Pentru Excepționalii noștri, ziua de vizite în companii a fost o experiență inedită, o imersiune autentică în universul cotidian al diferitelor organizații. Am făcut cunoștință cu oameni pasionați, am explorat domenii și medii de lucru extrem de diverse, astfel că tinerii Excepționali s-au bucurat de o porție de inspirație și încurajare pentru proiectele de impact pe care le vor implementa în comunitățile locale. 

Microsoft

I don`t divide the world into the weak and the strong, or the successes and the failures. I divide the world into learners and non-learners.” Acestea sunt cuvintele cu care ne-au primit cei de la Microsoft şi esenţa culturii lor organizaţionale. Deşi ne aşteptam să povestim despre Office sau Windows, am rămas foarte plăcut surprinşi să fim introduşi în universul lor organizațional, să aflăm mai multe despre programele lor educaţionale şi mai ales ce înseamnă o carieră în companie. Cei dornici de a merge pe calea antreprenoriatului au fost serviţi şi cu câteva “tool-uri” şi idei pentru a-şi îndeplini visul. Suntem recunoscători pentru infuzia de pasiune şi inspiraţie pe care ne-au oferit-o cei de la Microsoft şi sperăm că şi noi le-am lăsat o mică parte din energia noastră.

CINEtic

Prietenii de la CINEtic – Centrul International de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative ne-au primit cu deschidere. Ne-au prezentat camere de filmat programabile, tehnologii de ultimă oră prin care CINEtic modelează sunete prin senzori de mişcare. Am asistat curioși la crearea unor animaţii și am aflat cum arată procesul de filmare a unor scurtmetraje. De asemenea, ne-am mai bucurat de alte 2 surprize: am vizitat o încăpere special amenajată în care am experimentat sunetul 7D, dar şi un “cinematograf” VR. O ultimă, dar intensă experienţă a fost antrenarea noastră într-un studiu prin care CINETic cercetează cum anumite tipuri de filmare afectează “spectatorul”.

Kick Off

Energie, culoare, adrenalină și pasiune – așa am putea descrie echipa Kick Off Events, care și-a împărtășit povestea inedită cu gașca noastră de adolescenți. Excepțonalii au aflat mai multe informații despre două dintre cele mai cunoscute evenimente Kick Off Events, ce se desfășoară și în România – The Color Run și East European Comic Con. De unde a pornit ideea de a le aduce în România, cum au fost edițiile trecute, dar și ce o să se întâmple anul acesta și cum se pot implica tinerii, toate acestea au fost discutate în timpul petrecut împreună cu echipa Kick Off Events.

Impact Hub

Ce poate fi mai fain pentru un adolescent decât un spațiu unde ideile prind glas și aripi? La vârsta adolescenței îți dorești să fii auzit, înțeles și remarcat. Impact Hub este locul în care antreprenoriatul ia diverse forme și ideile celor mai curajoși pot deveni realitate. Aici, Excepționalii au descoperit un ținut al omului creativ și determinat să își pună visele pe hârtie, ca apoi să le transforme în concret. Unii dintre ei nu știau că există astfel de spații care te susțin și te încurajează să îți dai frâu liber imaginației și au fost foarte încântați de ideea de co-working și loc care te conectează cu o rețea de profesioniști.

Stefanini

La Stefanini am descoperit o nouă lume a tehnologiei, în care echipa este considerată cel mai valoros asset și unde lucrurile se fac ori cu pasiune, ori deloc. Excepționalii au avut ocazia să descopere compania, începând cu detalii despre cum funcționează aceasta la nivel internațional și continuând cu interacțiunea cu diverse echipe de lucru din companie. Fiecare astfel de echipă a lansat Excepționalilor provocări pe care aceștia le-au îndeplinit cu entuziasm. ”Energy flows where attention goes” a fost mesajul vizitei, iar acesta ne-a lăsat cu mai multe întrebări: ”Ce este important pentru mine? Ce vreau să obțin în următorii ani? Unde vreau să ajung?”. Răspunsurile sunt la noi. Ne-am propus să ne căutăm propriul drum și să construim pe el o viață așa cum ne dorim.

NOD Makerspace

Excepționalii au descoperit un spațiu în care oameni super faini vin pentru a se manifesta creativ și autentic, fie că este vorba de un business full-time sau de o pasiune pe care aceștia o manifestă în timpul liber. E spațiul în care îți sufleci mânecile, pui mâna pe un fierastrău electric și sculptezi în lemn. E spațiul în care inovația este la ea acasă. Praful și toate salopetele nu inspiră tocmai eleganță, însă odată ce apuci să intri într-o discuție cu oamenii de acolo îți este imposibil să nu te conectezi cu aceștia și cu pasiunile lor.

PwC România

După un drum inițiatic parcurs prin zăpadă, am ajuns la biroul PwC din Bucureşti unde am fost întâmpinați de Paula, Gabriela, Georgiana și Alexandra. Fetele ne-au copleșit cu zâmbete, entuziasm și căldură. Exact ce aveam nevoie după ce frigul pusese stăpânire pe noi! Ne-au acordat câteva minute pentru a le cunoaște pe ele și biroul PwC, continuând cu povestea lui Mihai Anița, Partener Assurance Services.  Mihai ne-a împărtășit drumul urmat în carieră, care au fost provocările și bucuriile întâlnite. Am învățat că nu este nicio problemă dacă te hotărăști să faci schimbări majore în domeniul profesional. Nu este ușor să faci asta, dar rezultatul final merită, pentru că atunci când faci ceva cu  plăcere, cu dedicare, rezultatele vor fi pe măsură.

Am continuat cu un treasure hunt menit ca Excepționalii să descopere departamentele din cadrul PwC România. Am cunoscut oameni din echipele: Tax, Legal, Audit și Advisory. Am întâlnit o echipă tânără, veselă și foarte deschisă. Excepționalii au pus întrebări și au primit mereu răspunsuri sincere, răspunsuri care i-au ajutat enorm în procesul de descoperire al mediului de lucru PwC.

În încheiere, am avut bucuria și onoarea de a asculta povestea lui Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România. Ionuț a dorit să descopere echipa Excepționalii, să afle ce îi bucură pe adolescenți și care le sunt provocările acum, pentru ca, pe această bază, să își construiască un discurs foarte motivant și plin de inspirație. Am plecat spre casă cu bateriile încărcate și cu multă inspirație care urmează să își găsească aplicabilitatea în proiectele de impact pe care le vor implementa adolescenții.

EFdeN

Experienţa vizitei în casa EFdeN a început alături de Daniel şi Oana, parte din echipa tânără care luptă pentru ambiţioasa misiune a organizaţiei. Excepţionalii au fost întâmpinaţi cu bună dispoziţie, cu zâmbete, ceai cald şi dulciuri, elemente care au completat efectul unei experinţe ușor de asociat cu sentimentul avut “la mama acasă”.

Gazdele ne-au prezentat casa şi ne-au făcut cunoscută o idee de business inovativă, cu metode de sustenabilitate de care nu auziserăm nici în filmele SF. Tehnologia utilizată la EFdeN a născut în mintea adolescenţilor idei de proiecte şi o viziune nouă despre un stil de viaţă altfel. Claudiu Butacu, fondatorul EFdeN, a reuşit să ni se alăture şi, împreună cu Oana şi Daniel, au oferit sursa de inspiraţie pe care tinerii o căutau pentru a face o schimbare la nivel personal, dar şi pentru a aduce impact în societate prin proiectele pe care plănuiesc să le implementeze în toată România.

Am plecat de la această sesiune încărcaţi de energie, cu o dorinţă de cunoaştere insaţiabilă şi cu modelul unui business care schimbă lumea.

Robin & the Backstabbers

O vizită ieșită din tipare. Am ales ca, pe lângă mari corporații și firme de renume, să explorăm și domeniul artistic din România. Timp de câteva ore am poposit în studioul unde trupa Robin & the Backstabbers își înregistrează bine-cunoscutele piese.

Am asistat la o lecție de viață din care am învățat că, deși poate fi dificil, urmându-ți pasiunea, poți avea succes în orice domeniu. Membrii trupei le-au vorbit Excepționalilor despre determinare, încredere și puterea de a-ți urma visul indiferent de obstacolele apărute pe drum.

Adolescenții au avut privilegiul de a afla și câteva secrete din backstage legate de scena muzicală din România, pe care nu le vom dezvălui, dar care au inspirat adolescenții să își urmeze visurile.

Mulțumim organizațiilor care și-au deschis porțile pentru Excepționalii și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce proiecte de impact vor implementa liceenii noștri!