Academia de Cariere Tehnice (ACT by PEPCO) este unul din proiectele Școlii de Valori dedicat elevilor din liceele tehnice, dornici să-și exploreze potențialul și să-și clarifice cum ar putea arăta o carieră în domeniul tehnic sau în alte domenii conexe. În cadrul proiectului au fost organizate 10 ateliere de dezvoltare personală, 3 evenimente inspiraționale de tip Bibliotecă Vie și o vizită virtuală la PEPCO Romania. Astfel, 70 de elevi și-au dezvoltat abilități de comunicare și prezentare, au învățat despre valorile personale, despre organizarea eficientă a timpului, inteligența emoțională, luarea deciziilor, orientarea în carieră, viitorul locurilor de muncă și antreprenoriat. Academia de Cariere Tehnice este organizată de Școala de Valori cu susținerea PEPCO România.

Mai jos vă prezentăm povestea Danielei:

”Bună, sunt Daniela, elevă la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, pe profil economic și pot spune că mă simt foarte atrasă de acest liceu și de acest profil. Eu sunt o persoana mai retrasă și mereu gânditoare, dornică să încerce lucruri noi. Părinții mei reușesc, prin modul lor, așa cum pot, să-mi susțină toate deciziile.

În momentul când am decis sa mă înscriu în proiectul ACT by PEPCO, aveam în gând „or fi câteva ore de training despre locurile de muncă, primesc diploma de participare sau mă simt bine pe moment și aia e”. După ce am primit mesaj că am fost selectată în acest proiect, nu mai știam cum să reacționez, eram foarte entuziasmată și încă sunt. Am început să simt beneficiile atelierelor după prima sesiune de acomodare, când gândurile, obiceiurile, ideile și sentimentul de apreciere față de mine, toate s-au schimbat. Am descoperit că ceea ce îmi doream să devin la început – contabil, nu mă mai pasiona, și cu timpul am descoperit despre mine, cu surprindere, că mi-ar plăcea să devin o asistentă, un nutriționist, un manager de magazin, poate că mi-ar plăcea să lucrez într-un restaurant.

La atelierele Școlii de Valori am avut parte de traineri minunați, tineri, dornici de a ne povesti despre experiențele, eșecurile lor, de a-și acorda din timpul lor, de a face cele mai atractive activități educaționale. Cu fiecare atelier, simțeam cum încep sa mă dezvolt, să reușesc să mă apreciez, să nu-mi fie frică să vorbesc în public, să am încredere în mine și în cuvintele pe care le rostesc și să urmez ceea ce îmi dictează inima. Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest proiect a fost faptul că am fost cu toții ascultați și băgați în seama, indiferent dacă erai sau nu implicat, nu am fost judecați, nu am fost grăbiți, iar acele 2 ore îmi doream să dureze mai mult. Am participat la toate atelierele, Bibliotecile Vii și simt cum am evoluat eu ca persoană. Am decis, pe viitor să fiu mai atentă cu mine, să am grijă să nu mă grăbesc și să ascult sfaturile tuturor, dar să decid eu și să-mi asum responsabilități, am înțeles că e util să las și pe alții să vorbească, nu numai eu. Am învățat care este diferența dintre un job și o carieră, ce atitudine să ai la un interviu, cum să fii un om de succes, cum se gestionează banii, ce înseamnă autonomia, cum să reușești să rămâi pozitiv în situațiile mai complicate și să nu renunți la alegerile personale.

După terminarea liceului, vreau să dau bac-ul, iar pe mai departe încă simt că sunt în plină cunoaștere, dar știu un lucru important despre mine, lucru pe care l-am observat în timpul atelierelor și anume, că sunt o persoana energică și plină de creativitate uneori. Pe lângă toate ideile pe care le am în gând, am decis să merg la o facultate care se bazează pe o alimentație sănătoasă și sport. Dar, dacă ceva nu merge în timpul facultății, am planul B: aș putea să devin manager de magazin, asistent medical sau sa fac o școală de bucătari.

Aș recomanda acest proiect oricărei persoane dornice de a se cunoaște mai bine, care va afla că, indiferent de vârstă, nu trebuie să ne oprim din a învăța.

Vreau sa le transmit următorilor participanți sa fie mereu curioși, să participe la toate atelierele și Bibliotecile Vii, pentru că toate se leagă între ele și toate au câte un mesaj de transmis și lecții bune. O să iau cu mine, printre alte învățături, următoarele fraze:

„Cheia succesului este să rămâi curios”;
„Autonomia înseamnă libertate, dar vine la pachet cu responsabilități”;
„Să nu încetezi niciodată să pui întrebări, bune sau penibile, nu te rușina să le spui”.

Gheorghe Ionela Daniela, elevă la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești, participantă ACT by PEPCO