Livia Greaca a fost bursieră stART pentru două ediții și ulterior și-a aprofundat pasiunea pentru arta decorativă ca studentă la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Arte Textile și Design Textil, coordonată de doamna profesor Daniela Frumușeanu.

Cu sensibilitate și pasiune, Livia ne-a povestit cum se raportează la actul creației și despre experiența ei ca bursieră.

“Artele textile îmi permit să explorez cât mai multe modalități de expresie artistică, de limbaj plastic, pentru a comunica într-o formă propice puțin din crezul meu, din sentimentele, din structura mea internă. 

Interacțiunea mea cu universul textil a început în cadrul pregătirii la Liceul de Arte “Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, unde am studiat sub îndrumarea domnului profesor Traian Ștefan Boicescu.

Pentru mine, posibilitatea de a mă pregăti într-o instituție dedicată artei și frumosului reprezintă cea mai strălucită formă de a trăi – de a trăi într-un dialog constant cu natura, cu propriul sine, cu celelalte persoane participante în activitatea zilnică, cu tot ceea ce mă înconjoară, care s-a convertit treptat într-un obiect de studiu.

Activitatea artistică întreprinsă până în prezent s-a concretizat în numeroase lucrări expuse în diferite galerii, în participări la expoziții de grup, naționale și internaționale și diverse workshop-uri.

O bună parte din această activitate rămâne însă tributara proiectului “Bursele stART”, care a contribuit substanțial în dezvoltarea mea artistică și profesională, din mai multe perspective.

Experiența de bursier în cadrul proiectului mi-a permis să beneficiez de materiale de calitate pe care să le întrebuințez în scopul realizării multor lucrări. Mereu am considerat că materialele de care dispui te îmbie să creezi, să le pui în valoare cât mai bine, să le încununezi menirea în forma unor creații artistice valoroase. Aceste necesități de ordin material au fost întotdeauna satisfăcute pe parcursul experienței “Bursele stART”, dar asta nu a fost tot.

Acest proiect nu ne-a abandonat nici din punct de vedere spiritual și cognitiv, oferindu-ne, în cadrul sesiunilor de dezvoltare personală, multiple șanse de a ne interoga pe noi înșine asupra propriilor calități, pasiuni, puncte forte și puncte slabe, planuri, obiective, visuri. Am învățat să ne clarificăm și să ne analizăm aceste visuri, să le punem în mișcare, să le antrenăm și să adoptăm un comportament favorabil pentru a le îndeplini. În cadrul acestor ateliere am luat totodată contact cu tineri care împărtășesc aceeași predilecție pentru artă, în diferitele ei forme de manifestare, schimbând fiecare dintre noi câte puțin din experiențele noastre, din viziunile și perspectivele noastre.

În câteva cuvinte, aceste sesiuni de formare au fost un prilej de a cunoaște persoane noi, care activează în același domeniu, dar și de a ne auto-cunoaște, de a intensifica comunicarea fiecăruia cu propriul sine. Am rămas cu gânduri frumoase în urma acestor experiențe, care s-au dovedit a fi, dincolo de utilitatea lor din punct de vedere profesional, momente foarte calde și plăcute.

Cu siguranță periplul în lumea artei nu este unul facil, însă am învățat că acest parcurs este unul dincolo de lumea materială. De cele mai multe ori contează comunicarea interumană pe care arta o înlesnește, mesajul pe care îl pui în operă și care prinde rădăcini în conștiința publicului. Am participat la numeroase activități de voluntariat, vizând realizarea anumitor obiecte artistice, am lucrat cu cei mici, dar și cu grupuri de persoane adulte aparținând diverselor profesii.

Să te pregătești pentru a deveni artist este, din punctul meu de vedere, mult mai mult decât să studiezi în vederea carierei. Acest tip de educație “te atacă” la nivelul tuturor structurilor interne, pledează pentru căutarea esteticului în fiecare obiect, pentru afirmarea normelor și a valorii, a emoției, creativității, sensibilității și a tuturor căilor prin care cultura se manifestă în noi și în mediul în care trăim. Deseori, când mă simt blocată în meandrele existenței cotidiene, îmi amintesc de spusele lui Pablo Picasso:

Arta purifică sufletul de praful vieţii de fiecare zi.