În universul tehnologiei, 64 de liceeni de la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” învață bazele limbajului de programare Java. De trei ori pe săptămână, timp de 5 săptămâni. 

Programul a început  în luna aprilie, cu seminarii de dezvoltare personală, în care adolescenții au învățat, în mod interactiv, prin lucru în echipă și studii de caz, să comunice asertiv, să gândească critic și creativ, aflând mai multe despre subiectele Internet of Things, Digital Literacy și Work Skills 2030. 

Aceste seminarii au avut dublu rol: de a îi determina pe elevi să se cunoască și de a-i pregăti pentru etapa următoare a programului, respectiv atelierele tehnice de învățare Java și dezvoltarea aplicațiilor de mobil.

“Până acum, experiența mea în acest proiect a fost una inedită. Trebuie să recunosc, primele 3 zile au fost o adevărată surpriză pentru mine, fiind o noutate: o șansă de a privi măcar o parte din viața marilor corporații. Zilele următoare au fost cel puțin la fel de surprinzătoare. Dacă mă așteptam la un program lung și încărcat de teorie interminabilă, în scurt timp am aflat cum stau, de fapt, lucrurile. Orele sunt interactve și deloc plictisitoare, utile și, într-un cuvânt, practice. Sper ca programul va decurge la fel de bine, deschizând, în continuare, porți elevilor de toate vârstele.” – participant la Cegeka Digital Youth

În primele două săptămâni de ateliere tehnice, tinerii au învățat conceptele de bază ale limbajului de programare Java, modul de organizare și planificare a unui proiect folosind metodologia Agile și cum să creeze o aplicație simplă pentru telefoanele cu sistemul de operare Android.

Atelierele tehnice se desfășoară în laboratoarele de informatică create de Cegeka în incinta liceului Tudor Vianu, București. Ghidați de către doi specialiști în IT pasionați de lucrul cu tinerii, Bogdan Iancu și Cosmin Cartas, elevii au descoperit cătoate lucrurile sunt simple dacă le descompui în bucăți suficient de mici. E ca în analogia cu elefantul. “Cum poți mânca un elefant? R: linguriță cu linguriță”. – Bogdan Iancu 

Am cerut păreri despre proiect. Anonime, ca să încurajăm sinceritatea. Și ne bucurăm că am făcut astfel. Uitați ce ne-au spus participanții:

“Acest proiect m-a ajutat enorm să înțeleg cum se ajunge de la programele rudimentare care returnează numere și simboluri pe un ecran negru, la o aplicație asemănătoare cu cele pe care le folosesc zilnic.” 

“De când am auzit de aceste ateliere am avut o părere foarte bună despre ele. Este un proiect foarte interesant și util și l-aș recomanda oricui. Chestiunea care mi se pare cea mai interesantă este faptul că învățăm să creăm aplicații pentru Android într-un mod simplu și practic. Este o investiție în viitor. De asemenea, mentorii (Bogdan Iancu și Cosmin Cartas) sunt foarte bine pregătiți și atenți cu toată lumea. Proiectul deschide noi perspective pe piața actuală a muncii.”

Am învățat Java și am folosit Android Studio. Îmi plac quiz-urile pe Kahoot și faptul că suntem ajutați și îndrumați continuu. Aici, la Cegeka Digital Youth, înveți multe lucruri noi, găsești oameni minunați și ești susținut permanent.”

“Sesiunile de Soft Skills au fost prietenoase și amuzante, abia așteptam să aflu în fiecare zi ceva nou care să mă ajute mai departe, indiferent de calea pe care o voi urma. În ceea ce privește sesiunile de Java, mă așteptam să am probleme și să nu țin pasul, dar totul este explicat limpede și clar, încât mă determină să descopăr cât mai multe și să înțeleg cât mai bine.”

Urmează o perioadă în care elevii vor fi distribuiți în echipe și vor dezvolta aplicații de mobil cu impact în comunitate, având îndrumare de la profii lor de Java, dar și susținerea echipelor Cegeka România și Școala de Valori. Abia așteptăm să vedem cum decurg următoarele săptămâni și ce aplicații vor dezvolta. Promitem să vă ținem la curent.

Aflați mai multe despre proiect, accesând: www.scoaladevalori.ro/cegeka-digital-youth.