreşedintele elevilor, iar la Consiliul Județean al Elevilor sunt director al Departamentului de Mobilitate, Formare şi Informare.

Povestea mea pe drumul muzicii

Inițial, mi-am dorit o carieră în domeniul militar, dar apoi m-am răzgândit.

De mică am avut o pasiune pentru muzică şi dans. Făceam parte din Ansamblul folcloric Dumbrava de la mine din sat, iar în zilele de sărbătoare îmbrăcam portul popular şi eram foarte mândră.

În vara anului 2015, am venit în Baia Mare să îmi vizitez verişoarele. La un moment dat, ascultam muzică şi cântam, iar mătuşa mea m-a auzit din cealaltă cameră şi nu i-a venit să creadă că sunt eu cea care cânt. Atunci mi-am dat seama că e timpul să fac ceea ce îmi place şi ce îmi spune inima.

Am început clasa a 8-a şi ai mei m-au dus la un profesor de canto din Vişeu de Sus, să îmi testeze urechea muzicală. El mi-a spus că am aceste calități, însă va fi nevoie de multă muncă, deoarece la mine în şcoală nu se făcea muzică şi eu nu cunoşteam pic de teorie muzicală.

Ştiam că va fi greu, dar odată pornită pe acest drum nu am mai dat înapoi! În toamnă am început pregătirea pentru admiterea la liceul de muzică, iar spre finalul lunii ianuarie domnul profesor m-a adus la fosta lui profesoară de canto din Baia Mare ca să ma verifice şi ea, având mai multă experiență. Deși tot ceea ce învățasem și exersasem până atunci nu mi-ar fi folosit pentru admitere, doamna profesoara m-a sfătuit să cred în mine şi să nu mă las descurajată, deoarece ea mă va pregăti. Mi-a fost foarte greu – făceam naveta de la Vişeu la Baia Mare la sfârşitul fiecărei săptămâni. Însă a meritat: mi-am luat probele cu 10, examenul de capacitate, cu note mari şi astfel am intrat la liceu a 4a din 28 de elevi!

Despre mine

Mă consider o persoană foarte ambițioasă, sensibilă, emotivă şi cu suflet bun. Sunt sociabilă şi mă adaptez ușor în orice domeniu. Ador plimbările în parc, îmi place natura, mereu mă refugiez la ea de câte ori am ocazia, mă ajută să mă liniştesc.

Muzica, pasiunea mea

Muzica îmi este pasiune, dar şi medicament; este o modalitate de a scăpa de probleme. Studiez muzica tradițională. Am ales folclorul românesc deoarece vreau să duc mai departe muzica autentică şi nu vreau ca tradițiile şi obiceiurile să se piardă.

Chiar dacă nu au crezut multe persoane în mine, familia mi-a fost mereu alături şi m-a susținut în tot ceea ce fac. În ciuda descurajărilor, a eşecurilor şi a fricii, nu am dat niciodată înapoi din drumul meu, oricât de greu ar fi fost.

Așadar, vă spun și vouă să nu vă lăsați doborâți de primul obstacol care vă iese în cale! Voi să fiți primii care credeți în voi şi în forțele voastre! Și nu uitați: mereu te întorci la ceea ce iubești, oricât de târziu.

Acum am devenit mai puternică şi într-o zi îmi voi trăi şi cele mai mari visuri pe care le am!

Mulțumesc echipei de la Bursele stART pentru că mă ajută în realizarea visurilor mele!”