Întâlnirile din cadrul proiectului Jurnal de scriitor sunt în plină desfășurare, iar cei patru autori vin cu idei creative ca să-i provoace pe elevi să prindă gustul lecturii.

Scriitoarea Elena Vlădăreanu, care ține clubul de lectură de la Liceul Teoretic “Ion Ghica” din Răcari, l-a invitat pe regizorul Bogdan Mustață să le vorbească elevilor despre legătura dintre literatură și scenariile de film. Bogdan este regizorul filmului despre adolescenți “O zi bună de plajă” (2008), care a câștigat Ursul de Aur, cel mai important premiu pentru scurtmetraj, la ediția 58 a Festivalului de Film de la Berlin.

Și ca povestea să fie cât mai autentică, o lăsăm pe Elena să ne spună cum a fost la întâlnirile cu micii cititori și în special la atelierul despre filme și cărți.


“Sunt absolut înnebunită după atelierul de la Răcari. Habar nu am, poate e latentă în mine o profă pasionată, dar știu că mă simt fabulos cu copiii ăștia, Robert, Ștefan, Andrei, Georgiana, Roxana, Raluca și ceilalți, cu profa lor, Valentina Mușat.

Prima întâlnire a fost ciudată, pentru că veniseră vreo trei-patru clase, deci mulți copii, iar eu m-am emoționat foarte tare și timp de o oră le-am făcut capul pătrat povestindu-le tot felul de chestii, chiar mă întrebam dacă o să mai vină vreunul la a doua întâlnire. Ei bine, au venit. 🙂

Primele texte pe care le-am discutat au fost Hosteria din volumul “Ce-am pierdut în foc” de Mariana Enriquez și „O zi desăvârșită pentru peștii-banană” de Salinger. După ce am discutat despre ziua desăvârșită m-am gândit, așa cum fac eu legături, că ar fi mișto dacă le-aș arăta un film – “O zi bună de plajă”. Se leagă lucrurile, nu?

Așa că i-am propus lui Bogdan Mustață să vină să le arate copiilor filmul, mai ales că e cu adolescenți, că e cu o altă zi, chiar dacă nu desăvârșită și doar bună. Bogdan s-a arătat entuziasmat și a fost foarte generos, a venit la Răcari și a vorbit cu copiii despre cum a lucrat la film, despre cum a citit scenariul, cum a făcut castingul, cum s-a documentat, cum a lucrat cu actorii, ce caută găinile în film :).

Iată ce a zis Bogdan despre experiența asta:

În ultimii ani, s-a întâmplat să mă întâlnesc și să vorbesc despre filme cu liceeni sau cu cei care abia terminaseră liceul. De fiecare dată, mi s-au părut foarte bine pregătiți, generații din ce în ce mai interesate de ce se întâmplă în jurul lor din punct de vedere cultural. Și acum, la Răcari, cu cei care au venit la întâlnire, am avut aceeași impresie. Comentariile lor au fost nuanțate și surprinzătoare, provocatoare pentru mine.

Așa a fost în prima parte a celei de-a treia întâlniri.

În a doua parte, după ce am discutat o povestire a Laviniei Braniște din Escapada, le-am dus multă poezie (pentru că îmi spuseseră că nu citesc, nu-i interesează și nici nu le place poezia): Viviana Mușa, Dan Sociu, Cristi Popescu, Ruxandra Novac, Paul Celan, Ingeborg Bachmann. Nu le-a plăcut cine știe ce, dar măcar au fost intrigați, ceea ce pe mine mă bucură. Le-am mai lăsat/ împrumutat o mulțime de cărți, inclusiv poezie, niște ediții din Mazilescu, Cristi Popescu și altele de la Tracus – am făcut un fel de bibliotecă mobilă. Mai am doar două întâlniri cu copiii și deja mi-e dor de ei!”

Noi așteptăm cu nerăbdare un nou “Jurnal de scriitor” și suntem curioși să aflăm și impresiile elevilor despre această experiență!


Proiectul Jurnal de Scriitor este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat cu susținerea partenerilor Avis, Forbes, Goethe Institut și Radio România Cultural.