În era tehnologiei și în vremuri incerte, e nevoie ca toți copiii să aibă acces la manuale în format digital, oriunde s-ar afla. În plus, manualele digitale îi ajută și pe profesori. Ori de câte ori trebuie să predați în mediul online, manualele digitale vă fac munca mai ușoară, pentru că le puteți pune pur și simplu pe ecran (prin share screen), iar așa toți elevii vor ști sigur la ce exerciții vă referiți, unde trebuie să citească, la ce imagini să se uite…nu mai e nevoie să arătați manualul la cameră.

Mai jos vă prezentăm câteva site-uri unde puteți găsi manuale în format digital sau unde vă puteți crea chiar dumneavoastră propriul manual digital.

1.   Manuale.edu.ro

Acest site reprezintă proiectul Ministerului Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație de digitalizare a învățării. Aici sunt încărcate manuale aprobate de Minister, cele mai multe manuale încărcate fiind pentru ciclul primar și gimnazial; din păcate, pentru liceu sunt mai puține sau chiar deloc la unele clase. Pentru unele manuale apar efectiv paginile din manual, în timp ce altele sunt mai complexe: se poate interacționa cu pagina, există exerciții digitale audio sau video suplimentare, se pot face notițe direct pe manualul digital, se poate derula cuprinsul. În plus, nu sunt încărcate doar manuale în limba română, ci și în unele limbi ale minorităților: maghiară, germană și sârbă. Din nefericire, nu toate manualele de pe site sunt deocamdată funcționale, unele nu se pot accesa, însă sperăm ca Ministerul să rezolve această problemă în curând.

2.   Manualele digitale ale editurii Art

Editura Art și-a construit propria pagină cu manuale digitale, fiind accesibile manuale aprobate de către Minister și auxiliare pentru clasele I-VIII. Acestea pot fi doar consultate, nu se poate interacționa cu ele și nu au activități suplimentare. Manualele sunt însoțite și de planificări anuale, unde se găsesc recomandări despre ritmul în care ar trebui să fie studiate capitolele, dar și de o proiectare pe unități de învățare, unde fiecare lecție este planificată și unde sunt incluse chiar și activități de învățare. Practic, profesorii sunt ajutați să construiască o lecție și să planifice experiențele de învățare ale elevilor de-a lungul întregului an școlar. De asemenea, în cazul în care doriți să salvați manualele în propriul calculator, le puteți descărca și în varianta PDF.

3.   Manualele digitale ale editurii Litera

Aceste manuale se adresează ciclului gimnazial. Cu unele manuale se poate interacționa, adică se deschid ferestre cu imagini suplimentare ce oferă explicații. Fiecare manual este însoțit și de o planificare, un ghid al profesorului/fișe de lucru, dar și de revista „Gimnazial”, unde sunt publicate articole despre subiectele din manual, inclusiv interviuri cu experți în domeniile respective sau este prezentată oferta de auxiliare Litera și sunt oferite sfaturi privind desfășurarea lecțiilor la o anumită materie.

4.   mozaBook

Folosind mozaBook puteți prezenta manuale digitale pe ecran sau puteți să vă creați propriul manual digital, prin transformarea unui document simplu. Astfel, se pot încărca documente PDF care pot fi transformate în publicații digitale prin adăugarea de elemente interactive din biblioteca mozaBook – animații, desene, videoclipuri, modele 3D, clipuri audio și fișe de lucru. În plus, soft-ul recunoaște imaginile și le mărește automat când se dă click pe ele, dar poate și să recunoască textul și să recomande elemente suplimentare din bibliotecă potrivite conținutului manualului. Manualele pot fi ilustrate și prin adăugarea de desene și schițe făcute de către cadrul didactic. De asemenea, puteți accesa și colecția cu lecții digitale făcute deja de către cei de la mozaBook. În varianta gratuită a site-ului, este nevoie să vă creați un cont prin intermediul căruia  puteți accesa 5 suplimente interactive pe săptămână, iar pentru varianta plătită sunt disponibile nelimitat absolut toate funcțiile și elementele din bibliotecă.

Este clar că manualele digitale sunt indispensabile dacă predați în varianta online, pentru că vă ușurează munca – trebuie doar să le partajați pe ecran cu elevii și nu e nevoie decât să indicați folosind mouse-ul ce exercițiu trebuie rezolvat sau ce imagini trebuie observate. Până la urmă, componenta vizuală este foarte importantă pentru învățare, mai ales când lecțiile nu se desfășoară în sala de clasă și aveți nevoie de un element de interactivitate.