Drumul spre jobul potrivit se aseamănă, într-un fel, cu un joc video. Ești pus la încercare prin etape de tot felul (cursuri), faci alianțe (lucru în echipă), trebuie să strângi puncte (abilități) și să treci de niveluri din ce în ce mai dificile (teste și examene). Cel mai important e să exersezi și să avansezi pas cu pas spre obiectivul tău, fără să te lași descurajat. 

Când ești la început și nu ai foarte multă experiență, s-ar putea ca experiența de angajare să fie copleșitoare prin necunoscut. Nu-ți pierde entuziasmul și răbdarea! Primul pas spre cariera care să-ți ofere satisfacție profesională, personală, dar și financiară, poate fi dezvoltarea abilităților transferabile și creșterea angajabilității. 

Cum sa te angajezi mai usor cand cariera ta e la inceput

A fi angajabil înseamnă să întrunești criteriile specifice unui jobului pentru care aplici, să fii pregătit să faci față cu brio solicitărilor de la locul de muncă. Abilitățile transferabile sunt acele calități care te recomandă pentru a ocupa un job, indiferent de industria în care vei lucra. Dincolo de cunoștințele specifice necesare pentru un post, există un set de skill-uri “universale”, foarte utile în orice mediu de lucru. Sunt cu atât mai valoroase cu cât le poți lua cu tine chiar dacă îți schimbi aria profesională și indiferent de nivelul carierei. Dezvoltă-le și astfel faci o investiție de succes!

Ce soft skills sunt la căutare în 2018?*

  • Abilități de comunicare
  • Flexibilitate, adaptabilitate
  • Orientarea către rezultate
  • Proactivitate
  • Capacitatea de a lucra bine în echipă
  • Eficiență
  • Managementul timpului și al priorităților

Așadar, angajatul anului 2018 trebuie să știe să comunice, să aibă inițiativă, să se poată adapta în situații variate și să se descurce să lucreze atât în echipă, cât și autonom. Având în vedere că apar o mulțime de joburi noi și tehnologii inovative, flexibilitatea este cuvântul cheie. Aceste soft skills sunt baza pe care cresc mare parte din abilitățile tehnice (hard skills).

soft skills pentru 2018

Cum dobândești aceste abilități încă din liceu/ facultate?

  • Ia parte la proiecte extra. Pe lângă orele de la școală și cursurile din facultate, ia în considerare și alte programe special create pentru tineri, unele dintre ele axate chiar pe dezvoltarea abilităților de angajabilitate.
  • Fii voluntar. Găsește un ONG sau o organizație studențească din domeniul care te interesează și implică-te în activități ce te pot ajuta să te dezvolți.
  • Citește. Nu doar cărți, ci și articole despre lumea de azi. Totul se schimbă extrem de rapid, iar lucruri care până ieri erau de domeniul SF-ului, azi devin realitate și trebuie să ai o idee despre cum să te raportezi la ei. Tehnologia e un univers în transformare continuă, modalitățile de lucru evoluează, deci asigură-te că ții pasul.
  • Aplică ce înveți. Degeaba mergi la x traininguri și cursuri dacă nu pui în practică informațiile primite. Creează-ți ocazii să pui la lucru noile cunoștințe, iar în acest fel le vei și înțelege mai bine.
  • Participă la ateliere și evenimente. Păstrează-ți vie curiozitatea, pofta de învățare și vei avea doar de câștigat. În plus, participând la cursuri vei cunoaște și oameni cu povești de viață interesante, te vei inspira de la alții și îți vei crea o rețea de persoane cu interese comune. Cine știe, poate că în viitor veți lucra împreună!
  • Fă-ți curaj cu un internship. Practica este o modalitate excelentă de deprinde abilități noi. Vezi ce companii sau organizații oferă poziții de internship și aplică pentru ele.

Cum sa te angajezi mai usor cand cariera ta e la inceput

În proiectele Școala de Valori găsești câte puțin din toate acestea, de la ateliere de comunicare, valori, time management, lucru în echipă și până la stagii de internship și posibilitatea de a gândi și organiza propriul tău proiect. Nu oricum, ci cu un bonus de distracție și prieteni noi.

“Primul proiect la care am participat în cadrul organizaţiei Şcoala de Valori a fost GROW, desfăşurat în Târgu Mureş, în 2013. Eram clasa a 9-a. Pentru copilul retras care eram iniţial, a fost o experienţă transformatoare. Am cunoscut elevi din toate liceele din oraş şi m-am deschis foarte mult, mi-am dat seama că e foarte important să te implici în societate dacă vrei să vezi o schimbare. Din momentul acela, fac voluntariat la GROW. Am fost, pe rând, ambasador GROW, apoi am fost în echipa de organizare a proiectului GROW în vara anului 2014.” (Ovidiu Mărginean, participant la proiectele Școala de Valori. Citește povestea lui aici)

Hai alături de noi și ascute-ți abilitățile pentru un job de vis!


*Conform raportului “Piața forței de muncă în 2018”, realizat de hipo.ro

*Prin trimiterea CV-ului sunteți de acord cu termenii și condițiile disponibile aici