Dau bine la CV, sunt de folos în călătorii, îmbunătățesc memoria, oferă deschidere spre alte culturi și antrenează mușchiul învățării. Despre limbile străine e vorba.

La fel ca și în cazul oricărui alt domeniu, și când vine vorba de limbi străine fiecare dintre noi avem un ritm propriu de învățare. Uite câteva metode prin care poți să devii mai încrezător/ încrezătoare într-o limbă străină (ideal este să combini mai multe dintre ele): 

Urmărește filme fără subtitrare sau cu subtitrare în limba pe care vrei s-o aprofundezi. Începe cu filmele sau serialele tale preferate, ale căror replici le cunoști deja.

Ascultă muzică și clipuri. Youtube este o super-resursă când vrei să înveți o limbă străină, și nu ne referim aici (doar) la cursurile gratuite disponibile pe diferite canale. De exemplu, poți găsi un vlogger dintr-un domeniu care te pasionează, vorbitor de limba dorită, pe care să-l urmărești cu plăcere.

Profită de orele de limbi străine de la școală. Cu un pic de atenție și interes, poți să prinzi destul de multe și la ore.

Aplică pentru o bursă. O bursă de studiu îți dă ocazia să locuiești și să studiezi într-o țară străină, astfel că poți să te bucuri de o imersiune completă într-o cultură nouă. Poți aplica pentru un an de liceu, pentru facultate sau master. Găsești astfel de oportunități inclusiv la târguri educaționale dedicate, cum ar fi RIUF. Dacă nu, apelează tot la magicul Internet pentru research.

Înscrie-te la cursuri specializate (sau meditații). Metoda clasică. Are avantajul că este o metodă organizată, ce îmbină gramatică, vocabular și conversație. Implică și costuri care pot fi semnificative pe termen lung, însă până la urmă reprezintă o investiție bună în viitorul tău.

Învață pe cont propriu, folosind puterea Internetului. Găsești o mulțime de aplicații și platforme practice, interactive, user-friendly, ca de exemplu Duolingo, Busuu, HelloTalk, Babbel etc. Unde mai pui că multe dintre acestea sunt gratuite! Citește mai multe în acest articol.

Găsește-ți un partener de conversație. Dacă e un vorbitor nativ, cu atât mai bine. Puteți să vă conversați și online, pentru mai multă flexibilitate ca spațiu și timp.

Devino voluntar EVS (Serviciul European de Voluntariat). Dacă ai între 17 și 30 de ani, poți îmbina lucrul în favoarea unei comunități cu experiența unei noi culturi și limbi. Pentru o perioadă începând de la 2 luni și până la un an, devii parte din proiecte de mediu, artă, cultură, sport etc. Vezi detalii pe site-ul programului.

Ia-ți bilet la GROW, proiectul nostru care se desfășoară în limba engleză 😉 Și nu doar că poți să exersezi engleza, dar ai șansa să înveți și alte limbi – trainerii internaționali veniți din toată lumea vor fi mai mult decât bucuroși să-ți împărtășească din propria cultură lingvistică. Ediția GROW Games 2018 are loc în perioada 2-31 iulie, în orașele Brașov, București, Călărași, Craiova, Focșani, Iași, Oradea, Pitești, Roman, Slobozia, Suceava. Poți aplica până pe 15 iunie, completând formularul de aici.

Cel mai important sfat când vrei să înveți sau să-ți îmbunătățești cunoștințele de limbi străine: exersează constant! Lasă deoparte teama de a greși și profită de orice prilej pentru a-ți șlefui abilitățile de comunicare în limbi străine!