Academia de Cariere Tehnice (ACT by PEPCO) este unul din proiectele Școlii de Valori dedicat elevilor din liceele tehnice, dornici să-și exploreze potențialul și să-și clarifice cum ar putea arăta o carieră în domeniul tehnic sau în alte domenii conexe. În cadrul proiectului au fost organizate 10 ateliere de dezvoltare personală, 3 evenimente inspiraționale de tip Bibliotecă Vie și o vizită vituală la PEPCO Romania. Astfel, 70 de elevi și-au dezvoltat abilități de comunicare și prezentare, au învățat despre valorile personale, despre organizarea eficientă a timpului, inteligența emoțională, luarea deciziilor, orientarea în carieră, viitorul locurilor de muncă și antreprenoriat. Academia de Cariere Tehnice este organizată de Școala de Valori cu susținerea PEPCO România.

Mai jos vă prezentăm povestea Alexandrei, așa cum a spus-o ea, o elevă care acum este mai aproape de viitorul ei personal și profesional.

”Bună, sunt Alexandra, vin dintr-o familie numeroasă și frumoasă, care mă sprijină când îmi este greu și invers, iar când avem o problema încercăm să o rezolvăm împreună. Sunt elevă la Liceul tehnologic “Paul Dimo”, electronică și automatizări. Am avut ambiția, voința și dorința de a intra la un liceu pe profil de automatizare deoarece îmi place să repar lucruri și să dau viața acestora în sensul de a le face să funcționeze. Din punctul meu de vedere a fi elevă la electronică și automatizări implică cooperare, atenție, distracție, bucuria de a mai fi copil și nu în ultimul rând să învățăm să trăim. Participând la ACT by PEPCO, viața mea s-a schimbat cam în procent de 30%- 35%, deoarece datorită acestei oportunități, acum sunt mult mai aproape de viitor și cu ”capul pe umeri”.

 Motivul pentru care m-am înscris în acest proiect a fost sa îmi dezvolt abilitățile personale. Participând la ateliere am învățat să vorbesc deschis cu oameni fără a mai exista frica, am învățat să cooperez, am învățat să pun un punct de vedere bine delimitat pentru ca toți oamenii cu care interacționez sa mă înțeleagă, mi-am dezvoltat  gândirea critică. Și pentru ăsta va mulțumesc mult. Fără dumneavoastră nu as fi ajuns cine sunt eu acum.

 Cel mai mult mi-a plăcut ca am învățat lucruri noi, dar ne-am și distrat, la fiecare atelier am simțit că aș vrea să vorbesc cu persoanele de acolo la nesfârșit, nu voiam să punem punct conversțiilor. După aceste ateliere, simt că am încredere în mine și mi-am propus să nu mă mai dau bătută în fața problemelor. Testul SDS și fiecare atelier tematic m-a motivat să vreau ”mai mult”, cu ajutorul lor mi-am descoperit personalitatea și abilitățile, am înțeles că mă pot dezvolta învățând zilnic ceva nou.

 Mi-au plăcut mult și discuțiile inspiraționale cu invitații – cărți la Bibliotecile Vii, de la ei am învățat:

– să nu renunț niciodată la ceea ce îmi place să fac;

– fără exercițiu nu există succes;

– să credem în noi ca totul va fi bine și ca orice am face viața merge mai departe;

– sa încercăm mereu lucruri noi;

– sa învățăm sa ne descurcăm singuri fără ajutor deoarece suntem adolescenți și trebuie sa ne construim baza viitorului.

 Aș recomanda cu cea mai mare căldură acest proiect colegilor mei și altor elevi, deoarece există copii care încă nu știu ce îi așteaptă pe viitor, chiar dacă au 16-18 ani, nu sunt pregătiți pentru provocările vieții de adult, iar acest proiect este o șansă de a te dezvolta personal și a fi mai pregătit.

 După terminarea liceului aș dori să încerc admiterea la Academia militară pe un profil care se leagă de instruire sau să fac facultatea de inginerie la Dunărea de Jos, tot pe automatizări deoarece îmi place acest domeniu și când încep un proiect de viitor vreau să-l duc până la capăt. Apoi doresc să-mi găsesc un loc de munca pentru a mă descurca în mod independent.”

 Batog Carmen Alexandra, elevă la Liceul tehnologic “Paul Dimo”, electronică și automatizări, participantă ACT by PEPCO