W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Din nou despre viitor, la timpul prezent

Din nou despre viitor, la timpul prezent

Posted in Jurnal and tagged | Leave a Comment

E noapte tarziu, dar simt nevoia sa scriu. In ciuda intensitatii cu care am trait viata in ultimii 2 ani, in noaptea asta tin sa scriu. Astazi, de fapt ieri – Duminica 9 Octombrie s-a incheiat a doua zi de training a programului “EUROEDU –Valorile Romaniei pentru Romania”. Un program pentru care pe 31 Decembrie 2010 dadeam telefoane si ii rugam pe bunii nostri prieteni din toata tara sa ia o pauza de la orice faceau pentru a intra pe site-ul taraluiandrei.ro si pentru a ne vota proiectul.

Aproape un an mai tarziu am transformat ideea in realitate, si am adus impreuna pentru un weekend 50 de elevi de liceu de varf din licee Bucurestene: Sfantul Sava, Vianu, Sincai, Gheroghe Lazar, Caragiale, Mihai Viteazu (adaugat de mine la articol mai tarziu la sugestia unui licean mandru de liceul sau) si nu numai. Elevi olimpici nationali si internationali, elevi cu activitati extrascolare, cu premii de la sport pana la literatura si publicistica – crema cremei liceenilor. I-am invitat sa vina in Spatiul Public al Parlamentului European, aproape de Strada Sperantei unde avem noi sediul si …

Si a fost ….

Incredibil. Greu de descris in cuvinte. La nivel profan – am purtat timp de doua zile dialoguri puternice despre cariera, despre pasiune si talent, despre valori si definirea succesului, despre piata si despre vise. Poate suna ambitios, dar la nivel metafizic, cred ca am avut doua zile de vibratii de o intensitate uriasa. M-am conectat cu vise, sperante si dorinte, cu intrebari si necunoscut, m-am reintalnit cu liceeanul din mine de acum multi ani, si am simtit ca intalnesc si varsta de liceeni a propriilor mei copii, atunci cand vor atinge aceasta varsta. Toti cei 50 de tineri au fost fantastici. M-am simtit mandru ca sunt roman, si am simtit in aceste doua zile ca normalitate, cinstea, frumusetea si tineretea sunt peste tot in Romania. Imi doresc ca si copii mei sa ajunga la fei ca cei pe care i-am placut cel mai mult din grupul celor 50.

Sfarsitul asta de saptamana mi-a incarcat cu siguranta bateriile pentru multa vreme de acum incolo.

In acelasi sfarsit de saptamana am avut momente de dezbateri furtunoase despre Romania sau strainatate, despre ce inseamna sa fie valorizat potentialul tau. Despre responsabilitatea unui viitor mai bun al tarii. Despre cei care poarta responsabilitatea asta. Politicienii sau … noi toti. Am discutat despre familie si libertate, despre a pleca si a te intoarce. Nici macar o secunda nu s-a discutat despre cat de greu va fi BAC-ul sau daca se va da o lege prin care sa poti intra la facultate chiar si cu BAC-ul neluat. Tinerii acestia nu numai ca nu au de ce discuta despre asa ceva – vor trece toate examenele formale ale vietii cu brio. Dar, asa cum i-am cunoscut in aceste doua zile, chiar daca nu ar fi buni la materiile examenului de bacalaureat, ei stiu ca daca isi pun in minte ceva, reusesc indiferent de obstacole.

Mi-a placut si imi place enorm de ei. Cu pasiunile lor si cu obiectivele lor SMART. Chiar si fara obiective SMART J. Unul vrea sa devina CEO in Los Angeles. Un altul stie ca vrea sa fie un medic renumit, dar cu o familie echilibrata si cu suficient timp sa-si practice pasiunea vietii – dansul. Unii vor sa devina arhitecti, altii avocati. Altii nu stiu inca ce vor sa faca. Si sunt atat de naturali si frumosi din motivul asta.

Mi-as dori ca ei sa nu se schimbe nici un milimetru pentru urmatorii 10 ani. Mi-as dori sa atinga tot ce si-au propus continuand sa aiba aceasi vehementa legat de principiile lor de viata. Mi-as dori sa nu se uite in jur atunci cand vor lua hotarari pentru viata lor, si nici mai apoi, atunci cand vor lua din functii de conducere decizii pentru ceilalti. Mi-as dori sa fie permanenti conectati cu ceea ce au atat de frumos deja in interior. Cu valorile si pasiunile lor nestinse.

Ah da. Mi-as dori ca nici ei sa nu uite vreodata acest sfarsit de saptamana. Mi-ar placea ca aceasta amintire sa lea energie si tarie sa ia decizia corecta chiar daca este cea mai dificila.

Si, da. Mi-ar placea tare mult sa-I revad peste 10 ani, si apoi peste 20 de ani. Sa vorbesc cu ei si sa-I intreb daca au ajuns acolo unde si-au dorit. Si mai ales, asa cum si-au dorit. Daca sunt fericiti si daca isi respecta principiile si valorile personale in fiecare zi a vietii lor. Da, mi-ar placea tare mult sa-I revad. Oriunde ar fi. Orice ar face.

In felul asta as … am….. sti …. Am sti nu daca tot ce facem are vre-un rost. Am sti cat de mare este rostul noptilor nedormite, al sfarsiturilor de saptamana lucrate departe de familie, al investitiilor personale de energie si bani, al sacrificiilor facute de cei dragi din jur.

Si daca ar fi posibil, as vrea ca dupa intalnirea cu ei de peste 20 de ani sa ma reintorc inapoi in noaptea asta, iar Luni dimineata – pe 10 Octombrie la ora 6:00 cand va suna alarma sa ridic capul sus de pe perna cu mare mandrie si cu si mai multa energie.

O voi face oricum, fara calatoria in viitor. Va veni si randul calatoriei. Peste 20 de ani.

Pana atunci …. “noapte buna” dragii mei tineri, sa ramaneti asa cum sunteti,

Stefan Palarie

00:57

10 Octombrie 2011

Dă mai departe!

Fă o investiţie de viitor și sprijină financiar tinerii ambițioși. Donează pentru educație!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *