În ultimii ani învățarea la distanță a avut o ascensiune datorită evoluției tehnologice, lucrurile s-au petrecut însă fără grabă până acum, totul urma un curs lin, într-un ritm ascendent. Scenariul se schimbă când epidemia unui virus ne izolează pe toți în casă și suntem nevoiți să ne continuăm munca și studiul cu ajutorul noii tehnologii. Cine ar fi crezut că o asemenea situație ostilă ar putea fi salvată de digitalizare?

De la copiii de grupa mică care își continuă activitatea de la grădiniță pe Skype, la elevii și studenții care participă la ore online, până la profesorii care urmează ateliere de integrare digitală pentru a se putea conecta la distanță și a-și continua fără întreruperi activitatea pedagogică, încercăm să valorificăm cu toții din plin ceea ce avem.  

Educația online devine în aceste timpuri incerte o resursă neprețuită pentru educatori și elevi. Procesul de digitalizare a educației va aduce multiple beneficii modelului educațional românesc, pe care mulți îl acuzau de stagnare. Profesorii și elevii se adaptează, colaborează, depun un efort colectiv.

Educația online e atentă la propriul tău ritm de învățare

Învățarea online necesită disciplină, însă oferă mai mult control elevilor și le permite acestora să lucreze împreună cu profesorul sau trainerul pentru a-și descoperi stilul și ritmul propriu de învățare.

Cel mai mare beneficiu al platformelor digitale este că profesorul poate prin intermediul acestora să îl îndrume mai eficient pe elev pe parcursul învățării funcționale.

Educația online este flexibilă

Cei care vor să participe la cursuri online au mai multe opțiuni de participare la cursuri online sau pot chiar accesa conținutul educațional atunci când au câteva momente libere pe care să le acorde studiului. Cine știe cum îți vine o poftă nebună de studiu la noapte?

Educația online este accesibilă

Știm cu toții că bugetul alocat învățământului românesc a fost mereu considerat a fi insuficient nevoilor reale ale sistemului. Digitalizarea parțială ar putea reprezenta pe viitor un mod de a  îmbunătăți nevoile elevilor și profesorilor, fără ca actul educațional să aibă de suferit. Asta nu înseamnă că metoda tradițională de predare va înceta să existe, doar că ar putea fi îmbunătățită datorită digitalizării, profesorii și elevii putând avea astfel acces la resurse gratuite și de bună calitate sau la programe educaționale din întreaga lume.

Și noi, cei de la Școala de Valori, am făcut eforturi pentru a ne continua activitatea în această perioadă.

În primă fază, întreaga echipă a început să lucreze de acasă. Apoi am încercat cu toții să ne dăm seama cum îi putem ajuta mai bine în aceste momente pe beneficiarii noștri și ne-am pus pe treabă.

Am fost extrem de ocupați de atunci: am avut ateliere de pregătire pentru trainerii noștri, ca ei să poată livra într-un mod calitativ, dar mai ales, am oferit susținere profesorilor implicați în programele noastre, prin intermediul cursurilor de integrare digitală. Între 12 martie și 21 martie am livrat cinci ateliere de integrare digitală la care au participat 223 de profesori.

Nu ne-am oprit aici și am demarat, de asemenea, o serie de ateliere de conștientizare a contextului epidemiei cu Covid-19.

Săptămâna aceasta suntem în continuare ocupați și așteptăm cu nerăbdare să ne conectăm cu profesori, elevi, studenți și, de ce nu, părinți. #TuCeFaciAcum?

În cadrul misiunii Școala de Valori și a procesului de mutare a atelierelor în online avem alături doi parteneri de nădejde: Chess Coders și Facem Soft.

Chess Coders este o companie fondată în 2018 de Tiberiu Georgescu, asistent universitar și doctor în informatică economică, care este orientată spre tehnologii software moderne și inovație. Eforturile și priceperea membrilor companiei au fost materializate prin Premiul PatriotFest 2018.

Facem Soft este un start-up înființat de Bogdan Iancu, lector universitar și doctor în informatică economică. Compania livrează training-uri tehnice, consultanță sau dezvoltare de aplicații mobile.

Vă mulțumim pentru implicare și dedicație!

#TuCeFaciAcum?