Finalul de aprilie a adus o experiență cu totul specială pentru 38 de liceeni din toată țara, participanți la proiectul Excepționalii, ajuns la a șasea ediție.

Anul acesta, “Excepționalii” se desfășoară sub deviza “Embark Yourself on a Moonshot Quest”, iar dorința noastră este să dezvoltăm spiritul antreprenorial al tinerilor. Îi susținem pe cei 38 de participanți să creeze ei înșiși proiecte în comunitățile din care provin, aplicând practic informațiile primite în cadrul atelierelor și al experiențelor inspiraționale.

În cele 3 zile cu ateliere de dezvoltare personală, participanții și-au antrenat abilitățile și au învățat să planifice și să gestioneze un proiect de succes. Pe lângă asta, tinerii au deprins și alte cunoștințe utile, cum ar fi comunicare, lucru în echipă, inteligență emoțională, gândire critică, luarea deciziilor etc.

Excepționalii au avut alături atât traineri din Școala de Valori, dar și foști participanți ai proiectului, care le oferă suportul lor ca mentori. În acest fel, creștem o comunitate în care tinerii învață și apoi dau mai departe din cunoștințele lor, pentru un efect multiplicat.

A urmat o zi de vizite în companiile de succes din București. Amber Tehnologies, Ashoka, Coca-Cola România, EFdeN, ICPE, Orange și UiPath i-au primit pe Excepționali cu porțile deschise, pentru ca aceștia să simtă “pulsul” vieții de companie și să descopere ce oportunități pot găsi pe piața muncii.

Pe 25 aprilie, în cadrul Inspiration Day de la Commons Unirii, liceenii au cunoscut și s-au lăsat inspirați de oameni-model, cu experiență și succes în domenii diverse.

Evenimentul a început cu un Keynote Speech susținut de Ligia Deca – Consilier de Stat,  Administrația Prezidențială. A urmat panelul cu tema “Antreprenoriat la început de drum”, unde Mihaela Feodorof, Owner YourWay Executive Coach și Business Consultant, a fost moderatorul dezbaterii dintre patru invitați de excepție:

  • Alina David, Antreprenor
  • Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
  • Ana Crețu, Social Banking Manager BCR
  • Dragoș Iliescu, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică

După o mică pauză de socializare informală, Excepționalii s-au împărțit pe grupe și au discutat despre antreprenoriat, dar și dezvoltare profesională, cu următorii invitați:

  • Radu Puchiu, Open Government Partnership Envoy – Transformarea digitală
  • Cosmin Pojoranu, Funky Citizens – Business și implicare civică
  • Ștefan Cibian, Director executiv, Institutul de Cercetare Făgăraș – Business în relațiile internaționale
  • Liviana Tane, Producător Tv, Business Woman – Cum faci un business din povești?
  • Vlad Măcelaru, Clark – Tânăr antreprenor – Cum e să pornești un business tech?
  • Traian Brumă, Expert în educație neconvențională – Autonomie în educație antreprenorială
  • Alexandru Tuca, Tânăr antreprenor – Ce presupune un proces de mentorat și care este impactul modelelor?
  • Loredana Ionescu, Expert Regulatory Affairs Pharma – Care sunt elementele de care trebuie să ții cont pentru a avea o afacere de succes?
  • Iulia Drăguț, BCR – Cum este să creezi ecosisteme pentru încurajarea antreprenoriatului de timpuriu?

Împărțiți pe echipe, cu susținerea mentorilor, adolescenții Excepționali se pregătesc să organizeze proiecte de impact în comunitățile locale, utilizând know-how-ul acumulat în aceste zile. Ei își vor “vinde” ideile de proiecte companiilor, pentru a atrage fonduri de implementare.

În curând facem cunoștință și cu proiectele pregătite de Excepționali, so stay tuned!