Loredana Dinu ne încântă cu poveștile educative prin care captează atenția copiilor și a tinerilor, dar în același timp le lasă pârghii pentru a ajunge singuri la cunoaștere. Loredana crede cu tărie că misiunea fiecăruia dintre noi de a contribui la o lume mai bună, dacă nu renunțăm să învățăm. De ce-ul ei personal vine din copilărie: „Cred că „steaua” mea s-a născut în „Galaxia Educației”. De la jocurile copilăriei, în care mă adunăm cu grupuri de copii în fața blocului pentru a ne juca de-a școala, la orele de voluntariat petrecute în perioada studenției printre liceeni, am avut tot timpul această înclinație spre a-i învăța pe ceilalți”. Iar acum este Project Manager FLiP Școala de Bani și face parte din Departamentul Creare conținut educațional al asociației Școala de Valori. Lucrează în educație pentru că crede cu tărie în rolul pe care îl avem fiecare în această viață: „Și cred că rămânem vii și ne putem construi o viață mai bună, atâta timp cât nu încetăm să învățăm, să „culegem” lecțiile din orice context pe care ni-l dă viața. Și mai cred că este misiunea fiecăruia dintre noi să împărtășească celorlalți ceea ce cunoaște”. 

Loredana a răspuns la mai multe întrebări despre un proiect care i-a adus împlinire și apropierea față de copii, fie că s-a desfășurat online sau offline. Este vorba despre proiectul FLiP Școala de bani pe roți. 

Care este scopul proiectul FLiP Școala de bani pe roți ? 

FLiP Școala de bani pe roți este un program creat de Banca Comercială Română și implementat împreună cu Școala de Valori pentru a crește gradul de inteligență financiară a românilor. Suntem pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește educația financiară și acest lucru se reflectă din ce în ce mai mult în calitatea vieții noastre și mai ales în dificultățile financiare cu care ne confruntăm. Programul FLiP Școala de Bani pe Roți ajută copiii și tinerii să înțeleagă prin descoperire, prin joc, prin experimentare, care este rolul banilor în viața noastră, că orice decizie cu privire la cheltuielile proprii trebuie luată cu chibzuință pentru că bunăstarea se construiește de timpuriu.   

Ce le aduce în plus copiilor și tinerilor acest proiect? 

La atelierele de educație financiară copiii și tinerii descoperă care sunt principalele categorii de cheltuieli către care se îndreaptă veniturile familiei, au ocazia să calculeze singuri cât din bugetul familiei este alocat spre un anumit tip de cheltuială și află cum se pot implica ei înșiși în deciziile financiare ale familiei. Am întâlnit tineri care ne-au spus că în urma atelierului nostru au realizat că, punând deoparte câțiva lei din banii de buzunar pe care ei obișnuiau să și-i cheltuiască pe micile plăceri zilnice, vor putea să strângă o sumă importantă pentru a-și achiziționa ei înșiși un obiect de care ar fi avut nevoie sau că și-ar putea permite o vacanță cu prietenii doar din micile lor economii. 

Sunt multe momentele în care vedem cum tinerii sunt surprinși real de dimensiunea propriilor lor cheltuieli, conștientizându-le cu ajutorul atelierelor noastre. Nu în ultimul rând, ei învață să-și realizeze un buget personal, ceea ce îi ajută să înțeleagă cu adevărat raportul dintre ceea ce ei dețin sau primesc ca venituri și cheltuielile pe care ei le fac. 

Proiectul Flip – Școala de bani pe roți se adresează copiilor și tinerilor din România care au între 4 și 18 ani, ajutându-i să înțeleagă cum funcționează banii în economie și cum își pot gestiona mai bine banii. Din ianuarie până în iunie anul acesta, au participat la proiect, la atelierele ținute online, 9628 participanți și s-au ținut aproape 500 de ateliere, iar în unitățile de învățământ s-au desfășurat aprox. 200 de ateliere la care au participat aproape 5.000 de elevi. Ateliere se pot ține și offline – în școli sau grădinițe.

Atelierele de Educație Financiară au ajuns în acest an și în  mall-urile sau centre comercial din mai multe orașe. În Shopping City Satu-Mare, Shopping City Timișoara, Avanpost Values Center și Promenada Mall au fost peste 1500 de participanți, în cele peste 150 de ateliere. Doar în proiectul EduFin Promenada Mall au fost 80 de ateliere cu 1.183 de participanți. 

Pe Diana Răcman, zeci de copii și tineri au găsit-o la atelierele de Educație Financiară din Promenada Mall, gata mereu să le explice orice pe înțelesul lor. Diana este Project Manager în cadrul proiectului proiectului EduFin Promenada Mall, București. A ajuns la concluzia că vrea să lucreze în educație, după ce în timpul facultății a decis să plece în străinătate, pentru a fi voluntar în școli și licee. „Am cunoscut oameni extraordinari, care m-au inspirat și m-au ajutat să conștientizez mai bine nevoia de educație, de diversitate și de formare a tinerilor. Acea experiență a avut un impact puternic asupra mea și mi-a întărit interesul pentru proiectele educaționale, motiv pentru care am decis să fac parte ulterior din echipa Școlii de Valori.”

Cum s-au desfășurat atelierele de Educație Financiară din mall Promenada?

Începând cu 1 iunie, am deschis spațiul în Promenada Mall pentru desfășurarea atelierelor de Educație Financiară. Copiii și tinerii ne-au trecut pragul, unii din curiozitate, alții din dorința de a învăța lucruri noi sau de a se dezvolta din punct de vedere financiar. Prin jocuri, activități de tip dezbatere și discuții interactive, participanții sunt introduși în lumea banilor, fiind ghidați pe tot parcursul călătoriei lor de către trainerii creativi ai Școlii de Valori. Având la dispoziție un spațiu colorat și primitor, copiii au libertatea de a se exprima și a învăța jucându-se. Conținutul pregătit este adaptat vârstei fiecărui copil și îi ajută să descopere într-un mod simplu și amuzant universul banilor. La finalul atelierului, aceștia primesc titlul de “mic economist” și sunt încurajați să-și continue călătoria fiind creatorii propriului viitor.

Ce așteptări au copiii și tinerii care vin în ateliere, dar părinții?

Cei mici sunt foarte atrași de ideea de a învăța cum se fac banii, cum se gestionează sau economisesc într-un mod eficient. Curiozitatea crește în rândul tinerilor liceeni, care sunt mai interesați de bugete, investiții sau chiar să-și deschidă propria afacere pe viitor.

Părinții care îi însoțesc împart aceleași interese cu aceștia. Mai mult, îi încurajează să participe mai des la ateliere, din dorința că vor conștientiza mai bine importanța banilor și a deciziilor pe care ei le pot lua pe termen lung.

De ce ar trebui să participe copiii și tinerii la ateliere de educație financiară? 

Educația financiară este importantă pentru toți tinerii, indiferent de vârsta pe care o au sau mediul în care trăiesc. Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să înveți să fii responsabil cu propriile resurse financiare. Prin conținutul pe care îl parcurgem împreună cu participanții urmărim să îi ajutăm să înțeleagă atât importanța banilor, cât și importanța contribuției personale și impactul pe care îl pot avea în bunăstarea societății în care trăiesc.

Consider că este o oportunitate bună pentru copii și tineri să participe la atelierele de educație financiară – o oportunitate care îi va inspira, îi va distra, chiar provoca, și care le poate oferi o nouă perspectivă asupra lumii banilor.

Dacă te-am făcut curios te poți înscrie sau îți poți înscrie elevii sau copilul în aventura Educației Financiare FLiP – Școala de Bani: www.scoaladebani.ro/pe-roti/inscriere