W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

CoderDojo Tech Academy

Tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în societatea noastră. Fie că este vorba de industrii creative, IT, cercetare sau jurnalism, joburile viitorului vor solicita abilități digitale.

Noi, cei de la Şcoala de Valori, alături de CoderDojo București, vrem să facem următoarea generație să își depășească statutul de utilizatori de tehnologie, vrem să ajutăm  copiii și tinerii să devină din consumatori de tehnologie, creatori ai acesteia.

În cadrul proiectului CoderDojo Tech Academy ne propune să îi apropiem pe copii de tehnologie într-un mod responsabil, învățându-i să realizeze lucruri folositoare pe cont propriu și să le dovedească părinților în acest fel că timpul petrecut cu tehnologia poate avea rezultate utile. CoderDojo Tech Academy este un club de tehnologie al cărui scop este apropierea copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani de domeniul IT şi mai ales programare.

Ce este Academia CoderDojo?

CoderDojo Teach Academy este un  proiect comun al Școala de Valori și Coder Dojo Bucureşti, un demers care se bazează pe schimbarea modului în care copii cu vârste între 8 şi 14 ani interacționează cu tehnologia prin extinderea accesului la ateliere de programare gratuite în 7 județe din România.

Proiectul va livra  gratuit 21 000 de ore de programare în 21 de  localități din România, prin ateliere de programare pentru elevi cu vârsta între 8 și 14 ani. La finalul  celor 2 ani de proiect, 1620 de copii vor fi iniţiaţi în diferite limbaje de programare, cum ar fi Scratch, Java Script, Java,  Arduino, C+, folosind platforme educaţionale create special pentru nevoile lor Minecraft Education sau Khan Academy, fiind familiarizați în același timp cu programele Microsoft (Office, Skype, Onedrive, Team, Notebook și Imagine Academy).

De ce Academia CoderDojo?

 • Atelierele sunt orientate spre învăţarea pe bază de proiect, copiii învaţă astfel despre procesul de creaţie, cum să pornească de la o idee şi să o transforme într-un proiect adevărat
 • Atelierele sunt gratuite iar programul este structurat pe grupe de vârstă şi pe nivel de învățare
 • Grupele sunt organizate astfel încât să se respecte o raţie optimă cursant/ mentor în funcţie de complexitatea limbajului de programare
 • Atelierele de programare pentru copii dezvoltă creativitatea, capacitatea de comunicare, relaţionare şi spiritul de echipă, îi învaţă pe copii să identifice şi să rezolve problemele şi să fie perseverenţi chiar şi atunci când lucrurile nu merg
 • Nu în ultimul rând, la CoderDojo Tech Academy învățăm să folosim calculatorul şi le arătăm copiilor cum pot folosi tehnologia într-un mod responsabil.

Cui se adresează proiectul nostru?

Proiectul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani care sunt interesați de tehnologie.

Când şi unde are loc?

Dacă ești din Bacău și vrei să fii mentor voluntar pentru copiii care fac primii pași pe calea programării, te invităm sâmbătă, 25 ianuarie 2020 la un eveniment gratuit CoderDojo, pentru a descoperi:

 • ce înseamnă CoderDojo;
 • care sunt beneficiile pe care le vei avea ca mentor;
 • cum sunt organizate atelierele gratuite de programare;
 • cum putem crește împreună o generație de tineri antrenați pentru viitorul digital.

Vrei să fii mentor?

Înscrie-te la evenimentul de la Bacău completând

FORMULARUL!


În cadrul proiectului CoderDojo Tech Academy am lansat CoderDojo Tech Schools, o competiție ce recompensează inovația, creativitatea și abilitățile tehnologice.

Se adresează copiilor cu vârste între 7-17 ani care vin cu o idee de proiect și pe care o transpun într-un prototip, sub îndrumarea unui mentor coordonator.

Înscrierile se fac pe www.academiacoderdojo.ro/coder/concurs.

Toate proiectele sunt binevenite, de la începător la avansat!

Categorii
• Visual programming: Scratch, MakeCode etc.
• WEB HTML & CSS & JavaScript
• Games (mai puțin cele dezvoltate în platforme bazate pe blocuri de cod și care intră la prima categorie)
• Mobile
• Hardware: Raspberry Pi, Arduino sau Adafruit, dar fără a se limita la acestea

Calendar 
• 1 noiembrie – 31 ianuarie – înscrierea proiectelor în concurs
• 1 decembrie – 31 ianuarie – definitivarea proiectelor și transmiterea lor
• 1 februarie – 6 martie – jurizarea proiectelor
• 7 martie – anunțarea premiilor
• 9 martie – 15 martie – primire contestații

16 – 28 martie – transmiterea premiilor


Academia CoderDojo a început în 2018 în județul Brașov, cu două evenimente dedicate profesorilor, părinților, elevilor și companiilor IT:

 • 67 de profesori din județul Brașov au participat la atelierul “Gestionarea digitală a activităților școlare” din 13 octombrie 2018 și au învățat cum pot folosi aplicațiile Microsoft Office în cadrul disciplinelor pe care le predau.
 • La evenimentul de prezentare a conceptului CodorDojo Tech Academy de la Brașov, din 27 octombrie 2018, peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani au luat parte la ateliere interactive Scratch 1, Scratch 2, Microbit și Minecraft. În acest timp, părinții lor, alături de profesori și angajați ai firmelor IT, potențiali mentori au asistat la prezentarea conceptului CodorDojo. Vezi imagini de la eveniment în albumul Facebook

Pe 19 februarie 2019, la Impact Hub București, am avut o primă întâlnire cu viitorii mentori Coder Dojo Tech Academy.

Pe 23 martie ne-am întâlnit cu 100 de elevi și tot atâția părinți la Ploiești, unde evenimentul CoderDojo Tech Academy a marcat inaugurarea a patru CoderDojo-uri în acest oraș.

Pe 6 aprilie ne-am întâlnit cu profesorii din județul Buzău.

Pe 15 iunie am avut evenimentul de lansare CoderDojo în Buzău.

Pe 5 octombrie, de Ziua Educatorului, am organizat evenimentul de lansare în Cluj Napoca, în cadrul căruia au participat peste 100 de copii, alături de părinți, profesori, etc

Pe 2 & 3 noiembrie ne-am întâlnit cu profesorii din județul Cluj.

În 23 noiembrie, am avut lansarea CoderDojo în Craiova, unde au participat peste 100 de copii la atelierele demo, alături de părinți, profesori, etc

Pe 12 decembrie, am organizat un workshop pentru profesorii din județul Dolj.

Sponsor

Proiectul CoderDojo Tech Academy face parte din programul Alt Viitor, un proiect educațional dezvoltat și derulat de un consorțiu de organizații non-profit din România și sprijinit financiar de Microsoft România.“Alt viitor” reprezintă o şansă imensă oferită copiilor din România de a se dezvolta, de a-şi creşte cunoştinţele digitale, de a se forma ca specialişti.

Partener

CoderDojo este o mişcare internaţională, iniţiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi gratuit, copiilor cu vârste cuprinse între 7-17 ani, contextul în care să poată învăţa programare într-un mediu informal, îndrumaţi de mentori care activează voluntar în cadrul dojo-ului. La  finalul anului 2017 CoderDojo era prezent în 92 de ţări şi numără  1542 de dojo-uri active.