“Ea este Elena, proaspăt angajată la firma la care visa să aducă o contribuție de ceva timp. A trecut de toate ororile recrutării, însă de anxietate nu. Capul Elenei este plin de întrebări”.

Așa începe proiectul echipei mele minunate din cadrul proiectului Your First Job. Numele meu chiar este Elena, iar capul meu chiar este plin de întrebări. Sau era, înainte ca proiectul Your First Job să se întâmple.

Când completam formularul pentru înscriere nu m-aș fi gândit niciodată că urma să devin reprezentantul tuturor tinerilor care își caută un job, însă nu prea știu ce înseamnă un job.

Îmi vedeam părinții în fiecare zi plecând de acasă pe la ora 8 dimineața și întorcându-se pe la 17-18. Știam că lucrează și că la finele lunii primesc banii pe care-i distribuie prin casă, însă nu știam ce se întâmplă efectiv în acel interval orar. Nu-mi puteam imagina ce înseamnă viața unui adult cu loc de muncă și concedii, la tot ce mă puteam gândi erau zilele de școală cu ore și pauze și la vacanțele cu ocazia sărbătorilor sau ninsorilor.

Această neștiință a mea îmi stătea pe cap și mă frământa de fiecare dată când îmi vedeam părinții ieșind și intrând pe ușă, foarte aranjați pentru ședință sau proaspăt ciufuliți de la ședință. Apariția anunțului pentru proiectul Your First Job a fost ca minune. Nu am ezitat nicio secundă să apăs pe link-ul care mă introducea în comunitatea fantastica pe care au creat-o Școala de Valori și HR Club. Totuși, încă am regrete ca nu am apăsat mai repede.

Deși eram cam cea mai mică din echipă, niciodată nu am fost mai puțin ascultată decât ceilalți. Faptul că aveam 15 ani (adică nici măcar vârsta legală de a te angaja cu jumătate de normă) nu a perturbat deloc activitatea noastră, cu toate că cele mai multe persoane erau foarte uimite că mă preocupă aceste lucruri când mai am destul timp să mă distrez și să mă bucur de ultima sută de metri de libertate.

Însă cred că Your First Job mi-a adus toată libertatea de pe lumea asta. Participând la acest proiect am scăpat de neliniștea creată de viitorul meu job și nu numai. Am realizat că angajarea nu este procesul de la tribunal, serviciul propriu-zis nu este precum spânzurătoarea și că angajatorul, managerul, HR-ul, chiar și colegii de muncă nu sunt balauri, cum îmi imaginasem. Am analizat fiecare părticică din ceea ce înseamnă job și din perspectiva angajatului, și din cea a angajatorului și mi-am dat seama că totul poate fi foarte armonios ca ziua mea după ce mi-am băut cafeaua, nu haotic ca necunoscutul din fața mea de dinainte de a mă integra în această comunitate.

Am scăpat și de anxietatea cauzată de oameni, în general. Înainte îmi era foarte frică să vorbesc cu persoane necunoscute despre subiecte mai ample, îmi era frică să mă expun, cu tot cu ideile și opiniile mele. Dar am văzut ceva în colegii mei de proiect, cu toții foarte deschiși, fără teama de a greși, având încredere că împreună vom reuși și vom trece peste probleme (sau, așa cum ne place să le zicem, situații).

Recunosc, au fost și momente în care toată magia de până atunci parcă ne părăsea pe toți, momente în care mai aveam puțin și parcă eram desprinși dintr-un tablou de natură statică. Nimic nu este perfect. Teze, teste, proiecte, sfârșit de semestre, sesiuni, restanțe… Toate veneau pe capul nostru și de abia mai aveam timp să respirăm printre atâtea lucruri de făcut.

Din fericire, mereu exista cineva care în aceste momente de inactivitate venea cu un citat inspirațional, ne trimitea un filmuleț care ne rămânea în minte zile întregi sau chiar ne invita la un ceai și biscuiți la Școala de Valori sau HR Club. În aceste momente eram îndemnați să ne relaxăm împreună într-o oază de timp, blocajul creativ fiind demult plecat de pe meleagurile noastre.

M-am simțit ca într-o familie cu toate persoanele din toate echipele. Deși eu proveneam din echipa 3, cifra magică a basmului „Your First Job”, am trecut prin toate cele 7 echipe și am realizat că programul „Your First Job” este unul aparte. Deși, așa cum am învățat la școală că specia basm poate avea numai 3 și 7 ca numere magice (precum 3 feciori de împărat sau balaur cu 7 capete), basmul despre care vorbim acum a avut toate cifrele magice de la 1 la 7. Fiecare echipă în care am fost a avut idei inspirate, puse în practică eroic, precum ar face Făt-Frumos.

„Și… astfel Elena a scăpat de gândurile negre. Se poate duce la prima zi de lucru liniștită deoarece știe ce o va aștepta.”

La sfârșitul acestui articol despre mine și proiectul Your First Job nu pot spune decât…

„Mulțumesc! Pentru libertatea pe care mi-ați dat-o, pentru oportunitățile nelipsite din fiecare lună/ săptămână/ zi, pentru nopțile albe în care eram înnebunită să creez ceva care va rămâne, pentru noile prietenii, pentru zâmbete, ceai și biscuiți, voie bună, pentru tot!”