Fie că vorbim de o prezentare pe care dorim să o utilizăm ca suport de curs la școală, fie că ne dorim o prezentare pentru un proiect la final de an, cu toții ne-am aflat în fața unui moment în care ne-am întrebat cum să ieșim din tiparul unei prezentări convenționale, să captăm și să menținem atenția publicului și, în același timp, să reușim să transmitem mesajul dorit.

În epoca tehnologiei moderne, devine din ce în ce mai dificil să ne menținem atenția asupra unei singure activității, în special atunci când vorbim despre o activitate școlară. 

În timp ce suntem zilnic bombardați de informații stimulante care ne distrag în mod excesiv, nu este de mirare că adulții, și cu atât mai puțin copiii, nu își pot menține atenția pe activități care necesită concentrare și procesare pentru o perioadă îndelungată de timp. Neuronii creierului nostru se luptă literalmente pentru filtrarea unui amalgam de informații. 

Și totuși, resursele tehnologice disponibile pe piață sunt infinite, iar acest lucru nu poate fi decât în folosul nostru dacă învățăm cum să le utilizăm pentru a ne îndeplini scopul propus.

O prezentare în clasicul PowerPoint poate fi realizată cu ușurință chiar și de un necunoscător, însă la o analiză a tendințelor actuale, putem observa cât de ușor suntem fascinați de o grafică spectaculoasă sau de un material video captivant. 

Vestea bună este că aceste resurse sunt la îndemâna noastră, iar în continuare o să trecem în revistă nouă astfel de platforme prin care pot fi create prezentări interactive.

  1. Canva

Canva este o platformă online prin intermediul căreia putem crea planuri de lecție, foi de lucru, prezentări, certificate, invitații, pliante și multe alte materiale inedite. Platforma oferă o varietate largă de șabloane gratuite gata de a fi folosite sau editate, dar și posibilitatea de a crea propriile șabloane utilizând pictogramele și elementele puse la dispoziție, fonturi originale și resurse proprii. 

Pentru a utiliza platforma este necesară crearea unui cont de utilizator. Avantajul este că în baza acestui cont, șabloanele create sunt păstrate în librăria proprie și pot fi oricând “reciclate”.

  1. Prezi

Prezi este un instrument des utilizat pentru crearea de prezentări tip slideshow interactive. Platforma oferă trei tipuri de produs: 

  • Prezi Present – pentru crearea de prezentări în mișcare, ce măresc cuvintele și propozițiile importante după bunul plan, prin opțiunile zoom in și zoom out;
  • Prezi Video – vă oferă posibilitatea de a fi vedetă alături de conținutul dvs, în timp ce prezentați publicului. Astfel, în timp ce înregistrați o prezentare, puteți arăta cu mâna sau chiar să vă îndreptați privirea spre un bloc de text, o diagramă, o poză sau un desen, ce va apărea pe ecran atunci când este programat, chiar în timp ce vorbiți;
  • Prezi Design – puteți realiza diagrame interactive, rapoarte, hărți, infografice și multe altele.
  1. Google Slides

Probabil ați auzit deja de Google Slides, varianta online pentru PowerPoint, care face parte din pachetul celor de la Google și de care puteți beneficia gratuit, prin simpla creare a unui cont de utilizator Google. Avantajul Google Slides este chiar faptul că este online, ceea ce oferă posibilitatea de a lucra în echipă la o prezentare, iar actualizarea contribuțiilor și modificărilor aduse se realizează în timp real.

  1. Slides Carnival

Slides Carnival poate fi o adiție valoroasă pentru a aduce profesionalism prezentărilor, punând la dispoziție o gama vastă de template-uri de toate tipurile și culorile, ce pot fi importate foarte ușor în PowerPoint sau Google Slides.

  1. Slides Go

Urmând modelul lui Slides Carnival, Slides Go pune la dispoziție o serie ofertantă de șabloane pentru prezentări și infografice, ce pot face materialele vizuale utilizate la clasă mult mai atractive și mai ușor de urmărit.

  1. Powtoon

În contextul optării pentru realizarea unei prezentări interactive, prin intermediul Powtoon puteți transpune orice prezentare scrisă într-un material video deosebit, care va menține captate toate privirile. Platforma oferă o bibliotecă gigantică de șabloane video și de prezentare în diverse stiluri care pot fi editate cu ușurință pentru a spune exact ce aveți nevoie.

  1. Animaker

Pentru crearea unui material video tip animație de la zero, cu siguranță veți dori să aruncați o privire peste Animaker. Cu ajutorul acestei aplicații web, puteți crea materiale video originale, cărora le puteți da viață utilizând personaje expresive și, bineînțeles, toate acestea pot fi însoțite de un corp de text pentru a transmite mesajul dorit.

  1. MySimpleShow

My Simpleshow este un instrument ușor de utilizat pentru a crea materiale video profesioniste. Ce este special la această platformă? Poți crea un video animat explicativ, folosind una dintre vocile puse la dispoziție de aplicație sau chiar vocea ta.

  1. Microsoft Sway

Sway este o aplicație Microsoft Office care vă ajută să creați și să partajați prezentări, rapoarte interactive, relatări personale, și multe altele.. Cu Sway nu este nevoie să alegeți un șablon predefinit care vă face prezentările identice cu ale altor persoane și nu este nevoie să aveți abilități de proiectare pentru a transforma și a prezenta informații prin mijloace moderne, interactive și captivante. Sway este gratuit de utilizat pentru oricine cu un cont Microsoft (Hotmail, live sau Outlook.com). 

În contextul multiplelor schimbări aduse de pandemia cu COVID-19, mai mult ca niciodată este nevoie să găsim modalități pentru a ne eficientiza munca, îmbrățișând nenumăratele avantaje pe care ni le oferă tehnologia. 

Sperăm că v-am stârnit curiozitatea pentru a testa aceste resurse noi ce pot aduce plus de valoare prezentărilor pe care doriți să le realizați, căci… Cum altfel îi putem atrage pe elevii noștri, dacă nu adaptându-ne la viața de astăzi, la care ei sunt atât de conectați?