Calculatorul, bată-l vina! Cam asta ar zice mulți părinți, ușor speriați că ai lor copii petrec mult prea mult timp în fața ecranului care le „înghite” timpul și îi ține departe de lucrurile care contează cu adevărat. Dar înainte să începem un subiect delicat ptecum cursorul care se mișcă la orice atingere fină a mouse-ului, am putea spune, trebuie să clarificăm că nici noi nu încurajăm consumul excesiv de „ferestre” de pe desktop. Vorba aceea – oricât de rezistentă ar fi o tastatură, mai obosește și ea de la atâta țopăit.

În fine, ceea ce vrem însă, să aducem în discuție astăzi este puterea măsurii în viața tinerilor. Problema nu este că „stăm pe calculator” sau că „dăm scroll cât Statuia Libertății într-o zi”. Problema este că nu știm când să ne oprim și să ne uităm în jur, că nu mai vedem începutul și sfârșitul și că adesea trăim în câmpul extremelor în loc să găsim un punct de echilibru între a fi conectați la informație și a rămâne cu picioarele pe pământ. 

Și pentru că la Școala de Valori ne place să fim mereu în contact cu ce se întâmplă în viețile tinerilor, sâmbăta aceasta am plecat alături de ING Tech România, pentru al doilea an, într-o călătorie care să ne învețe despre cum sunt, de fapt, acești pasionați de IT, care dincolo de dorința lor de a face programare sau gaming, vor să se dezvolte ca oameni, autentici și pregătiți să înțeleagă viitorul pieței muncii și al propriei lor vieți, până la urmă. 

Din dorința de a demonta clișee și de a construi atât o experiență de învățare a bazelor programării, cât și o călătorie a descoperirii de sine, am creat ceea ce se numește Pepin Teen, proiectul nostru dedicat tinerilor pasionați să intre în minunata lume a liniilor de cod, dar cu dorința de a ști și cum să vină înapoi, fără să se piardă prea tare în labirintul tehnologiei informației.

Prima oprire am făcut-o anul acesta la Răcari, unde am cunoscut 50 de tineri inimoși și entuziaști, de la care am auzit cuvântul „super” rostit cu viteza luminii atunci când i-am întrebat cum s-au simțit alături de noi. Ne-am cunoscut, ne-am „jucat” împreună cu trainerii și am deschis  o serie de ateliere care se vor desfășura până în luna iunie a anului 2020.

Stay tuned, urmează ceva nemaipomenit! 

P. S. Partea bună este nu numai că vom practica IT-ul din mai multe unghiuri, ci vom exersa împreună acele soft skills necesare oricărui tânăr care vrea să își descopere calea. 🙂 

CE ÎNSEAMNĂ ASTA? Mai lăsăm și pentru următorul articol, nu?