W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

“Cărţile pe faţă” sau cum să promovezi cititul într-un mod neconvenţional

“Cărţile pe faţă” sau cum să promovezi cititul într-un mod neconvenţional

Posted in Prieteni and tagged , , | Leave a Comment

Lectura este un mijloc minunat de relaxare şi detaşare, dar şi o modalitate de a descoperi lucruri interesante, de a călători virtual în spaţiu şi timp sau de dezvoltare personală. Însă mai nou, dacă îţi dai Cărţile pe faţă, ai tot felul de avantaje şi reduceri la haine, taxi, coafor, service, dentist, restaurant şi, desigur, la cărţi. La începutul acestui an, în Cluj-Napoca a pornit o campanie care îi îndeamnă pe oameni să împărtăşească pasiunea lecturii cu ceilalţi, printr-o serie de activităţi inedite, în online şi în offline. Pentru că ne place să citim şi proiectul ni s-a părut tare fain, am stat la poveşti cu Victor Miron, iniţiatorul mişcării Cărţile pe faţă, despre promovarea neconvenţională a lecturii:

Victor Miron semn carte și Micul PrințCând şi cum ai început să citeşti?

Am prins gustul lecturii în liceu, când citeam în bancă, pe sub bancă şi în momentele când aveam ceva timp liber. Am fost norocos să am o profesoară de limba română care ne-a cultivat pasiunea pentru citit, doamna Mariana Muthu.

Ce cărţi citeai în liceu?

Am citit mult Eliade, mi-au plăcut “Romanul adolescentului miop”, “Huliganii” etc. De asemenea, alte cărţi care mi-au fost dragi sunt “Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery, “Viaţa lui Don Quijote şi Sancho” de Miguel de Unamuno (un “Don Quijote” rescris dintr-o altă perspectivă), “Idiotul” de Dostoievski, „Pescăruşul Jonathan Livingston” de Richard Bach şi multe altele; în general cărţi cu personaje idealiste, aş putea spune.

Cum ţi-a venit ideea Cărţile pe faţă?

Am redescoperit bucuria cititului anul trecut, când mi-am propus să citesc minim 1 oră pe zi. Am reuşit să mă ţin de această provocare şi am ajuns să petrec cam 2-3 ore zilnic în compania cărţilor. Mi-am dat seama că am devenit mai creativ. Mi-am dorit să încurajez şi alţi oameni să citească, aşa că în februarie 2014 am pornit proiectul Cărţile pe faţă. Numele campaniei a fost preluat dintr-un discurs al Adelei Mureşan, absolventă a Facultăţii de Litere. Mi-a rămas în minte ce a spus ea legat de cărţi:

Cărţile te construiesc şi contribuie la formarea ta ca om, iar apoi ţi se citesc pe faţă. Se văd în felul în care zâmbim, în felul în care privim, în felul în care înţelegem aceleaşi glume sau ne întristăm la aceleaşi întâmplări”.

Cred că o carte ne recomandă şi ne reprezintă mai mult decât o fac trăsăturile fizice, aşa că sub sloganul “Book selfie is the new selfie”, am pornit campania în mediul online. Postam pe Facebook câte un book-selfie cu fiecare carte pe care o citeam, încurajându-mi prietenii să facă la fel. Apoi am convins o librărie să ofere o reducere de 10% pentru cumpărătorii care aveau ca poză de profil pe Facebook un book-selfie, iar campania a prins aripi – oamenii au apreciat ideea, li s-a părut interesantă.

Acum suntem 5 persoane în echipă şi avem alături de noi o comunitate mare de cititori care creşte pe zi ce trece, lucru care ne bucură.

Ce activităţi inedite aţi organizat până acum în cadrul campaniei Cărţile pe faţă?

Vrem să aducem cărţile la îndemâna oamenilor, în tot felul de locaţii, iar prima a fost un… service auto. Cât timp aveau maşina la reparat, şoferii puteau împrumuta o carte din biblioteca service-ului, pe principiul “Dacă nu mai pun mâna pe volan, măcar să pun mâna pe o carte”.

cartile pe fata 1O altă iniţiativă a avut loc chiar pe 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii, când cei care aveau o carte la ei au putut intra gratuit la Grădina Botanică din Cluj-Napoca.

Proiectul Cărţile pe faţă a fost susţinut şi de vedete ca Adrian Despot şi Andi Moisescu. În plus, ni s-au alăturat un magazin online de haine, un cabinet stomatologic “anti-cariat” şi un beauty salon unde poţi să te aranjezi “cu volum”. Acestea au oferit reduceri sau gratuităţi cititorilor, în schimbul unui bookselfie sau al unei cărți donate.

Unii nu citesc pentru că aşteaptă, probabil, un semn. Am vrut să le dăm noi semnul și la propriu şi la figurat, aşa că am dăruit semne de carte cu mesajul “Dacă aştepţi un semn pentru a citi o carte, acesta e semnul!”.

Am propus primarului din Cluj ca o duminică pe lună cititorii să călătorească gratuit în mijloacele de transport în comun. Deocamdată, această iniţiativă încă nu s-a implementat, dar cei de la primăria din Alba-Iulia s-au arătat interesaţi să o preia pentru oraşul lor.

Prin inițiativa “50 people 1 question”, am cerut recomandări de cărţi de la clujeni, în cadrul evenimentului evenimentul Marea hămăceală din Parcul Central. Ce-a ieşit, vedeţi aici:

Am dat “Cărţile pe faţă” chiar şi la o nuntă, unde invitaţii au primit mărturie câte o carte, iar unul dintre momentele serii a fost “Lectura mirilor”. O “nuntă ca la carte”, cum s-ar zice 🙂

Alte iniţiative cu Cărţile pe faţă sunt pe pagina de Facebook.

Am înţeles că ai scris, la rândul tău, o carte. Povesteşte-ne despre ea.

În cartea “Cărţile pe faţă”, oamenii pot citi despre cum am pornit proiectul şi care a fost motivaţia din spatele lui. Am reunit în această carte iniţiativele neconvenţionale de promovare a cititului pe care le-am desfăşurat în ultimul an.

cartile pe fata  2Cartea poate fi comandată online, iar banii îi vom investim în următoarele acţiuni prin care susţinem lectura. Că tot veni vorba, pentru cititorii care vor să se îmbrace cu mesaj, avem şi tricouri pe măsura pasiunii lor, cu “Eşti ceea ce citeşti”.

Cartea este dedicată profesoarei mele de limba română, datorită căreia am devenit cititor, dar care, din păcate, nu se mai află astăzi printre noi. Profesorii de limba română ne pot scrie şi le trimitem gratuit câte un exemplar al cărţii “Cărţile pe faţă”, pentru a fi inspiraţi să încurajeze cititul în rândul elevilor.

Care sunt planurile de viitor cu proiectul Cărţile pe faţă?

Ne dorim să ajungem la 10.000 de book selfie-uri până la finalul anului şi vrem să ducem bucuria lecturii în licee, prin intermediul Clasei Cititoare, proiect care demarează în curând la o şcoală din Cluj. Elevii clasei recomandă câte o carte, iar în fiecare zi de vineri fiecare dintre ei va purta un tricou personalizat cu respectiva carte. În liceu va fi instalată o căsuţă care va găzdui cărţile recomandate de clasa cititoare, de unde elevii din toată şcoala le vor putea împrumuta.

În plus, pentru vara viitoare ne-ar plăcea să extindem reţeaua de bănci de carte din parcuri, dar şi să avem saltele uriaşe, în formă de carte, pentru relaxare.

Ce cărţi ai recomanda unui licean?

Aş recomanda unele cărţi pe care le-am citit recent, dar şi autori descoperiţi în liceu. Câteva exemple: “Cum îţi vei măsura viaţa?” de Clayton M. Christensen, “Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak, “Momo” de Michael Ende (un fel de “Micul Prinţ”) şi, desigur, cărţile lui Mircea Eliade.

Foto: www.facebook.com/cartilepefata

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *