Cu toții știm pe cineva care poartă o agendă peste tot și își notează constant ce are de făcut – programul de la școală, lista de cumpărături, diverse evenimente și mici sarcini. Chiar dacă agenda poate fi un prieten de nădejde, cu siguranță în era tehnologiei lucrurile se pot simplifica folosind diverse aplicații sau site-uri web care să ne ajute să fim organizați.

Iar profesorii trebuie să fie tot timpul organizați – să știe la ce oră trebuie să susțină o anumită lecție, ce lecție, când sunt ședințele pe cancelarie, când au loc anumite cursuri de perfecționare, așa că mai jos vă prezentăm câteva instrumente ce vă pot ajuta să țineți totul în ordine și sub control.

1.   Google Calendar

Google Calendar poate fi folosit prin logarea cu o adresă de Gmail. Oferă două moduri de înregistrare a sarcinilor – eveniment și memento. În cazul unui eveniment puteți trece orele/datele între care se desfășoară, locația, o descriere și puteți copia chiar un link pentru Google Meet în cazul în care aveți un apel video programat. Evenimentele pot fi categorisite pe culori, în funcție de preferințe. De exemplu, puteți inventaria orele pentru o clasă folosind culoarea galben, iar orele pentru altă clasă cu verde. Un memento este pur și simplu o avertizare că trebuie să faceți ceva, cum ar fi că trebuie să faceți planul de lecție pentru o anumită clasă. El poate fi setat la o anumită oră într-o zi sau poate fi activ pe durata unei întregi zile. Și în cazul evenimentelor, dar și în cazul mementourilor puteți primi alerte de la Google Calendar înainte ca evenimentul/mementoul să aibă loc, pentru a vă aminti mai ușor. Google Calendar este disponibil ca aplicație sau ca site web.

2.   Trello

Trello este o aplicație pentru echipe, unde se folosesc panouri pe care apar diferite sarcini, iar fiecare dintre participanți le poate edita. Îl puteți recomanda elevilor pentru a-și structura munca în cadrul proiectelor de grup sau poate fi folosit la nivel de școală sau cancelarie pentru proiecte. Se pot face mai multe liste pentru fiecare proiect, de genul „to do, doing, done”. În cadrul listelor există mai mulți itemi la care se pot adăuga detalii precum descriere, data limită, subliste, comentarii. Itemii pot fi mutați de pe o listă pe alta pentru a se marca progresul. Trello poate fi integrat în Google Drive și are aplicație pe Android și iOS. În plus, poate fi descărcat pe gratis.

3.   Todoist

Cu Todoist vă puteți organiza foarte ușor sarcinile. Ele pot fi puse pe categorii sau clasificate în funcție de importanță. De asemenea, pot fi setate date limită și date recurente pentru o anumită sarcină. Todoist are un mecanism de vizualizare a progresului, în funcție de numărul de sarcini rezolvate, iar sarcinile pot fi împărțite și în panouri pe modelul Trello. Sarcinile pot fi văzute de cei care primesc acces sau pot fi delegate altor persoane. Acest instrument poate fi integrat cu Google Calendar și Dropbox, funcționează pe Android, iOS, Windows și Mac și, cel mai important, funcțiile de bază sunt gratis.

 

4.   Airtable

Cei de la Airtable se mândresc că aplicația lor este o bază de date care are familiaritatea unui Excel. Astfel, se pot adaugă sarcinile ce trebuie îndeplinite pe câte un rând și se bifează când sunt finalizate. Se pot face și coloane cu cap de tabel ce pot fi denumite cum se dorește. În plus, puteți anexa imagini, videoclipuri sau puteți stabili date limită până la care trebuie îndeplinite sarcinile. Și modul în care se vizualizează sarcinile poate fi configurat – ca un calendar, ca un tabel, doar imagini sau imagini cu text. Airtable poate fi integrat cu Facebook, Gmail, Teams și Google Docs. Tabelele cu sarcini pot fi împărțite și cu alți utilizatori de Airtable. Poate fi folosit în varianta web, desktop, Android și iOS (gratis cu funcții de bază).

5.   Asana

La fel ca Trello, Asana funcționează cel mai bine pentru echipe. Se poate face un timeline în funcție de sarcinile pe care le are fiecare. Astfel, se poate monitoriza progresul făcut de echipă pentru fiecare sarcină în parte și vor fi afișate mesaje de avertizare în cazul în care proiectul va întârzia. Se poate vedea comparativ și cât de ocupat e fiecare membru din echipă în funcție de sarcinile pe care le-a terminat sau le mai are de făcut. Sarcinile pot fi și aici mutate între panouri. Funcțiile de bază sunt gratis, iar Asana poate fi folosit pe web, Android și iOS și poate fi integrat cu Teams, Gmail, Office 365, Google Calendar, Google Drive, Outlook, OneDrive și Trello.

Contextele de viață sunt din ce în ce mai haotice, mai ales pentru un profesor care trebuie să jongleze cu diferite clase și diferite lecții. Tocmai de aceea, vă propunem aplicațiile și site-urile web de mai sus pentru a vă ușura munca și pentru a folosi un sistem organizat, fără să fie nevoie să memorați și să vă încărcați cu toate sarcinile sau întâlnirile pe care le aveți.