Citește prima parte

Vestea bună este că, de cele mai multe ori, își spun părerea sincer și asertiv, pentru că e o valoare a lor. Și așa învață unii de la alții. Da, să nu uit, ÎNVAȚĂ UNII DE LA ALȚII. E o mare calitate a oamenilor reali asta. În primul rând, se apreciază unii pe alții, se consideră valoroși, își dau credit unii altora, se cunosc între ei, își cunosc atuurile și slăbiciunile totodată. Oamenii reali și-au exersat, datorită adolescenților cu care lucrează, un mare dar: acela de a vedea potențialul din oameni și de a-i ajuta să și-l atingă. Așa că asta fac și ei, între ei. 

Foto: Ionut Rusu

Sunt tipul de oameni care nu fac lucruri degeaba, doar așa, pentru că trebuie. Fiindcă, sincer, oamenii aceștia nici n-au timp de lucruri de umplutură. Fac ce este important și abordează ceea ce fac ca fiind important. Oameni care caută esența și o aduc la lumină, indiferent că e vorba de un om, o relație, un proiect.

Oameni care îmbunătățesc și inovează argumentat. Oameni pentru care contează profesionalismul.

Oameni care au emoții. Care au păreri și propriul lor mod de a vedea lumea, dar știu să și asculte și să rămână deschiși către noi perspective. Care au încredere în valori puternice. Care se aduc pe ei cu totul la job – fie că-și aduc pasiunile legate de grădinărit și creează o mică grădină cu flori pe balcon, fie că împart cu colegii prăjiturile făcute acasă sau cărțile pe care le devorează, fie că împărtășesc ce știu despre spiritualitate sau învață împreună să zugrăvească, atunci când biroul cere renovare.

Foto: Ionut Rusu

Niște oameni reali ca la carte, care servesc o cauză mai mare decât ei. EDUCAȚIA, în cazul lor. Și se dedică ei total. Știu că este nevoie de timp ca schimbarea pe care o fac ei să fie ușor de recunoscut, dar au răbdare și construiesc pas cu pas. Li se umple pieptul de aer și devin deodată și mai puternici atunci când mai apare un om sau o companie care rezonează cu credințele lor și zice că intră în barca lor. Fiecare nouă întâlnire serioasă le reconfirmă că au cu cine face treabă în țara asta. Că viitorul nostru în România va arăta bine, pentru că pornește dintr-un prezent în care lucrurile se mișcă. Că există resurse cu care să rețină și să sprijine în dezvoltare pe tinerii cu potențial, îndoiți dacă să rămână sau nu în țară.  

Și când apartamentul de 4 camere de la Universitate este plin cu adolescenți, prieteni din companii, părinți sau profesori care mulțumesc că există proiecte de educație ca cele pe care le organizează ei, oamenii reali știu că toată munca lor zilnică se merită. Au atât de multe motive pentru care să se trezească dimineața…

Îi recunoști? Sper că ai și tu în jur astfel de oameni. Ei sunt colegii mei de la Școala de Valori. E o poveste construită din bucățele din experiențe pe care le trăiesc alături de ei de 20 de luni.  Sunt oameni reali, nu robotizați.

Oamenii reali sunt cei care sunt, fac, au. Pentru că în educație, ca să crești oameni reali, este nevoie de oameni reali.

Ioana

Foto: Ionut Rusu