Un job în domeniul tehnic înseamnă un cumul de abilități. Managerii își doresc să aibă în echipă tineri care știu mai mult decât au învățat la cursurile de la facultate. Cerințele lor însumează abilități soft și tehnice, de la munca în echipă la a ține pasul cu transformările tehnologice.

Așadar, primul job aduce cu el o serie de provocări pentru studenți. Iar mulți dintre ei nu știu cum să se pregătească astfel încât să treacă de interviu și să aibă succes chiar de la primul job.

Un poll realizat de comunitatea Viață de student, o comunitate de peste 126.000 de tineri și cu 63.000 de urmăritori pe Instagram , arată că studenții vor să-și crească șansele de angajare în domeniul facultății pe care o urmează.

47% dintre studenții, care au răspuns la poll, se consideră pregătiți deja să aibă primul job în domeniul pe care îl studiază. 53% dintre ei recunosc că nu este deloc așa și că mai trebui să se perfecționeze.

Cu toate acestea, 79% dintre studenții din comunitate, care urmează o facultate tehnică, își doresc să se angajeze în domeniu. În timp ce 21% dintre ei, spun „NU”.

Interesant este și că mulți au început să se pregătească suplimentar pentru a-și dezvolta skill-urile personale și pe cele tehnice. Au participat la webinarii și își doresc să facă asta din nou. Nu este de mirare că mulți dintre ei sunt preocupați de ce vor face după facultate. Mai multe informații găsești și aici.

Pe lângă participarea la webinarii, există și alte modalități prin care studenții se pot pregăti pentru o carieră în domeniul tehnic.

Încurajarea muncii în echipă

Munca în echipă este o cerință de bază a angajatorilor, de aceea, studenții au nevoie să știe um pot să-și crească această abilitate. Trebuie să înțeleagă cum să comunice cu fiecare membru, să știe când să facă un compromis și să-și împărtășească valorile, cunoștințele cu ceilalți membrii, dar fără să se ajungă la un conflict fără rezolvare. Așa studentul devine un membru valoros al echipei. Această abilitate poate fi încurajată în cadrul cursurilor prin proiectele la care participă studenții, dar poate fi dezvoltată și prin intermediul proiectele educaționale, care îi pun pe tineri să lucreze în echipă. Studentul va ști cum să gestioneze un proiect, cum să livreze la timp un produs și să respecte un buget.

 Focusul pentru viitor

Mulți tineri i-au contact cu realitatea de pe piața muncii, la finalul anilor de facultate. Atunci încearcă să-și găsească un job, să-și valorifice cunoștințele acumulate în facultate, dar, din păcate, sesizează că de fapt competențele lor nu sunt aliniate cu ceea ce angajatorii au nevoie. Absolvenții ajung să fie puși în fața unor provocări ce țin de  succesul financiar, orientare în carieră și dezvoltare personală. Prin participarea la webinarii și workshop-uri, dar și prin procesele de învățare individuală, , tinerii pot să își îmbunătățească și dezvolte acele abilități căutate de către angajatori. De asemenea, nu trebuie exclusă nici participarea la evenimentele organizate de universități prin departamentele de consiliere.

Gândirea critică

Prin contexte, elevii și studenții pot ajunge să ia decizii și să rezolve problemele. Gândirea critică este necesară în viață și la locul de muncă pentru că aduce inovație, creativitate și capacitatea de a trece dincolo de rezultatul imediat, spre o privire de ansamblu a întregului proiect. Angajatorii apreciază spiritul de inițiativă și proactivitatea tinerilor care abia pășesc pe piața muncii, așa că vor recompensa interesul celor care trec dincolo de sarcini și care vin cu idei inovative.

Școala și apoi facultatea pot crea contexte pentru gândirea critică. Dar și studenții se pot gândi la acțiuni ce le pot aduce această abilitate. De aceea, îi va ajuta la job participarea la competiții, evenimente și proiecte educaționale care pun accent pe viziune și susțin creativitatea.

Orientarea în carieră

Facultatea este importantă pentru multe joburi, dar sunt și angajatori care nu pun accent pe rezultatele din timpul studenției. Așa că mulți tineri, se pot angaja în domeniul pe care îl studiază, pentru a vedea dacă li se potrivește, chiar din timpul facultății. Dacă știu ce înseamnă muncă în domeniul lor, vor ști dacă pot continua acolo, dacă au capacitățile necesare pentru a putea evolua în acel domeniu. Totodată își cultivă abilitățile personale. Așadar, internshipurile ajută tinerii să-și construiască o viziune mai clară a traseului profesional înainte de a fi absolvenți. Prin internship-uri tinerii au ocazia de a înțelege din timp, dacă se potrivesc sau nu cu ceea ce credeau în urmă cu câțiva ani că vor putea să facă toată viața. De aceea, poate nu trebuie exclusă și posibilitatea consilierii în carieră, totul pentru a ști care sunt modalitățile prin care își poți valorifica abilitățile la locul de muncă.

Cunoștințe multiple

Piața muncii este într-o continuă mișcare și transformare, de aceea nu există deocamdată o „rețetă” pentru studenții de astăzi care să le garanteze succesul de mâine, de la job. Ei trebuie să aibă o educație și o perspectivă complexă, care să le permită să devină multidisciplinari în abordarea lor și care să îmbine discipline conexe, de la arte la știință, tehnologie, ingineri și matematică. La fel de importante sunt acum și istoria și comunicarea. Toate acestea, îl pot ajuta pe studenți să își construiască abilitățile pentru joburile viitorului. Muzica și artele încurajează creativitatea și inovația, dar pun accent și pe disciplină, așa că ajungem la știință și matematică. În timp ce, istoria ne ajută să ne luăm modele de succes și să le adaptăm zilelelor noastre. Iar comunicarea ne va face să punem întrebările potrivite pentru a ne susține pasiunile.

Unul dintre proiectele realizate de Școala de Valori care îi ajută pe studenții din domeniile tehnice să-și cultive abilitățile pentru a avea jobul mult dorit este Profesii Bine Cimentate. Pentru că vrem să fim cât mai aproape de studenți am început o colaborare cu una dintre cele mai mari comunități de studenți din țară – Viața de Student.  Viață de student, partenerul nostru media, susține acest proiect. Printre postările zilnice în care se face haz de necaz, promovează și initiațive studențești prin care încearcă să explice drepturile pe care le au tinerii, atât în sesiune, cât și în timpul facultății. Comunitatea a fost creată în urmă cu 2 ani și s-a implicat în mai multe proiecte pentru a-i ajuta pe studenți să își găsească calea în carieră.

Profesii Bine Cimentate este un proiect Școala de Valori realizat împreună cu partenerii de la Holcim Romania. Înscrierile continuă până pe 27 februarie 2022. Dacă ești student la o specializare tehnică, te invităm să aplici la proiect! Vei avea acces la 5 ateliere de dezvoltare personală, care vor aborda teme precum: intraprenoriat, inteligență emoțională, branding personal, comunicare și creativitate.

De asemenea, vor exista 5 ateliere de dezvoltare profesională, cu sesiuni tehnice pe specializări precum mecanică, chimie sau automatizări și studii de caz aplicate. Acestea vor fi organizate cu sprijinul specialiștilor din cadrul Grupului Holcim Romania.