Locul de muncă poate fi uneori apăsător și poate aduce frustrare, dacă nu reflectă pasiunile noastre, iar oamenii cu care lucrăm sunt incompatibili cu noi. De aceea ar trebui să nu rămânem blocați în jobul nepotrivit. Pentru a face din pasiunea ta un job sunt necesare mai multe acțiuni, care implică efort, încredere și risc. Putem opta pentru consiliere și reorientare în carieră și ne vom da seama care este domeniul în care putem avea rezultate, ce ne face să ne simțim împliniți și cum ne putem valorifica pasiunile. Consilierea și reorientarea ne vor ajuta să ne construim o traiectorie pentru o evoluția profesională sustenabilă.

Mai întâi, este nevoie să ne dăm seama care este pasiunea pentru care a munci nu ni se va mai părea o povară. Răspunsul la mai multe întrebări ne vor ajuta să ne dăm seama care este punctul de start, pentru a ajunge să facem ceea ce ne place, la ce suntem buni și de ce au nevoie ceilalți de la noi. Pentru început ar trebui să răspundem la câteva întrebări: Ce îți place să faci? Ce activități te fac să te simți fericit? Ce abilități ai? La ce excelezi? Ce ai vrea să schimbi în societate?

Dacă după ce vom da răspunsurile rămâne în picioare dorința de a face din pasiune un job, atunci urmează câteva etape.

Cursurile de reorientare în carieră

Acum sunt la îndemână cursuri de reorientare profesională într-o gamă largă. Dar până la a ajunge la un curs este nevoie să ne dăm seama dacă ne dorim sigur o schimbare în carieră. Așa că, prima dată, trebuie identificat domeniul de interes sau pasiunea. De asemenea, trebuie conștientizat că vom trece printr-o perioadă de tranziție profesională, în care s-ar putea, ca la început, câștigurile să nu fie ca la vechiul job, ceea ce poate fi demotivant, ba mai mult, noile task-uri ne vor pune cel mai probabil, în dificultate.

Ce job se potrivește cu pasiunea? Răspunsul la această întrebare ne va duce către un job anume, iar dacă sunt angajatori care caută noi oameni în companie pentru acel loc de muncă este semn că vom avea opțiuni. Există posibilitatea ca abilitățile cerute de angajator sau experiența să nu corespundă cu ce este în vechiul nostru CV. Așa că soluția pot fi cursurile care dezvoltă abilitățile cerute de angajatori. Iar tinerii pot participa la proiecte care îi ajută să-și găsească traseul profesional sau pot să-și pună în valoare cunoștințele de la anumite materii, pentru a trece cu bine peste examenul de Bacalaureat și a nu lăsa ca traseul educațional să-i îndepărteze de pasiuni. Școala de Valori desfășoară Career Bus și CreȘTEM Viitor, două proiecte care susțin dezvoltarea pentru carieră, în concordanță cu pasiunea.

Dezvoltă pasiunea

A petrece câteva ore lucrând în atelierul de tâmplărie, pentru a face o noptieră interesantă nu înseamnă că suntem pregătiți să renunțăm la jobul actual pentru a face din tâmplărie un nou loc de muncă în concordanță cu pasiunea noastră. Este nevoie să petrecem mai mult timp cu pasiunea noastră, să ne dăm seama dacă obiectele pe care le meșterim sunt într-adevăr de calitate și dacă avem cerere pe piață pentru acel obiect/serviciu. Prietenii ne pot ajuta, avem nevoie de un feedback real, apoi trebuie să identificăm firmele care se potrivesc cu pasiunea noastră și dacă joburile disponibile sunt conform așteptărilor noastre.

Aceste acțiuni ne ajută să ne evaluăm corect  pasiunea. A face o profesie dintr-o pasiune, înseamnă că suntem capabili să ne măsurăm pasiunea, mai exact să câștigăm bani din ea.

Actualizează CV-ul

Dacă suntem hotărâți să lăsăm munca de birou, pentru a lucra într-un atelier sau într-o fabrică, pentru a crea sau a descoperi produse care aduc magia în case, atunci trebuie să ne actualizăm CV-ul. Nu mai este interesant pentru viitorul angajator ce am făcut timp de 10 ani când lucram în IT, spre exemplu. Nu înseamnă că este nevoie să ștergem totul din CV, ci să scoatem în evidență creativitatea, proiectele prin care am dovedit că putem crea un produs, că îl putem dezvolta și îl putem susține. Vom reuși, astfel, să subliniem acele experiențe din formarea profesională și personală, care se potrivesc cu jobul dorit.

Dacă am găsit jobul care se potrivește cu pasiunea și am ajuns să ocupăm acel job, atunci va trebui să ne așteptăm la o perioadă de tranziție, care ne va aduce destule provocări. S-ar putea să greșim de mai multe ori, dar este nevoie să nu renunțăm, să ne păstrăm deschiderea și motivația. Dacă nu vom uita de pasiunea noastră vom reuși.

Pentru a ajunge să dăm rezultatele care ni le dorim, este important să fim implicați la job, să nu uităm că are la baza pasiunea pentru care am renunțat la un job ideal, pentru anumite persoane. A transforma pasiune în job nu înseamnă doar a câștiga bani din ceva ce ne place, ci a ne folosi pasiunea pentru ca oamenii să aibă o viață mult mai bună.

Fă un pas pentru jobul făcut cu pasiune și actualizează CV-ul pe platforma BestJobs aici și vei avea posibilitatea de a dona pentru cauza CreșTEM Viitor, un proiect care susține pasiunile elevilor.