O frumoasă motivație pentru noi, cei din Școala de Valori, este să auzim impresiile pozitive ale elevilor participanți la GROW și să le vedem entuziasmul când vorbesc despre experiențele inedite trăite în acest proiect.

Satisfacția e la fel de mare când părinții lor ne vorbesc despre cum GROW a produs o schimbare în bine la fiul sau fiica adolescent(ă), cum sunt mai deschiși, cu mai multă încredere în ei, mai pregătiți pentru viață. Ne bucurăm tare că sunt părinți care își încurajează copiii să se implice în activități extra-școlare, unde să se dezvolte și să cunoască oameni noi.

Un astfel de părinte este Lili, mama lui Sebi, care și-a susținut fiul să se înscrie la GROW. Află cum vede ea proiectul nostru pentru adolescenți și ce transformări a produs la fiul ei! 

Când fiul meu a intrat la liceul de aviație în urmă cu aproximativ 2 ani, tot ce îmi doream era să găsesc acea activitate extra-școlară care să îl facă să iasă din carapacea în care voit se afla și pe care eu nu o acceptam în totalitate, știindu-i potențialul de dăruire și haioșenie.

Fiind prezentă de mulți ani pe Facebook, am descoperit Opportunity Weekend, un eveniment organizat de liceeni la un hub, unde cu siguranță avea să găsească și fiul meu o activitate de voluntariat. Știam de proiectul GROW încă de când era Sebi în clasa a 8a și acum venise momentul să îl cunoască. Aașdar, într-o zi călduroasă de sâmbătă, iau copil purtător de neliniști și prieten aferent, plus mama prietenului, și purcedem la eveniment.

Bineînțeles că amândoi s-au înscris la GROW și tocmai pentru că mascota lor era un minion, nu aveau cum să îl ocolească. Se mai înscriu la alte două acțiuni de voluntariat și plec spre casă optimistă, cu speranța că Sebi e pe drumul cel bun.

Ce urmăream că mamă? Să își descopere valorile, să capete siguranță de sine, să comunice în română și engleză cât mai dezinvolt, să își facă prieteni, dar mai ales să aibă experiențe unice și “funny” pentru un adolescent introvertit cum era Sebi la acel început de primăvară, în plimbarea noastră la Opportunity Weekend.

Și uite cum modulul de clasa a 9a începe într-o vară de 2016 și cum uităm de vacanța obișnuită de final de iunie și începem vacanța undeva după 25 iulie, când Sebi finalizează prima experiență GROW.

Sunt sigură că a venit că un bumerang pentru sufletul lui, dar i-a deschis ușa unor experiențe unice alături de alți elevi bucureșteni și de traineri internaționali din toate colțurile lumii, în cadrul atelierelor ce aveau loc de câteva ori pe săptămană, după orele de scoală.

Ce a urmat, va întrebați, citindu-mă și zâmbind așa neîncrezător? 🙂  Un proiect final de lucru în echipă pentru prezentarea culturii unei țări în cadrul unui eveniment pentru publicul larg. Cu pași timizi, Sebi al meu comunica, se sprijinea, căuta soluții, observa și mai ales învăța.

Proiectul GROW pune accent pe adolescentul actual cu temerile lui, cu abilitățile lui, cu fericirile lui, care NU sunt ale tale, drag părinte, ci ale lui/ei. Ei nu au cum să înțeleagă sintagma “pe timpul meu…” 🙂 și nici nu trebuie să o înțeleagă în acest mod.

Mai mult, proiectul GROW pune accent pe un parcurs de 4 module, câte unul pentru fiecare an de liceu, în care fiul/ fiica ta va descoperi o lume ce îl va ajuta să evolueze și să se descopere pe sine. Părintele nu deține adevărul absolut și grija ta exclusivă pentru parcursul școlar al copilului la liceu sau la bacalaureat NU îl vor întregi ca OM.

Proiectul GROW vă dă posiblitatea vouă, ca părinți, să fiți parte din viața copilului vostru, să descoperiți împreună ce îl face pe adolescentul/adolescenta de lângă voi să fie altfel și să își dorească să fie altfel.

Asta face GROW pentru mine: îl ajută pe Sebi să se accepte și să se deschidă către lumea care NU este doar în clasele de liceu. 

Revin la Sebi și al lui parcurs: a participat apoi la GROW Summer Camp, o tabără de neuitat în care a devenit mai puternic în interior. Și când îl vezi că vine după mai mult de 7 zile intense și că tot ce dorește este să împărtășească ce jocuri, ce idei are în minte, ce fac trainerii români și internaționali, mai că îmi venea să sărut echipa GROW anul trecut în vară!

A urmat modulul de clasa a 10a în această iarnă, un modul în care abilitățile de comunicare au trecut la alt nivel: de la gândirea pentru un feedback pozitiv, la stima de sine, lupta cu fricile interioare sau recunoașterea propriilor valori. O lume mai frumoasă în care acești copii construiesc un ALT viitor.

Ce urmează? O altă tabără de vară, în care ce au acumulat în iarnă să fie bine „lipit” de sufletul lor, plus alte experiențe unice pentru toți participanții.

Nu închei înainte de a-ți spune că deschizând ușa copilului tău către cunoașterea de sine prin proiecte de acest gen, nu faci decât să îi deschizi uși magice pentru viață.