În luna curajului, îți prezentăm unul dintre coordonatorii Școlii de Valori, Dragoș Fînaru. El se ocupă de departamentul de Learning  & Development și, cu siguranță, l-ai întâlnit în multe dintre atelierele noastre, pentru că vrea să-ți fie mereu alături.

De asemenea, are și experiență internațională, deoarece este  lider, mentor și supraveghetor de aventură în cadrul programului The Duke of Edinburgh’s International AWARD și formator EMAS (Europe, Mediterranean and Arab States). Este fan al inițiativei TED Talks și a urcat pe scena TEDx Piatra Neamț, iar din 2014 organizează TEDx Bacău.

Unul dintre proiectele l-a care a contribuit este Career Bus. Un proiect în care i-a provocat pe tineri să-și identifice dorințele și aspirațiile cu ajutorul consilierilor de orientare școlară sau a diriginților, care sunt în programul de mentorat. Career Bus continuă și în acest an, fii conectat la informațiile despre programele care te fac să ajungi ceea ce îți dorești dacă pui accent pe valori.

Dragoș a răspuns pentru tine la întrebări despre bucuria de a fi alături copii, de tineri și profesori într-un carusel al evoluției. Interacțiunea cu beneficiarii programelor i-au adus emoții, dorința de a-și depăși chiar el limitele, pentru a le veni în ajutor celor care pot să schimbe comunitatea. Societatea are nevoie de un aer proaspăt, iar tinerii și profesorii pot să „construiască” în fiecare școală o „Școală de Valori”.

Ce îți aduce fericire?

Dragoș: Bucuria pentru mine înseamnă și presupune momente sau reușite împărtășite sau dedicate celor din jurul meu. Ador muntele, însă nu m-aș putea bucura de un răsărit singur, la fel cum aș face-o dacă acea frumusețe, acel aer, acea priveliște și acel moment l-aș putea împărtăși cu altcineva.

Cred ca îmi regăsesc bucuria în comunitate, în echipe, printre oameni, mai ales dacă există armonie și dorința de a ne ajuta unii pe ceilalți. În timp, ele se transformă în fericire.

Care este de ce-ul personal?

Dragoș: Cred cu tărie că educația este răspunsul la toate provocările, problemele și durerile pe care le întâlnim în lumea din jurul nostru. Educația este răspunsul. Educația este totul.

Și mai cred că nu avem nevoie, dar mai ales nu avem timp, de schimbări de nuanță, de schimbări de vacanțe, de schimbări minore. Avem nevoie de schimbări monumentale. Școlile trebuie să devină palate. Competiția pozitivă de a deveni cel mai relevant și apreciat profesor ar trebui să fie formidabilă.

Suportul financiar acordat sistemului de educație ar trebui să fie impresionant. Educația ar trebui să fie cea mai mare investiție a guvernelor și complet gratuită pentru populație.

Până acolo însă, nu văd un rost mai bun și mai valoros dat resurselor, timpului și cunoștințelor mele, altul decât a le investi în Educație, alături de Școala de Valori.

Ce înseamnă orientarea în carieră din perspectiva Career Bus?

Dragoș: Orientarea în carieră, din perspectiva Școlii de Valori, nu înseamnă și nu se reduce la a oferi o direcție, o propunere de traiectorie profesională.

Intervențiile noastre sunt prin excelență centrate pe valori și instrumente de viață, pe a dezvolta în rândul participanților din atelierele noastre acele competențe care să le permită să navigheze autonom și educat către o destinație pe care singuri să și-o poată alege.

 

Plecăm de la valori, călătorim prin competențe, profesii și interese, lăsând „autobuzul” în mers, pe drumul autonomiei în învățare prin implicare în viața „cetății”. Nu e despre destinație, ci despre a putea conduce către ea.

 

Să nu uităm că educația nu are pontaj și ore fixe! Iar conversația din spațiul pe care un copil îl numește „acasă” are la fel de mult impact asupra sa ca orice altă experiență de viață prin care trece.

 

Cu cât vom reuși noi, ca adulți, să continuăm să învățăm, să credem în noi și să sperăm în ei, cu atât vom contribui mai mult și mai mulți la lumea aceea mai bună din care și noi ne dorim să devenim parte.