FLiPiada, concursul cu tematică financiară organizat de Școala de Valori în parteneriat cu BCR, și-a desemnat câștigătorii. Premiile în bani au fost împărțite între cele 3 echipe câștigătoare din categoriile Detectivi, Experți și Exploratori. Doar copiii și tinerii care au participat la atelierele financiare au avut voie să se înscrie la concurs. Participanții au câștigat premii în bani, cunoștințe financiare și și-au dezvoltat abilitățile. 

Câștigătorii susțin că au ajuns să fie premiați pentru că i-au ajutat câteva abilități pe care au mizat în timpul concursului. Au avut nevoie de seriozitate, sinceritate, ambiție,  iar fără răbdare nu ar fi reușit să treacă toate probele, comunicarea i-a ajutat să transforme un grup de prieteni într-o echipă câștigătoare și cu perseverența i-a adus la finish. 

Participanții și-au ales cele mai interesante nume de echipe și cu mult curaj au trecut de fiecare probă. Câțiva membrii ai echipelor câștigătoare, printre care Dream Team, echipa Zâmbăreților, echipa Mystical People, Micii Experți sau Șobolanii Cool ne-au povestit despre desfășurarea concursului. 

Codin Alexandru Frâncu, Maia Osoianu și Teodora Mateescu au făcut parte din Dream Team și au câștigat cu echipa premiul I în categoria Exploratorilor.  Premiul în bani a reprezentat pentru ei un efort de echipă, care le-a demonstrat că dacă își propun ceva, pot reuși. De asemenea, promit că vor cheltui înțelept banii. 

Codin a recunoscut că a mizat în primul rând în acest concurs pe seriozitate „ca să duci până la capăt orice proiect trebuie să fii serios, muncitor, implicat și creativ. Îmi place să cred că sunt un băiat haios, creativ și simpatic.” În timp ce Maia s-a bazat pe un cumul de abilități: „Cele mai importante abilități de care m-am folosit au fost: răbdarea, citirea cu atenție a textelor, comunicarea cu echipa și luarea decizilor într-un colectiv”. Iar Teodora a învățat că doar cu ajutorul ambiției, perseverenței pentru ceea ce își dorește, a ajuns să fie printre câștigători. 

Concursul FLiPiada l-a ajutat pe Codin Alexandru Frâncu să aibă grijă de pușculița sa, a învățat noțiuni financiare noi și acum este mult mai focusat, dar știe și să lucreze în echipă și să fie mai organizat. Tânărul câștigător are și un sfat pentru viitorii concurenți: „Să participe negreșit la FLiPiada, să aibă încredere în ei și în echipa lor, să se distreze, dar să și muncească cu folos și mai ales să fie cât mai dezinvolți și mai creativi la provocarea finală. Le urez de pe acum baftă și cât mai mulți FLiPcoinși.”

Maia Osoianu a învățat din acest concurs cum să economisească, să vadă dincolo de obiecte, să vadă valoarea lor reală, iar acum știe cum să gestioneze banii. Îi sfătuiește pe tinerii care nu au ajuns încă la atelierele financiare să nu ezite să se înscrie la următorul. „Puteți învăța lucruri noi care vă vor ajuta pe tot parcursul vieții, iar modul de învățare este unul interactiv, iar răspunsurile copiilor contează.” 

 

Teodora Mateescu recunoaște experiența minunată oferită de FLiPiada. „Am învățat cum să economisesc, să cheltuiesc banii controlat și, mai pe scurt, am învățat despre educația financiară. Cu siguranță, multe dintre informații mă vor ajuta și în viața de adult.”  

Pe podium a urcat virtual și Ana Gheorghiu, din echipa Șobolanii Cool, care a câștigat premiul III. Este de părere că acest premiu, din cadrul concursului FLiPiada, înseamnă recunoașterea alegerilor pe care le-a făcut de-a lungul etapelor. Iar pe lângă premiul în bani, a obținut și o mai bună înțelegere a valorii banilor.

Ana consideră că studiul și perseverența au ajutat-o să fie printre câștigători. „Sunt atentă la detalii și îmi petrec mult timp în fața calculatorului încercând să dobândesc cât mai multe aptitudini ce mă pot ajuta în viitor,  fapt ce a fost de un real folos la editarea prezentării echipei noastre. Comunicarea a fost iarăși un atu, mai ales că echipa noastră a fost formată din membri care s-au cunoscut abia la momentul concursului.”

Are și un sfat pentru părinții copiilor care nu au ajuns la atelierele financiare, dar care îndrăgesc concursurile. „Cea mai bună soluție pentru a le capta atenția este o lecție interactivă și ușor de înțeles. Pot fi chiar lecțiile ce se afla pe platforma escoaladevalori.ro. Părinții pot organiza o întâlnire cu copilul în care să se prefacă că sunt oameni de afaceri, iar profitul lor nu este în impas. Un astfel de joc de roluri îl vor face pe copil să se implice în activități ce par plictisitoare la început, având ocazia să învețe lucruri folositoare. Vine și cu un sfat pentru copii: „să fie responsabili și să știe când să se oprească, când au întrecut limita.”

La categoria Detectivi, premiul I a fost câștigat de echipa Zâmbăreților. Darian Mihai Toma ne-a povestit că a mizat pe sinceritate, seriozitate și ambiție și a reușit să treacă toate probele. Concursul l-a ajutat să învețe cum să-și gestioneze banii, cum să economisească și a înțeles că nu poate să le ceară părinților lucruri care nu sunt de folos. 

Daria Andreea Toma se bucură că sinceritatea, ambiția și seriozitatea au ajutat-o să câștige premiul FLiPiada. „Am învățat din acest concurs cum poate să devină un adult responsabil.”

Și câștigătorii din categoria Experți susțin că au ajuns să treacă probele tot cu ajutorul echipei. Iar comunicarea, implicarea și răbdarea i-au făcut să parcurgă cu interes toate cerințele. Mihai Alin Georgescu a făcut parte din Echipa Mystical People, care a câștigat locul II. „Din concurs, am învățat că dacă sunt perseverent și îmi doresc cu adevărat ceva, cu siguranță voi reuși, iar asta îmi dă curajul să lupt pentru visurile mele.”

Îi îndeamnă pe tineri să spună „DA„ oricărei oportunități ieșite în cale, pentru că „nici nu-și dau seama ce efecte benefice pot avea unele activități în viața lor, că le pot deschide noi orizonturi”.

Gabriela Anastasia Negruț a făcut și ea parte din echipă și susține că „în cadrul acestui concurs și în cadrul atelierului de educație financiară am învățat să fac diferența dintre nevoi și dorințe și cum să cheltui fiecare bănuț cu cap.”              

Locul III la categoria Experți a fost câștigat de echipa Micii Experți. Iarina Kordos susține că a ajutat-o foarte mult în competiție „comunicarea și atenția, dacă nu comunicăm într-o echipă toți cot la cot, atunci nu există cale de înțelegere. A fost nevoie să fiu atentă la detalii pentru a putea îndeplini corect provocările.” 

Are un mesaj pentru acei copii care nu au ajuns la atelierele financiare: „Trebuie sa aibă curaj sa încerce ceva nou fie dacă reușesc fie dacă nu important este experiența pe care o prinzi și totodată acumulezi mai multe cunoștințe, deci toți trebuie să încercăm doar să avem curaj”.

Și Daria Hristina Rojea a fost în echipa Micii Experți, a mizat pe logică, inspirație, creativitatea și cunoștințele generale și a ocupat un loc pe podium. Pe parcursul concursului, a învățat cum să lucreze în echipă, cum să gestioneze probele împreună cu restul membrilor și să răspundă potrivit pentru fiecare provocare. 

Loredana Dinu este manager de proiect FLIP, din care face parte și concursul FLiPiada, și i-a urmărit pe copii de-a lungul competiției, le-a observat rezultatele și determinarea. Dacă atelierul de educație financiară este cel care plantează o sămânță în mințile scormonitoare ale copiilor, stârnindu-le întrebări și curiozități cu privire la bani, la cheltuieli, FLiPiada aduce în plus noi și diversificate contexte prin care participanții pot să exploreze lumea banilor, dar și să conștientizeze care este impactul imediat și pe termen lung al propriilor decizii financiare. FLiPiada nu e doar o competiție, e un „carusel” educațional, în care concurenții învață, află lucruri noi, își testează cunoștințele, reflectează cu privire la bani, la economii, la viitorul lor financiar, iar experiența de învățare este antrenantă și inedită. Dincolo de premiile consistente de la finalul concursului, participanții rămân și cu deprinderi financiare sănătoase, de a economisi, de a-și anticipa propriile cheltuieli și bugetul personal, deprinderi care îi vor ajuta să cheltuie inteligent și, de ce nu, să-și asigure independența financiară. 

Până la o nouă rundă a concursului FLiPiada, așteptăm copiii și tinerii la atelierele financiare din Shopping City Satu Mare, Shopping City Timișoara și din Promenada Mall, din București, mai multe informații găsești pe pagina de Facebook Excepționalii