Atelierele Holcim – un program de susţinere a educaţiei vocaţionale

Partner: Holcim Romania
Beneficiari: elevi de la Colegiul Tehnic Câmpulung şi Colegiul Alexandru Roman din Aleşd.
Vizual-Atelierele-Holcim

Ne-am propus să aducem un plus de valoare educaţiei teoretice de la şcoală şi să o completăm cu experienţe utile, care să-i impulsioneze pe adolescenţi să-şi creeze o carieră potrivită abilităţilor şi aspiraţiilor proprii. Vrem să venim în sprijinul elevilor cu o serie de activităţi dedicate ce îi vor ajuta să îşi identifice mai uşor traiectoria viitoarei cariere. Aceste activităţi vor fi de folos şi profesorilor, pentru a-i ghida mai eficient pe cei tineri în funcţie de abilităţile fiecaruia, pe parcursul educaţiei formale.

Dorinţa noastră s-a concretizat prin parteneriatul cu Holcim, una dintre cei mai importante companii producătoare de ciment, betoane și agregate. Împreună desfăşurăm Atelierele Holcim, proiect care îi sprijină pe elevii din liceele tehnologice să capete încredere în calităţile lor şi să-şi construiască un viitor mai bun, (re)descoperindu-şi potenţialul.

Participând la acest proiect, ne dorim să contribuim la o integrare mai bună a tinerilor pe piaţa muncii, iar alături de partenerul nostru Holcim am reuşit să construim un program care oferă numeroase beneficii tinerilor, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic. Programul cuprinde:

  • stagiu de practică într-o fabrică Holcim
  • ateliere de soft skills/educaţie non-formală

Cum a început totul…

Proiectul a debutat în anul şcolar 2014-2015, la iniţiativa Holcim, care a creat un program de practică de 2 săptămâni, dedicat elevilor de clasa a XI-a de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din localitatea Aleșd (judeţul Bihor). Au fost selectați 16 tineri, care au beneficiat de burse şi educaţie tehnică în fabrica de ciment de la Aleșd, sub îndrumarea unor mentori.

În cadrul ediţiei 2015-2016, ca o completare a modulului tehnic, echipa noastră a livrat o serie de ateliere de educație non-formală la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd și la Colegiul Tehnic Câmpulung din Câmpulung Muscel, dedicate elevilor de clasa a XII-a pentru două grupe de câte 45 de elevi. Astfel, componenta practică a proiectului este dublată de ateliere de valori, argumentare, dezbatere şi orientare în carieră.

Ediții de proiect în 2019

În 2019, au avut loc sesiuni la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, în perioada 15-19 aprilie.

Între 6 și 10 mai s-au desfășurat ateliere de soft skills și matematică la Colegiul Tehnic Câmpulung.

Ediții de proiect în 2018

În săptămâna 22-26 octombrie debutează ediția a-V-a a programului Atelierele Holcim, la Aleșd, cu cei 27 elevi de clasa a XII a, de la Colegiul Tehnic Alexandru Roman. Trainerii le vor facilita cu pasiune procesul de învățare experiențială, la finele căruia vor cunoaște tipurile de leadership și cum să gestioneze feedback-ul.

Atelierele Holcim se desfășoară la sfârșitul lui aprilie 2018, la Câmpulung Muscel, cu 26 dintre elevii de clasa a XI-a și cu 25 dintre cei de clasa a X-a din cadrul Colegiului Tehnic Câmpulung. Sunt aceiași elevi care au participat și la edițiile din anii anteriori și care își continuă parcursul cu mai multă încredere în ei înșiși. În cadrul acestei săptămâni vor învăța ce este inteligența emoțională, cum își pot defini imaginea personală și cume să își aleagă o carieră bazată pe ce îi face pe ei unici.

În săptămâna 14-18 mai au loc la Aleșd Atelierele Holcim la care participă 19 elevi de la clasa a X-a, de la Colegiul Tehnic Alexandru Roman. Obiectivul săptămânii este ca ei să învețe să coopereze, să își asume valențele pozitive ale competiției și să acționeze mereu cu integritate și responsabilitate.

Ediții de proiect în 2017

Atelierele Holcim continuă în primăvara lui 2017 la Aleșd, în Săptămâna Altfel. Timp de 5 zile, în perioada 22 – 26 mai, elevii de clasa a 10-a ai Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”, secția electrotehnică, vor continua traseul de dezvoltare personală pe care l-au început anul trecut, când erau în clasa a 9-a. Aceștia au efectuat deja primul lor stagiu de practică în fabrica de ciment Holcim din Aleșd, fiind pregătiți pentru o nouă rundă de distracție, prietenie și învățare. Și nu vor fi singuri!

Anul acesta, alți 19 participanți, elevi de clasa a 9-a ai aceluiași liceu din Aleșd, vor păși pentru prima dată în Atelierele Holcim. Îi așteaptă 4 ani plini de experiențe noi de învățare.

Ediții de proiect în 2016

Ediția 1 – 18-22 aprilie, Săptămâna Altfel

Atelierele Holcim debutează simultan în Aleşd şi Câmpulung Muscel. La proiect au luat parte 29 de elevi de clasa a IX-a din Câmpulung şi 19 elevi de clasa a IX-a din Aleşd. Această ediție marchează începutul a 4 ani de proiect, timp în care, din clasa a IX-a până în semestrul 1 al clasei a XII-a, adolescenții vor avea parte de o dezvoltare complementară educației formale, cu impact pe termen lung.

Ediția 2 – 24-28 octombrie

Participanții din ediția anterioară din Câmpulung și Aleșd, aflați în clasa a X-a, își continuă drumul către dezvoltarea lor personală și profesională prin 3 ateliere de educație nonformală în care au învățat cum să fie eficienți, și-au dezvoltat capacitatea de adaptare și au experimentat beneficiile lucrului în echipă.

Vezi care a fost impactul activităţilor răsfoind Rapoartele și clipurile proiectului:

Licee partenere

  • Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” – Aleșd, Județul Bihor
  • Colegiul Tehnic Câmpulung – Câmpulung Muscel, Județul Argeș

Partener

holcim logo

Holcim (Romania) S.A. deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Alesd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 14 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim (Romania) S.A. are aproximativ 800 de angajați. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul companiei la www.holcim.ro şi pagina oficială de Facebook: facebook.com/holcimromania

Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.