Nu s-a inventat încă vreo mașinărie de călătorit în viitor, așa că ne-am gândit să punem pe roți Career Bus, un proiect isteț și nonconformist prin care dăm volanul adolescenților pentru cursa spre meseria potrivită.

Până să pornească aventura prin țară, Career Bus a avut prima stație la Cluj. Și nu oriunde, ci la Academia de Inovare Socială, ca parte din cele 30 de proiecte semifinaliste ale Competiției Europene de Inovare Socială. Colegii noștri Dragos și Armina, cei care au creat Career Bus, au profitat de ocazia de a face schimb de idei și experiențe cu participanți veniți din 20 de țări, pentru a îmbunătăți conceptul. 

La Școala de Valori avem multe programe pentru liceeni și tineri din toată țara, dar până acum am mers cu atelierele noastre în orașe mari. Însă realitatea este că jumătate din populația României locuiește la sat, unde oportunitățile rămân bine ascunse în ceața neîncrederii și resemnării. Acum pornim și într-acolo, pentru a duce schimbarea în educație și gândul că “Se poate!”

Ce este Career Bus?

Career Bus este un autobuz educațional cu care ne propunem să batem țara în lung și în lat, să mergem pe ulițe din sat, să explorăm orașe mici și să sfidăm timpul cutreierând viitorul profesional al tinerilor, în căutarea acelui job care să fie sinonim cu pasiunea.

Pentru că lucrurile se fac mai bine în echipă, ne-am găsit un partener pe măsură. Career Bus îmbină experiența Școala de Valori în programe naționale transformaționale, de educație financiară, orientare în carieră și dezvoltare personală, cu stilul ludic și îndrăzneala Icebreaker de a face lucrurile altfel, out of the box.

Plecăm la drum înarmați cu tehnologie și îi învățăm pe tineri prin joacă despre opțiunile de meserii accesibile în fiecare comunitate. În călătoria noastră ținem seama de realitățile locale ale fiecărei comunități și venim cu inspirație și idei de soluții reale, astfel încât tinerii să descopere ce profesie li se potrivește. Mai mult, îi susținem să-și dezvolte și abilitățile necesare pentru meseriile respective.

În acest proiect, fiecare participant este și pilot, are în mână volanul și poate alege direcția potrivită pentru dezvoltarea în cariera sa. La final, când vor coborî din Career Bus, adolescenții din sate și orașe mici vor fi devenit adulți autonomi, care contribuie la dezvoltarea propriilor comunități.

Care e următoarea ”stație”?

Cei 30 de semifinaliști au termen până pe 30 august 2018 să-și depună proiectele finale, în tot acest timp beneficiind de webinarii și sesiuni de mentorat cu un coach specializat.

La jumătatea lunii septembrie se vor anunța 10 finaliști, iar cele mai mari emoții vor fi pe 8 noiembrie 2018, la Bruxelles, când cei 3 câștigători vor primi fiecare câte un premiu de 50.000 euro pentru a da viață proiectelor lor.

Ne ții pumnii, da?

Foto: Vlad Cupșa