Ne pregătim cu nerăbdare de a treia ediție a proiectului Excepționalii și am vrut să-i cunoaștem mai bine pe liceenii care vor schimba lumea cu puterea minții lor. Am stat de vorbă cu o parte dintre ei despre pasiuni, provocări și lecții învățate. Bogdan Luca, ai cuvântul!

Cine sunt? Numele, adresa, datele biografice devin irelevante atunci când ne gândim la sensurile mai profunde ale cuvântului. Sunt toate lucrurile în care cred, suma valorilor ce mă reprezintă și ceea ce mă face să cred mereu. 

Trăiesc prin experimente, prin experiențe și prin evadarea din monotonia vieții de zi cu zi. 

În urmă cu doi ani, eram unul dintre acei olimpici apreciați de profesori, de rude, de prietenii lor, și dominat de sentimentul de suficiență. “Sunt îndeajuns de bun. Totul e în regulă”. Toate asta s-au schimbat odată cu participarea mea la Excepționalii.

Atunci când ieși din zona de confort, lucru ce se întâmpla extrem de rar, atunci simți că ești vulnerabil, expus, iar sentimentul de neliniște se instaurează pe măsură ce cunoști tineri fantastici, care au atins culmi la care nici nu îndrăzneai să te gândești, care își realizează visurile și care luptă mereu pentru ceea ce cred. Ei m-au făcut să mă sitm mic, departe de a fi cine speram să fiu… și nu pot să le mulțumesc îndeajuns pentru asta. Mi-au devenit cei mai buni prieteni, și sunt cei la care mă uit cu admirație, în speranța că și ei fac sau vor face asta cândva. Pentru mine, proiectul Excepționalii a fost o schimbare de paradigmă, a ideologiei pe care mă bazez, a cine sunt în raport cu lumea, dar mai ales în raport cu mine, atât datorită participanților, cât mai ales a trainerilor care m-au învățat chei ale succesului mult așteptat.

Cred că cea mai valoroasă experiență învățată, aplicabilă în orice domeniu, este să nu spun niciodată “nu” unei provocări care mă poate întregi, care să mă poată duce mai departe. Web design-ul, web training-ul, oratoria, organizarea de evenimente, toate au venit în urma deciziei de a nu închide uși, doar pentru că pragul e greu de trecut.

Sunt cine sunt pentru că am preluat din toate experiențele lecții valoroase, pentru că am privit în jurul meu și m-am lăsat dus mai departe de admirație, nu de invidie. Devin, sau măcar încerc să fiu în fiecare zi cea mai bună versiune a mea, departe de a fi vreodată “îndeajuns de bună”. Consider că am ales să urc un deal căruia sper să nu îi văd vreodată vârful, să nu îmi pierd cândva dorința de a pune un pas în plus.

Pentru mine, Excepționalii reprezintă cea mai importantă, relevantă și de suflet experiență pe care am trăit-o, și sper ca ediția din 2017 să îmi aducă cel puțin la fel de multe motive de a zâmbi, persoane pe care să nu le uit niciodată, care să îmi țină vie speranța unui viitor frumos al României, așa cum au reușit să o facă oamenii minunați cunoscuți sau reîntâniți în urmă cu un an.