Astăzi vă povestim despre Jurnalul Adolescentului Tech, un proiect prin care ne propunem să stimulăm pasiunea pentru lectură și cărți în rândul tinerilor din comunitățile defavorizate cultural.

Ne-am dorit să împărtășim cu voi povestea Jurnalului Adolescentului Tech din perspectiva participanților și să vă purtăm cu noi în călătoria lor. Tocmai de aceea, am invitat-o pe Miriam, una dintre participantele din ediția trecute, să ne povestească cum a fost pentru ea experiența.

Miriam locuiește în Brăila și își petrece timpul cu prietenii și familia. Participă cu drag la workshopuri, citește și se pregătește pentru competiții și noi provocări. Noi am luat-o la întrebări în legătură cu pasiunea ei pentru lectură, dar și impactul pe care l-a avut programul asupra ei. Iată ce-a ieșit! Sperăm ca prin Miriam și alți tineri pasionați de lectură să putem inspira generațiile tinere să găsească cărți pe care să le parcurgă cu drag și curiozitate

Crezi că este important ca tinerii să citească și să pătrundă în universul cărților? De ce?

În fiecare zi mă surprind comparând clădirile, bulevardul, persoanele pe care le întâlnesc. Astfel, am constatat că amprenta lecturii se remarcă asupra a orice, la fel ca și absența ei. Cred că este important ca tinerii să citească, fiindcă lectura ne formează și ne duce spre cea mai bună versiune a noastră, ne învață să gândim în afara tiparelor.”

De ce ai aplicat la proiectul Jurnalul Adolescentului Tech? Care a fost motivația ta?

Nevoia de a mă îmbunătăți constant și deschiderea spre noi experiențe m-au determinat să aplic. Când am aflat despre proiect am fost încântată să pot participa la atelierele on-line de lectură și digitalizare. De asemenea, ocazia de a întâlni scriitori contemporani și tineri cu aceeași pasiune m-a atras. Cum acest proiect urmărește să dezvolte potențialul tinerilor din România, l-am găsit mai mult decât potrivit așteptărilor mele.

Ce te-a surprins la experiența aceasta?

M-a surprins energia și căldura echipei implicate în organizare, faptul că veneau spre noi cu propuneri prin care să ne aducă mai aproape de proiect, prin atelierele și activitățile interactive. Se interesau mereu despre ce credeam în legătură cu activitățile, căutând să ne îmbunătățească permanent experiența și pentru asta le rămân recunoscătoare.

Cum a fost experiența de învățare pentru tine? Care sunt cele mai valoroase lucruri cu care rămâi acum, la finalul proiectului?

Cursurile au fost inspiraționale și am apreciat fiecare moment în care am fost implicată în proiect. Am dobândit noi skill-uri în cadrul proiectului. Acum știu cum pot să exprim feedback corect referitor la ceea ce citesc, să realizez o recenzie profesionistă de carte și cum să lucrez în aplicația Canva. Am învățat să fiu responsabilă în procesul de prelucrare a datelor cu caracter personal în mediul on-line și cum ar putea să arate, în viitorul apropiat, meseria pe care o doresc. La finalul proiectului, mi-am creat o nouă listă de lecturi esențiale și am bucuria de a fi participat la experiențe memorabile unde mi-am format abilități de care mă folosesc zilnic.

Există schimbări în viața ta? Cum vrei să duci experiența aceasta mai departe?

Consider că fiecare individ este suma experiențelor sale anterioare. Programul Jurnalul Adolescentului Tech mi-a arătat că evoluția apare în oamenii care dau voie schimbării să ia locul fricii de eșec. Pe parcursul proiectului am înțeles importanța educației și universalitatea valorilor (cooperarea, prietenia, responsabilitatea) în rândul tinerilor ce sprijină efortul de a forma o comunitate ce încurajează performanța. Am decis să mă implic în promovarea a ceea ce am învățat din această experiență, înscriindu-mă ca voluntară la Școala de Valori!

Am ajuns la ultima întrebare! Recomandă cititorilor noștri două cărți, o carte pe care crezi că toată lumea ar trebui să o citească și cartea ta preferată!

„Oameni anxioși” de Frederik Backman este lectura pe care o recomand oricui indiferent de vârstă sau studii, o carte fascinantă care tratează teme sensibile ca singurătatea, afecțiunea și maturitatea într-o manieră caldă, plină de umor și printr-un limbaj ușor accesibil. Totuși, cartea mea preferată va rămâne ,,Procesul” de Franz Kafka care reușește să expună absurdul din propriile noastre vieți prin drama particulară a protagonistului, șeful de bancă arestat fără motiv de o instanță absolută în putere, necunoscută și omniprezentă.

Jurnalul Adolescentului Tech este un proiect implementat de Școala de Valori și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.